WAŻNE
TERAZ

To w ich dom uderzyły szczątki drona. "Przez okno patrzę: leci dach"

Idealne jajka nie tylko na Wielkanoc. Z jajowarem to proste!

Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z jajkami, które występują w różnej formie – na miękko, na twardo, z farszem, pokrojone do sałatki i jeszcze wieloma innymi wersjami. Kojarzy się też z długim procesem przygotowania, ponieważ najpierw trzeba doprowadzić wodę do wrzenia, a dopiero później można umieścić w niej jajka. Na szczęście jest jedno urządzenie, które może przyspieszyć cały proces.

Jajowar to praktyczny gadżet do gotowania jajekJajowar to praktyczny gadżet do gotowania jajek
Źródło zdjęć: © Pixabay

Żyjemy w świecie gadżetów, które często ułatwiają nam życie. Nie inaczej jest w przypadku jajowarów, które pozwalają ugotować jajka, ale robi się to wygodniej i często szybciej. Użycie takiego urządzenia pozwoli też zwolnić palnik kuchenki, który można wykorzystać do bardziej skomplikowanych potraw. Jednymi słowy, praca w kuchni stanie się jeszcze lżejsza, łatwiejsza i przyjemniejsza. Dodatkowo jajowar pomaga zapobiegać pękaniu skorupek, co zdarza się często przy klasycznym gotowaniu jaj.

Jak działa jajowar?

Zasada jest bardzo prosta. Na samym dole urządzenia znajduje się płyta grzewcza, którą zalewa się wodą. Jajka umieszcza się na specjalnej tacce i zamyka pokrywką. Często producenci urządzeń dołączają kubeczki i miarki, dzięki którym będziesz mieć pewność, że wewnątrz jajowaru jest odpowiednia ilość wody. Przed umieszczeniem jaj przekuwa się ich czubki.

Po wlaniu wody i umieszczeniu jaj na tacce wystarczy zamknąć pokrywę i uruchomić urządzenie. Nie ma uniwersalnego przepisu na to, jak długo należy gotować jaja w zależności od tego, czy mają być na miękko, półmiękko czy na twardo. Dlatego warto zajrzeć do instrukcji obsługi. Jajowar kończy pracę, kiedy zużyje całą wodę, więc przeważnie od ilości wlanej wody zależy to, jak będą ugotowane jajka.

Jak kupić jajowar?

Zakup jajowaru to bardzo prosta sprawa. Najpierw należy określić potrzeby, bo to od nich będzie zależeć pojemność urządzenia. Jeżeli już to ustalicie, to wtedy wchodzi do gry kwestia mocy i tu kierujemy się zasadą, że im większa moc, tym krócej będzie trwało gotowanie. Jajowary mogą różnić się między sobą m.in. ze względu na materiał, z jakiego są wykonane. W droższych modelach spotyka się stal nierdzewną, a w tańszych – tworzywo sztuczne. Można też trafić na modele z funkcją regulacji twardości jajek.

Czy warto kupić jajowar? Na to pytanie już musicie sobie odpowiedzieć sami. Niewątpliwie ułatwi proces gotowania jaj, a także pozwoli zaoszczędzić wodę, ponieważ dzięki swojej konstrukcji zużywa jej znacznie mniej. Dodatkowo, jeśli używacie kuchenki gazowej, to zakup specjalnego urządzenia do gotowania jaj pozwoli na obniżenie rachunków za gaz. Dobry i pojemny jajowar kosztuje już ok. 100 zł, więc nie będzie stanowił obciążenia dla większości domowych budżetów.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie