Gulasz z warzywami i soczewicą. Podaj z ryżem i kaszą
Gulasz pełen warzyw i kawałków mięsa to propozycja na prosty i sycący obiad. Najlepiej podać go w towarzystwie ryżu lub kaszy, albo obu tych dodatków. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 500 g kurczaka (filet)
- 300 g upieczonego buraka
- 3 marchewki
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cukinii
- puszka soczewicy gotowanej na parze
- sól, pieprz
- 1 pszenna bułka
- zioła: oregano, bazylia, pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 200 g ryżu i kaszy do podania
Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oleju, dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie mięso przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni wlewamy ponownie łyżkę oleju i podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pieczarki. Na sam koniec dodajemy plasterki czosnku. Przekładamy warzywa do mięsa i wlewamy 2 szklanki wody. Wkruszamy bułkę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na tej samej patelni, pod koniec gotowania dodajemy do sosu. Buraki kroimy w kostkę, soczewicę odsączamy i przepłukujemy wodą i na sam koniec dodajemy do sosu. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Ryż i kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Podajemy gulasz z dodatkami.
Zobacz także: pieczarki faszerowane ryżem i serem
src="https://d.wpimg.pl/675324567--10839383/pieczarki.jpg"/>
*Polecamy wideo: Wegetariański gulasz w wersji fit *
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze