Jabłka w cieście. Dosłownie rozpływają się w ustach
Delikatne i słodkie placuszki z jabłkami możesz przygotować na weekendowe śniadanie. Sprawdzą się również na podwieczorek. Tego smaku nie da się z niczym porównać.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zsiadłe mleko, a później sól i mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Mieszamy z masą żółtkową i zostawiamy na chwilę w spokoju.
- W tym czasie obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na niezbyt grube krążki.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go sporo, tak by smażące się placki unosiły się na nim swobodnie. Do ciasta wkładamy krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się jednorazowo na patelni. Otaczamy je ciastem i kładziemy na dobrze rozgrzany olej.
- Smażymy na rumiano po obu stronach. Po zdjęciu z patelni, kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik lub serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu.
- Każdą partię placuszków osypujemy cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl