Trwa ładowanie...
dp28vg2
Marzena Szkodzińska

Gulasz z warzywami i soczewicą. Podaj z ryżem i kaszą

Przepis

Gulasz pełen warzyw i kawałków mięsa to propozycja na prosty i sycący obiad. Najlepiej podać go w towarzystwie ryżu lub kaszy, albo obu tych dodatków. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".

dp28vg2
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.kulinarnamaniusia.pl
Źródło: www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki
  • 500 g kurczaka (filet)
  • 300 g upieczonego buraka
  • 3 marchewki
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g cukinii
  • puszka soczewicy gotowanej na parze
  • sól, pieprz
  • 1 pszenna bułka
  • zioła: oregano, bazylia, pietruszka
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g ryżu i kaszy do podania
Przepis

Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oleju, dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie mięso przekładamy do garnka.

Na tej samej patelni wlewamy ponownie łyżkę oleju i podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pieczarki. Na sam koniec dodajemy plasterki czosnku. Przekładamy warzywa do mięsa i wlewamy 2 szklanki wody. Wkruszamy bułkę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na tej samej patelni, pod koniec gotowania dodajemy do sosu. Buraki kroimy w kostkę, soczewicę odsączamy i przepłukujemy wodą i na sam koniec dodajemy do sosu. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Ryż i kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Podajemy gulasz z dodatkami.
Zobacz także: pieczarki faszerowane ryżem i serem

*Polecamy wideo: Wegetariański gulasz w wersji fit *

Gulasz z warzywami i soczewicą. Podaj z ryżem i kaszą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dp28vg2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dp28vg2
dp28vg2
dp28vg2
dp28vg2
Więcej tematów
dp28vg2