Jak przygotować perfekcyjny koktajl?

Świeży koktajl owocowy to świetny sposób na pobudzenie organizmu. Witaminy, minerały i dobre kwasy zawarte w takiej mieszance dostarczają więcej energii do działania niż kawa. Dzisiaj dzielimy się najlepszymi wskazówkami, dzięki którym Twój koktajl będzie smaczny i pożywny.

Koktajle to idealny miks smaku i zdrowia
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
1

Kolorowy koktajl jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Z owoców i dodatków możesz stworzyć naprawdę smakowite kombinacje. Jedyne czego potrzebujesz, to blender oraz odrobina kreatywności.

Wybierz bazę

Pierwszy krok to wybór płynnej bazy. Może to być mleko, jogurt naturalny, zielona herbata, sok owocowy, woda źródlana lub kokosowa. Na początku użyj jednej szklanki płynu, a jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, możesz regulować jego konsystencję, dolewając więcej np. wody. Pamiętaj, by do pojemnika najpierw wlać płyn, a dopiero później dodać resztę składników. Dzięki temu ostrza blendera się nie zniszczą.

Dobierz składniki

Owoce to serce każdego smoothie. Staraj się wybierać świeże i sezonowe produkty. Jesienią i zimą nie musisz rezygnować z koktajli - korzystaj z owoców z puszki, mrożonych lub suszonych. Łączenie smaków i kolorów to największa frajda w przygotowaniu smoothie. Bardzo popularne są banany, które idealnie komponują się z każdym składnikiem i dodatkowo odpowiadają za kremową konsystencję koktajlu. Oto kilka propozycji do rozważenia:

WIOSNA: mango + ananas + cytryna
LATO: arbuz + truskawka + banan + limonka
JESIEŃ: jabłko + gruszka + kiwi
ZIMA: pomarańcza + kaki + ananas

Podrasuj swój koktajl

Pora nieco ożywić koktajl i naładować go energią! Znajdziesz ją w nasionach, orzechach, suszonych owocach, miodzie, wiórkach kokosowych, daktylach, a nawet w sproszkowanym buraku, młodym jęczmieniu i spirulinie. Takie dodatki wspierają pracę jelit i sprawiają, że czujemy się syci przez kilka godzin. Nie bój się eksperymentować i łącz nowe smaki. Co powiesz na ostre i wyraziste przyprawy, takie jak pieprz cayenne, chili, gałka muszkatołowa, cynamon, ziarna wanilii lub jej ekstrakt? A może warzywa? Marchew, burak i szpinak genialnie łączą się ze słodyczą owoców. Pamiętaj, że dobrze skomponowany koktajl oczyszcza organizm i usuwa szkodliwe toksyny.

Obraz
© Materiały prasowe

Dobrze zblenduj

Ogromne znaczenie ma urządzenie, jakim będziesz miksować owoce. To właśnie od blendera zależy, czy koktajl nie obciąża układu trawiennego niewystarczająco zmiksowanymi składnikami. Warto używać sprzęt, który posiada przynajmniej moc 500 W. Urządzenia z wyższą mocą poradzą sobie z rozkruszeniem nawet bardzo twardych produktów, czyli mrożonych owoców i kostek lodu. Do wyboru masz blendery ręczne lub kielichowe. Te pierwsze są wygodne w użytkowaniu, można nimi miksować bezpośrednio w dzbanku i są niewielkie, więc sprawdzają się w małej kuchni. Blendery stojące (kielichowe) wyposażone są w dzbanek, do którego wrzuca się poszczególne składniki i wciska jeden guzik, by po kilku sekundach cieszyć się koktajlem. Dzięki temu oszczędzisz czas i ograniczysz ilość brudnych naczyń.

Czy wiesz, że?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każdego dnia zjadać przynajmniej 400 g warzyw i owoców, czyli pięć porcji dziennie. Koktajle to najlepszy oraz niezwykle łatwy sposób, by jeść surowe owoce i warzywa w łatwo przyswajalnej postaci. To idealny miks smaku i zdrowia!

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier