Trwa ładowanie...
d3s1w7t
21-04-2022 10:05

Gulasz segedyński

Przepis

Podobnie jak bogracz, gulasz segedyński, podawany był w PRL-owskich restauracjach według przepisu z "Kucharza gastronoma" dla zakładów gastronomicznych. Tak pisano w przedmowie do wydania pierwszego (1961): "Książka ta powinna się znaleźć w każdym zakładzie gastronomicznym, na każdym jego zapleczu produkcyjnym jako nieodłączny towarzysz pracy personelu produkcyjnego i podstawowy materiał do szkolenia". Lekko zmodyfikowany przepis przypomina autorka bloga "Królestwo Garów".

d3s1w7t
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g cebuli
  • 30 g tłuszczu (smalec)
  • 20 g mąki pszennej
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 15 g słodkiej papryki
  • majeranek, cukier
  • sól
Przepis
  • Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić drobniej, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować w niewielkiej ilości wody. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku papryką, majerankiem i cukrem.
  • Mięso pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i mąką.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Usmażone mięso przełożyć na talerz.
  • Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na tłuszczu ze smażenia mięsa.
  • Cebulę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na niej ułożyć mięso. Mięso przykryć kapustą.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut.
  • Podawać z ziemniakami lub chlebem. Ja podałam z kluskami śląskimi.
  • Oczywiście jak ktoś ma ochotę, może dodać śmietanę i posypać słodka papryką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gulasz segedyński
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
Więcej tematów
d3s1w7t