Jak umyć patelnię od spodu? Podajemy łatwe i tanie metody na usunięcie brudu

Chociaż czyszczeni patelni wydaje się proste, często zapominamy o umyciu jej również od spodu. Gdy zaniedbamy jej powierzchnię, doprowadzenie patelni do stanu pierwotnego może stanowić prawdziwe wyzwanie. W artykule podaliśmy sprawdzone sposoby dotyczące jej pielęgnacji.

Sposoby na umycie patelni od spodu
Źródło zdjęć: © 123RF

Bez względu na to, czy mamy patelnię teflonową, ceramiczną, żeliwną czy glinianą – każda z nich będzie się brudzić. Wiele osób zapomina, że to właśnie spód jest narażony na wysoką temperaturę lub w przypadku kuchenek gazowych płomienie, które mogą ją uszkodzić. W artykule przygotowaliśmy łatwe i sprawdzone sposoby na skuteczne usunięcie tłuszczu i brudu ze spodu patelni.

Jak umyć patelnię od spodu?

Łatwą i tanią metodą będzie użycie sody oczyszczonej oraz wody utlenionej. Do miseczki wystarczy przełożyć 6 łyżek sody oczyszczonej, a następnie zalać ją ¼ szklanki wody utlenionej. Po wymieszaniu pastę należy nałożyć na spód patelni, zostawić na około 10 minut i dokładnie spłukać. Następnie powinniśmy umyć patelnię i wytrzeć ją do sucha.

Równie dobrym i niedrogim sposobem jest przygotowanie specjalnego roztworu z kwasku cytrynowego. Wystarczy rozpuścić w wodzie 1 łyżeczkę kwasku, a następnie doprowadzić wodę do wrzenia. Patelnię możemy włożyć do gotowej mieszanki. Najlepszy efekt osiągniemy, jeżeli zostawimy ją w roztworze na kilka godzin.

Skuteczna jest także metoda z octem. Gorącą wodę wylewamy na patelnię, a następnie polewamy ją 4 łyżkami octu i odkładamy na kilka minut. Potem dodajemy 2 łyżki sody oczyszczonej i dokładnie czyścimy gąbką przypalone miejsca.

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. Maciej Zień w kuchni Lis

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany