WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Gulasz segedyński

Podobnie jak bogracz, gulasz segedyński, podawany był w PRL-owskich restauracjach według przepisu z "Kucharza gastronoma" dla zakładów gastronomicznych. Tak pisano w przedmowie do wydania pierwszego (1961): "Książka ta powinna się znaleźć w każdym zakładzie gastronomicznym, na każdym jego zapleczu produkcyjnym jako nieodłączny towarzysz pracy personelu produkcyjnego i podstawowy materiał do szkolenia". Lekko zmodyfikowany przepis przypomina autorka bloga "Królestwo Garów".

Gulasz segedyńskiGulasz segedyński
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g cebuli
  • 30 g tłuszczu (smalec)
  • 20 g mąki pszennej
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 15 g słodkiej papryki
  • majeranek, cukier
  • sól

Przepis

  • Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić drobniej, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować w niewielkiej ilości wody. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku papryką, majerankiem i cukrem.
  • Mięso pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i mąką.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Usmażone mięso przełożyć na talerz.
  • Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na tłuszczu ze smażenia mięsa.
  • Cebulę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na niej ułożyć mięso. Mięso przykryć kapustą.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut.
  • Podawać z ziemniakami lub chlebem. Ja podałam z kluskami śląskimi.
  • Oczywiście jak ktoś ma ochotę, może dodać śmietanę i posypać słodka papryką.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru