Karkówka z piekarnika
Karkówka pieczona to pomysł na smaczny obiad. Przygotowanie dania nie jest skomplikowane. Karczek wyjdzie pyszny i soczysty.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Karkówkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki. W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek. Potem w miseczce zrobiłam z oliwy i przypraw taką papkę. Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi, zawinęłam w złotko i wstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie ja wyjęłam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyżkę oleju,rozsmarowałam). Rozgrzałam piekarnik do 180 st. C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 1 godzinę, od czasu do czasu przekręcając ją. Po godzinie włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut.