Gyros
Gyros to potrawa z kuchni greckiej. Może być podawana w formie jedzenia typu fast foods lub jako danie restauracyjne. Zobacz, czym charakteryzuje się prawdziwy gyros.
Gyros to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni greckiej. Żeby spróbować tego specjału nie musimy jednak kupować biletu do samej Grecji, ponieważ to popularne danie dostaniemy także w wielu innych europejskich miastach. Gyros jest bardzo sycący, smaczny i ma rzeszę swoich oddanych fanów. Niektórzy porównują go do kebaba, i chociaż faktycznie te dwa dania mają pewne punkty wspólne, różnią się jednak istotnymi szczegółami.
Spróbujmy jednak scharakteryzować to greckie danie. Przede wszystkim należy wspomnieć o tym, że gyros może występować w formie dania restauracyjnego lub jako popularny fast food. Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, możemy liczyć na to, że zostanie nam podana potrawa z mięsem. Zazwyczaj będzie to szynka wieprzowa, chociaż możemy się także spotkać z grosem z kurczaka, baraniny lub cielęciny (w tym wypadku możliwe będzie użycie cielęcego mięsa mielonego).
Mięso do gyrosa opieka się na charakterystycznym rożnie, które obraca się wokół własnej osi. Gdy mięso zarumieni się i jest gotowe do spożycia, odcina się jego kawałki przy użyciu długiego noża. W ten sposób otrzymuje się cienkie plastry mięsa o długości kilku centymetrów. Kolejnym krokiem będzie dodanie pity, warzyw oraz sosu tzatziki.
Gyros – fast food
Jeśli zdecydujemy się na zamówienie gyrosa w formie ulicznego dania, naszą potrawę dostaniemy w wersji na wynos. Będzie to poszatkowane mięso oraz dodatki. Całość zostanie zawinięta w pite. Na jakie dodatki możemy liczyć? Zazwyczaj jest to kilka plastrów pomidora, domowe frytki oraz tradycyjny sos tzatziki.
W samej Grecji gyros jest najpopularniejszym i najtańszym daniem typu fast food.
Gyros – danie restauracyjne
Niektóre restauracje oferują także gyros w formie tradycyjnego dania. Wtedy nasza potrawa będzie znacznie większa i podana na talerzu. Gyros w takiej wersji charakteryzuje się także większą liczbą dodatków. Zazwyczaj na naszym talerzu pojawi się mięso, sałatka grecka oraz frytki. Dostaniemy także pitę (czasami pokrojoną na drobne kawałki), która będzie zapiekana z dodatkiem tłuszczu i oregano. W tradycyjnych restauracjach pitę powinno wypiekać się w piecu opalanym drewnem.