Jak przygotować perfekcyjny koktajl?

Świeży koktajl owocowy to świetny sposób na pobudzenie organizmu. Witaminy, minerały i dobre kwasy zawarte w takiej mieszance dostarczają więcej energii do działania niż kawa. Dzisiaj dzielimy się najlepszymi wskazówkami, dzięki którym Twój koktajl będzie smaczny i pożywny.

Koktajle to idealny miks smaku i zdrowia
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Kolorowy koktajl jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Z owoców i dodatków możesz stworzyć naprawdę smakowite kombinacje. Jedyne czego potrzebujesz, to blender oraz odrobina kreatywności.

Wybierz bazę

Pierwszy krok to wybór płynnej bazy. Może to być mleko, jogurt naturalny, zielona herbata, sok owocowy, woda źródlana lub kokosowa. Na początku użyj jednej szklanki płynu, a jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, możesz regulować jego konsystencję, dolewając więcej np. wody. Pamiętaj, by do pojemnika najpierw wlać płyn, a dopiero później dodać resztę składników. Dzięki temu ostrza blendera się nie zniszczą.

Dobierz składniki

Owoce to serce każdego smoothie. Staraj się wybierać świeże i sezonowe produkty. Jesienią i zimą nie musisz rezygnować z koktajli - korzystaj z owoców z puszki, mrożonych lub suszonych. Łączenie smaków i kolorów to największa frajda w przygotowaniu smoothie. Bardzo popularne są banany, które idealnie komponują się z każdym składnikiem i dodatkowo odpowiadają za kremową konsystencję koktajlu. Oto kilka propozycji do rozważenia:

WIOSNA: mango + ananas + cytryna
LATO: arbuz + truskawka + banan + limonka
JESIEŃ: jabłko + gruszka + kiwi
ZIMA: pomarańcza + kaki + ananas

Podrasuj swój koktajl

Pora nieco ożywić koktajl i naładować go energią! Znajdziesz ją w nasionach, orzechach, suszonych owocach, miodzie, wiórkach kokosowych, daktylach, a nawet w sproszkowanym buraku, młodym jęczmieniu i spirulinie. Takie dodatki wspierają pracę jelit i sprawiają, że czujemy się syci przez kilka godzin. Nie bój się eksperymentować i łącz nowe smaki. Co powiesz na ostre i wyraziste przyprawy, takie jak pieprz cayenne, chili, gałka muszkatołowa, cynamon, ziarna wanilii lub jej ekstrakt? A może warzywa? Marchew, burak i szpinak genialnie łączą się ze słodyczą owoców. Pamiętaj, że dobrze skomponowany koktajl oczyszcza organizm i usuwa szkodliwe toksyny.

Obraz
© Materiały prasowe

Dobrze zblenduj

Ogromne znaczenie ma urządzenie, jakim będziesz miksować owoce. To właśnie od blendera zależy, czy koktajl nie obciąża układu trawiennego niewystarczająco zmiksowanymi składnikami. Warto używać sprzęt, który posiada przynajmniej moc 500 W. Urządzenia z wyższą mocą poradzą sobie z rozkruszeniem nawet bardzo twardych produktów, czyli mrożonych owoców i kostek lodu. Do wyboru masz blendery ręczne lub kielichowe. Te pierwsze są wygodne w użytkowaniu, można nimi miksować bezpośrednio w dzbanku i są niewielkie, więc sprawdzają się w małej kuchni. Blendery stojące (kielichowe) wyposażone są w dzbanek, do którego wrzuca się poszczególne składniki i wciska jeden guzik, by po kilku sekundach cieszyć się koktajlem. Dzięki temu oszczędzisz czas i ograniczysz ilość brudnych naczyń.

Czy wiesz, że?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każdego dnia zjadać przynajmniej 400 g warzyw i owoców, czyli pięć porcji dziennie. Koktajle to najlepszy oraz niezwykle łatwy sposób, by jeść surowe owoce i warzywa w łatwo przyswajalnej postaci. To idealny miks smaku i zdrowia!

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce