Jak kupić i ugotować szparagi idealne? Miękkie i bez goryczki
To na nie czekamy cały rok i z utęsknieniem oczekujemy maja i czerwca. To wtedy właśnie pojawiają się na straganach i cieszą wszystkich smakoszy. Mowa oczywiście o szparagach. Choć są niezaprzeczalnie pyszne, mogą sprawiać problemy w przygotowaniu. Najczęściej albo się rozgotowują, albo są gorzkie w smaku. Są na szczęście sposoby, by temu zaradzić.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Jak gotować szparagi zielone?
Szparagi białe i zielone różnią się nieco smakiem i sposobem przygotowania. Te pierwsze są cieńsze i dłuższe. Zazwyczaj nie trzeba ich obierać. Wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki (im szparagi starsze, tym dłuższą końcówkę należy odciąć). Najdelikatniejszą i najszybciej gotującą się częścią zielonych szparagów są ich główki. Dlatego właśnie zielone szparagi powinno się gotować związane, na stojąco, z główkami wystającymi ponad poziom wody – zmiękną od samej pary. Żeby ułatwić ten proces, powstały specjalne garnki do gotowania szparagów. Są wysokie i posiadają specjalny koszyk, dzięki któremu szparagi można łatwo wyjąć. Jeśli nie dysponujesz takim garnkiem, możesz ugotować szparagi na patelni. Będą całe zanurzone w wodzie, wiec musisz uważnie pilnować, by ich główki się nie rozgotowały. Czas gotowania szparagów zielonych zależy od ich grubości. Zazwyczaj po 7 – 10 minutach szparagi powinny być miękkie, ale nie przegotowane.
Do gotowania szparagów (zarówno tych białych, jak i zielonych) należy dodać sól i cukier i to w sporych ilościach. Woda powinna mieć intensywny słodko-słony smak. Cukier wydobędzie ze szparagów ich naturalną słodycz.
Jak gotować szparagi białe?
Białe szparagi są grubsze i bardziej łykowate. Przed gotowaniem należy je więc obrać. Najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Obierając białe szparagi, kieruj się od góry do dołu, zacznij pod główką, zrób to dokładnie, by pozbyć się całej włóknistej otoczki. Odetnij także twarde końcówki.
Białe szparagi gotuje się podobnie, jak te zielone – pionowo, tak, by główki nie były zanurzone w wodzie. Różnicą jest czas gotowania, który w przypadku grubszych szparagów zielonych ulega wydłużeniu. Wynosi ok. 15 min. od momentu ponownego zagotowana się wody. Białe szparagi bywają gorzkie, dlatego podczas gotowania do wody warto dodać także mleko. Laktoza nim zawarta zniweluje goryczkę.
Jak kupić szparagi?
Kupując szparagi, wybieraj te jędrne, które przy pocieraniu charakterystycznie skrzypią. Główki zielonych szparagów powinny być zamknięte, a ich końcówki wilgotne. Żeby zmniejszyć ryzyko trafienia na gorzką partię białych szparagów, możesz oderwać i zjeść kawałek. Jeśli już w surowych szparagach wyczujemy bardzo dużo goryczy, nie pozbędziemy się jej w 100 proc. podczas gotowania.
Szparagi to samo zdrowie!
O zdrowotnych właściwościach szparagów można by pisać długo. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, minerałów i związków chemicznych mających dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Mają w sobie dużo kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, selenu, witamin C, E, A, K. spierają pracę nerek, układu sercowo-naczyniowego. Zawierają także sterole, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi.
Szparagi mają silne działanie moczopędne, dlatego nie są polecane diecie osób chorujących na dnę moczanową.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski