Trwa ładowanie...
d23uivl

Jak zrobić gazowane owoce?

Musujące i mocno gazowane. Takich przysmaków nie powstydziłby się najlepszych mistrz kuchni molekularnej. To również świetny pomysł na przekonanie dzieci, aby jadły więcej tych zdrowych produktów. Oto, jak zrobić gazowane owoce.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jak zrobić gazowane owoce?
(123RF)
d23uivl

Musujące i mocno gazowane. Takich przysmaków nie powstydziłby się najlepszych mistrz kuchni molekularnej. To również świetny pomysł na przekonanie dzieci, aby jadły więcej tych zdrowych produktów i propozycja nietypowej przekąski dla gości. Oto, jak zrobić gazowane owoce.

Gazowane owoce powstają w procesie sublimacji. Do ich przygotowania będą potrzebne przede wszystkim ulubione smakołyki - np. winogrona, kiwi lub pomarańcze, duży pojemnik (najlepiej styropianowy), mała drewniana deska, suchy lód oraz bawełniana ściereczka. Owoce należy umieścić na suchym lodzie w postaci granulatu (aby uniknąć całkowitego zamarznięcia należy je położyć na drewnianej desce do krojenia) i włożyć do pojemnika. Następnie trzeba przykryć pojemnik ręcznikiem lub ściereczką i odstawić na około 45 minut. Gdy suchy lód zmieni się gaz, dwutlenek węgla przeniknie do wody zawartej w owocach, które tuż po rozgryzieniu będą sprawiały wrażenie mocno nagazowanych.

Na podstawie sploid.gizmodo.com/mp/WP Kuchnia

d23uivl

Jak skutecznie myć owoce i warzywa?

Owoce z grilla

Synsepal - magiczny owoc, który zmienia smak

d23uivl

Podziel się opinią

Share

d23uivl

d23uivl