Jak kupić i ugotować szparagi idealne? Miękkie i bez goryczki

To na nie czekamy cały rok i z utęsknieniem oczekujemy maja i czerwca. To wtedy właśnie pojawiają się na straganach i cieszą wszystkich smakoszy. Mowa oczywiście o szparagach. Choć są niezaprzeczalnie pyszne, mogą sprawiać problemy w przygotowaniu. Najczęściej albo się rozgotowują, albo są gorzkie w smaku. Są na szczęście sposoby, by temu zaradzić.

Jak gotować szparagi, by były idealnie miękkie i nie miały goryczki?Jak gotować szparagi, by były idealnie miękkie i nie miały goryczki?
Źródło zdjęć: © Unsplash | Christine Siracusa

Jak gotować szparagi zielone?

Szparagi białe i zielone różnią się nieco smakiem i sposobem przygotowania. Te pierwsze są cieńsze i dłuższe. Zazwyczaj nie trzeba ich obierać. Wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki (im szparagi starsze, tym dłuższą końcówkę należy odciąć). Najdelikatniejszą i najszybciej gotującą się częścią zielonych szparagów są ich główki. Dlatego właśnie zielone szparagi powinno się gotować związane, na stojąco, z główkami wystającymi ponad poziom wody – zmiękną od samej pary. Żeby ułatwić ten proces, powstały specjalne garnki do gotowania szparagów. Są wysokie i posiadają specjalny koszyk, dzięki któremu szparagi można łatwo wyjąć. Jeśli nie dysponujesz takim garnkiem, możesz ugotować szparagi na patelni. Będą całe zanurzone w wodzie, wiec musisz uważnie pilnować, by ich główki się nie rozgotowały. Czas gotowania szparagów zielonych zależy od ich grubości. Zazwyczaj po 7 – 10 minutach szparagi powinny być miękkie, ale nie przegotowane.

Do gotowania szparagów (zarówno tych białych, jak i zielonych) należy dodać sól i cukier i to w sporych ilościach. Woda powinna mieć intensywny słodko-słony smak. Cukier wydobędzie ze szparagów ich naturalną słodycz.

Jak gotować szparagi białe?

Białe szparagi są grubsze i bardziej łykowate. Przed gotowaniem należy je więc obrać. Najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Obierając białe szparagi, kieruj się od góry do dołu, zacznij pod główką, zrób to dokładnie, by pozbyć się całej włóknistej otoczki. Odetnij także twarde końcówki.

Białe szparagi gotuje się podobnie, jak te zielone – pionowo, tak, by główki nie były zanurzone w wodzie. Różnicą jest czas gotowania, który w przypadku grubszych szparagów zielonych ulega wydłużeniu. Wynosi ok. 15 min. od momentu ponownego zagotowana się wody. Białe szparagi bywają gorzkie, dlatego podczas gotowania do wody warto dodać także mleko. Laktoza nim zawarta zniweluje goryczkę.

Jak kupić szparagi?

Kupując szparagi, wybieraj te jędrne, które przy pocieraniu charakterystycznie skrzypią. Główki zielonych szparagów powinny być zamknięte, a ich końcówki wilgotne. Żeby zmniejszyć ryzyko trafienia na gorzką partię białych szparagów, możesz oderwać i zjeść kawałek. Jeśli już w surowych szparagach wyczujemy bardzo dużo goryczy, nie pozbędziemy się jej w 100 proc. podczas gotowania.

Szparagi to samo zdrowie!

O zdrowotnych właściwościach szparagów można by pisać długo. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, minerałów i związków chemicznych mających dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Mają w sobie dużo kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, selenu, witamin C, E, A, K. spierają pracę nerek, układu sercowo-naczyniowego. Zawierają także sterole, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi.

Szparagi mają silne działanie moczopędne, dlatego nie są polecane diecie osób chorujących na dnę moczanową.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯