Jak zrobić gazowane owoce?
Musujące i mocno gazowane. Takich przysmaków nie powstydziłby się najlepszych mistrz kuchni molekularnej. To również świetny pomysł na przekonanie dzieci, aby jadły więcej tych zdrowych produktów. Oto, jak zrobić gazowane owoce.
Musujące i mocno gazowane. Takich przysmaków nie powstydziłby się najlepszych mistrz kuchni molekularnej. To również świetny pomysł na przekonanie dzieci, aby jadły więcej tych zdrowych produktów i propozycja nietypowej przekąski dla gości. Oto, jak zrobić gazowane owoce.
Gazowane owoce powstają w procesie sublimacji. Do ich przygotowania będą potrzebne przede wszystkim ulubione smakołyki - np. winogrona, kiwi lub pomarańcze, duży pojemnik (najlepiej styropianowy), mała drewniana deska, suchy lód oraz bawełniana ściereczka. Owoce należy umieścić na suchym lodzie w postaci granulatu (aby uniknąć całkowitego zamarznięcia należy je położyć na drewnianej desce do krojenia) i włożyć do pojemnika. Następnie trzeba przykryć pojemnik ręcznikiem lub ściereczką i odstawić na około 45 minut. Gdy suchy lód zmieni się gaz, dwutlenek węgla przeniknie do wody zawartej w owocach, które tuż po rozgryzieniu będą sprawiały wrażenie mocno nagazowanych.
Na podstawie sploid.gizmodo.com/mp/WP Kuchnia