Trwa ładowanie...
d2pvwf2
22-11-2019 13:46

Kaczy pasztet

Przepis

Im więcej różnych gatunków mięsa użyjemy, tym pasztet będzie smaczniejszy. Klasycznie można przygotować pasztet z kaczki, dodając wieprzowinę, drób, wołowinę i cielęcinę. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Tym razem polecamy pasztet z mięsa kaczki. Będzie pysznie!

d2pvwf2
4.0
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 2 kg gotowanego mięsa z kaczki
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 kg wątróbki kaczej (lub kurzej)
  • 2 suche kajzerki
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • 100 ml bulionu z kaczki
  • 300 ml smalcu z kaczki
Przepis

Smalec z kaczki możemy przygotować sami. Ze sklepowej kaczki odcinamy tłuszcz, topimy go i zlewamy do słoika.

Danie rozpoczynamy od ugotowania grzybów w bulionie z kaczki. Następnie w tym bulionie i roztopionym tłuszczu namaczamy bułki. Odciskamy je. Podsmażamy wątróbkę tak, aby w środku była różowa.

Odciśniętą bułkę, grzyby, wątróbkę oraz mięso mielimy ze sobą 3 razy. Wszystko doprawiamy solą, imbirem i tartą gałką muszkatołową. Wbijamy jajka i wszystko mieszamy.

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia a na dnie smarujemy tłuszcz. Wkładamy delikatnie pasztet i mokrą dłonią wyrównujemy jego wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Smacznego!

Kaczy pasztet
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pvwf2
d2pvwf2
d2pvwf2
d2pvwf2
Więcej tematów
d2pvwf2