Jak przygotować perfekcyjny koktajl?

Świeży koktajl owocowy to świetny sposób na pobudzenie organizmu. Witaminy, minerały i dobre kwasy zawarte w takiej mieszance dostarczają więcej energii do działania niż kawa. Dzisiaj dzielimy się najlepszymi wskazówkami, dzięki którym Twój koktajl będzie smaczny i pożywny.

Koktajle to idealny miks smaku i zdrowia
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Kolorowy koktajl jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Z owoców i dodatków możesz stworzyć naprawdę smakowite kombinacje. Jedyne czego potrzebujesz, to blender oraz odrobina kreatywności.

Wybierz bazę

Pierwszy krok to wybór płynnej bazy. Może to być mleko, jogurt naturalny, zielona herbata, sok owocowy, woda źródlana lub kokosowa. Na początku użyj jednej szklanki płynu, a jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, możesz regulować jego konsystencję, dolewając więcej np. wody. Pamiętaj, by do pojemnika najpierw wlać płyn, a dopiero później dodać resztę składników. Dzięki temu ostrza blendera się nie zniszczą.

Dobierz składniki

Owoce to serce każdego smoothie. Staraj się wybierać świeże i sezonowe produkty. Jesienią i zimą nie musisz rezygnować z koktajli - korzystaj z owoców z puszki, mrożonych lub suszonych. Łączenie smaków i kolorów to największa frajda w przygotowaniu smoothie. Bardzo popularne są banany, które idealnie komponują się z każdym składnikiem i dodatkowo odpowiadają za kremową konsystencję koktajlu. Oto kilka propozycji do rozważenia:

WIOSNA: mango + ananas + cytryna
LATO: arbuz + truskawka + banan + limonka
JESIEŃ: jabłko + gruszka + kiwi
ZIMA: pomarańcza + kaki + ananas

Podrasuj swój koktajl

Pora nieco ożywić koktajl i naładować go energią! Znajdziesz ją w nasionach, orzechach, suszonych owocach, miodzie, wiórkach kokosowych, daktylach, a nawet w sproszkowanym buraku, młodym jęczmieniu i spirulinie. Takie dodatki wspierają pracę jelit i sprawiają, że czujemy się syci przez kilka godzin. Nie bój się eksperymentować i łącz nowe smaki. Co powiesz na ostre i wyraziste przyprawy, takie jak pieprz cayenne, chili, gałka muszkatołowa, cynamon, ziarna wanilii lub jej ekstrakt? A może warzywa? Marchew, burak i szpinak genialnie łączą się ze słodyczą owoców. Pamiętaj, że dobrze skomponowany koktajl oczyszcza organizm i usuwa szkodliwe toksyny.

Obraz
© Materiały prasowe

Dobrze zblenduj

Ogromne znaczenie ma urządzenie, jakim będziesz miksować owoce. To właśnie od blendera zależy, czy koktajl nie obciąża układu trawiennego niewystarczająco zmiksowanymi składnikami. Warto używać sprzęt, który posiada przynajmniej moc 500 W. Urządzenia z wyższą mocą poradzą sobie z rozkruszeniem nawet bardzo twardych produktów, czyli mrożonych owoców i kostek lodu. Do wyboru masz blendery ręczne lub kielichowe. Te pierwsze są wygodne w użytkowaniu, można nimi miksować bezpośrednio w dzbanku i są niewielkie, więc sprawdzają się w małej kuchni. Blendery stojące (kielichowe) wyposażone są w dzbanek, do którego wrzuca się poszczególne składniki i wciska jeden guzik, by po kilku sekundach cieszyć się koktajlem. Dzięki temu oszczędzisz czas i ograniczysz ilość brudnych naczyń.

Czy wiesz, że?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każdego dnia zjadać przynajmniej 400 g warzyw i owoców, czyli pięć porcji dziennie. Koktajle to najlepszy oraz niezwykle łatwy sposób, by jeść surowe owoce i warzywa w łatwo przyswajalnej postaci. To idealny miks smaku i zdrowia!

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟