Trwa ładowanie...
d21q2yy
d21q2yy

Grecka musaka

Przepis

Nie ulega wątpliwości, że musaka najlepiej smakuje w greckiej tawernie czy tureckiej restauracji, spożywana podczas wakacyjnych podróży. Jednak przepis na zapiekankę z bakłażanem, mięsem, sosem pomidorowym i beszamelem nie jest specjalnie skomplikowany, dlatego możemy bez trudu przygotować ten śródziemnomorski przysmak we własnej kuchni.

4.3
(20 głosów)
Oceń:
d21q2yy
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Grecka musaka
123
Składniki
  • 4 pomidory lub puszka pomidorów
  • 2-3 ziemniaki
  • 0,5 kg mięsa mielonego lub jagnięciny
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 papryki czerwone

Sos beszamelowy

  • pół kostki masła
  • 30 dag mąki
  • mleko - ilość według uznania (zależy, jak będzie gęstniała substancja maślano-mąkowa
  • gałka muszkatałowa
  • sól
Przepis

Robimy gęsty sos z mięsa, cebuli, papryki, pomidorów, czosnku, przypraw. Ziemniaki gotujemy, ale pozostawiamy lekko twarde. Dół naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Kroimy bakłażana, podsmażamy go na oliwie, układamy w naczyniu.Układamy makaron. Zalewamy gęstym sosem, kładziemy plasterki ugotowanych ziemniaków. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę i gałkę i stopniowo dolewamy mleka, mieszamy dopóki nie uzyskamy gęstego sosu. Sosem zalewamy całość musaki. Posypujemy bazylią, można też dodać startego sera. Pieczemy 30 min. w temp. 180.

Przepis dodał użytkownik Mija

d21q2yy
Grecka musaka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy