Kannabidiol w kuchni. Co warto o nim wiedzieć?

Cały czas patrzymy na produkty z konopi z pewną rezerwą, bo kojarzą się nam one ze środkami psychotropowymi. A jednak od wielu lat przeróżnego rodzaju substancje produkowane z konopi, stosowane są w medycynie, kosmetyce i, coraz częściej, w kuchni. Kannabidiol to składnik konopi, który ma być jednym z kulinarnych trendów 2020 roku. Co warto o nim wiedzieć?

Kannabidiol w kuchni. Co warto o nim wiedzieć?
Źródło zdjęć: © Istock

Kannabinoidy to związki chemiczne, które mogą mieć wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego człowieka. Najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej jest kannabidiol, białko, którego w nasionach konopi jest mnóstwo. Kannabidiol, nazywany inaczej CBD nie jest psychoaktywny. Najczęściej wykorzystuje się go do produkcji oleju, po użyciu którego nie doświadcza się znacznych zmian nastroju czy świadomości.

Olej ten staje się coraz bardziej popularny jako suplement diety. Możemy go dodawać do sałatek czy innych potraw. Warto jednak stosować się do podstawowych zasad. Przede wszystkim nie możemy spożywać go w nadmiernych ilościach. Łyżeczka dziennie to jest dawka dla dorosłego człowieka. Dzieciom wystarczy kilka kropel. CBD może mieć wyrazisty, nie wszystkim odpowiadający smak. To kolejna przyczyna, by nie jeść go zbyt dużo.

Olej z konopi jest używany również jako przyprawa. Takie związki jak kannabidiol są "krewniakami" aromatycznych substancji, które znajdziemy np. w kurkumie, mięcie czy gorczycy. W Chinach czy Indiach kannabidiol używany jest nie tylko w kuchni, ale również w tradycyjnym ziołolecznictwie.

Zobacz też: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?

Co nam daje picie oleju z konopi? Przede wszystkim kannabidiol wykazuje działanie przeciwskurczowe, neuroleptyczne, przeciwdrgawkowe. CBD rozluźnia mięśnie i powoduje ogólne odprężenie. Łagodzi również codzienny stres oraz sprawia, że układ nerwowy jest bardziej wyciszony. Trwają badania nad wpływem kannabidiolu w walce z nowotworami.

Na rynku pojawił się również olej kokosowy z dodatkiem suszu z CBD. Kannabidiol bez problemu rozpuszcza się w tłuszczach i tę właściwość firmy spożywcze wykorzystują. Wytworzenie oleju kokosowego z dodatkiem suszonego kannabidiolu jest bardzo proste. Na szklankę oleju potrzebujemy pięć gramów suszu. Olej rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy susz i mieszamy. Mieszaninę wkładamy do słoika i gotujemy w ciepłej wodzie przez godzinę. Po wyjęciu odcedzamy susz i przechowujemy w lodówce.

Kannabidiol możemy również łączyć z miodem, lekko podgrzewając mieszaninę. Taki miód jest świetnym słodzikiem do herbaty, szczególnie po południu i wieczorem, gdy chcemy obniżyć poziom codziennego stresu.

Zmieszanie suszu CBD z herbatą miętową pomoże nam z kolei w przypadku bólu żołądka, zaś gdy połączymy go z rumiankiem zwiększymy jakość snu w nocy. Dodatek suszu do czarnej herbaty może być pomocny w walce z bólem głowy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki