Karkówka z piekarnika

Karkówka pieczona to pomysł na smaczny obiad. Przygotowanie dania nie jest skomplikowane. Karczek wyjdzie pyszny i soczysty.

Karkówka z piekarnikaKarkówka z piekarnika

Składniki

  • 1 kg. karkówka bez kości
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • przyprawa do mięsa wieprzowego (wg.uznania)
  • przyprawa do karkówki (wg.uznania)
  • papryka w proszku czerwona
  • sól
  • pieprz
  • nici do związania

Przepis

Karkówkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki. W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek. Potem w miseczce zrobiłam z oliwy i przypraw taką papkę. Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi, zawinęłam w złotko i wstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie ja wyjęłam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyżkę oleju,rozsmarowałam). Rozgrzałam piekarnik do 180 st. C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 1 godzinę, od czasu do czasu przekręcając ją. Po godzinie włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne