Trwa ładowanie...

Jedzenie, które dojrzewa jak wino

Nie każda potrawa musi być przygotowywana ze świeżych produktów. Istnieją wędliny i sery, których smak krystalizuje się dopiero po wielomiesięcznym dojrzewaniu. I to w dodatku nie w lodówce, chroniącej przez bakteriami i mikroorganizmami, ale na powietrzu, właśnie dlatego, by te mikroorganizmy, a nawet i grzyby tak zmieniły właściwości szynki czy sera, by smak gotowego produktu był jeszcze bardziej wysublimowany.

Jedzenie, które dojrzewa jak winoŹródło: archiwum, fot: archiwum
d21x3o7
d21x3o7
  1. Najsłynniejsza z dojrzewających wędlin jest katalońska szynka serrano. To rodzaj szlachetnych wędlin wyrabianych z mięsa wieprzowego. Jak każda szynka długodojrzewająca przechodzi całkowicie naturalny proces dojrzewania i podsuszania, traci wówczas prawie 50 procent swojej wagi. Najsłynniejsze szynki serrano to wyroby pochodzące z hiszpańskiej Katalonii, popularne i cenione przez smakoszy na całym świecie.
  1. Prisciutto di Parma to z kolei słynna szynka włoska, wytwarzana wyłącznie na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Na jej smak wpływa specyficzny klimat i specjalna metoda produkcji. Ma słodkawy, delikatnie słony smak. Zawieszona w przewiewnym miejscu dojrzewać musi co najmniej rok.
  1. Prosciutto di San Daniele ma podobny smak, jak szynka parmeńska, jednak inny jest sposób jej wyrobu. Te szynki wiesza się niedaleko alpejskich wzniesień, skąd napływają dwie masy powietrza - zimne górskie i ciepłe adriatyckie. Uważa się, że to ta klimatyczna mieszanka odpowiada za smak szynki.
  1. Pršut to z kolei długo suszona na wietrze szynka wieprzowa pochodząca ze Słowenii i Chorwacji. W Słowenii rzeźnicy zostawiają warstwę tłuszczu na szynce, a następnie mocno ją ugniatają w beczkach. Chorwaci natomiast oddzielają tłuszcz od skóry na szynce, kilka razy wyjmują mięso z marynaty, aby zgniatać je po kolei prasą. Na koniec krótkie wędzenie i długie, długie suszenie na śródziemnomorskim wietrze.
  1. Parmezan, czyli parmigiano reggiano to jeden z najpopularniejszych włoskich serów. Jego ojczystym regionem jest Emilia-Romania. To ser podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Parmigiano reggiano to niezwykle twardy ser. Im starszy, tym lepszy i bardziej pikantny.
  1. Grana padano z kolei to specjał z północnych Włoch. Bardzo twardy ser z krowiego mleka, świetnie nadający się do ścierana na tarce. Podobny do parmezanu. Młodszy grana padano jest subtelniejszy i nie tak wyrazisty w smaku jak dojrzały.
  1. Gorgonzola to dojrzewający ser pochodzenia włoskiego. Wonny, z malowniczymi żyłkami pleśni w kolorze niebiesko-zielonym, o zdecydowanym, lekko pikantnym smaku. Porasta go penicillium glaucum - grzybek, który występuje także w innych niebieskich specjałach pleśniowych.
  1. Roquefort z kolei to wyjątkowo "pachnący" owczy ser pleśniowy z Francji. Białe i żółtawe kawałki sera ozdobione są zielono-srebrnymi żyłkami pleśni. Roquefort im starszy, tym lepszy. Może dojrzewać nawet kilkanaście miesięcy.
  1. Stilton to pleśniowy ser angielski. Produkowany jest w dwóch odmianach: niebieskiej i białej. Stilton ma barwę od biało-kremowej do bursztynowej, poprzecinany siateczką niebieskich żyłek. Posiada twardą, chropowatą, pomarszczoną skórkę, uformowaną na skutek działania różnych rodzajów pleśni, pokrytą drobnymi otworami po nakłuwaniu sera igłami, po to, aby powietrze wniknęło do wnętrza sera oraz charakterystyczny zapach, przypominający gruszki. Smak powinien być ostry z wyczuwalnym aromatem ziół i niebieskiej pleśni. Zbyt młody Stilon może być gorzki.
  1. Kolejny ser, który musi dojrzeć - Danablu, czyli Danish Blue to jeden z najpopularniejszych niebieskich serów. Ceniony jest za mocny, cierpki, prawie metaliczny smak. Zwarty, ziarnisty, biały miąższ przerośnięty jest niebiesko-czarnymi łyżkami pleśni. Naturalna, kleista, żółta skórka pokryta jest brązowawą lub niebieską pleśnią. Nazwa Danablu jest chroniona.

fot. Wikimedia Commons/Ed Hawco/cc/at/sa

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj