Grecka musaka. Co to jest i jak ją przygotować?

Nie ulega wątpliwości, że musaka najlepiej smakuje w greckiej tawernie czy tureckiej restauracji, spożywana podczas wakacyjnych podróży. Jednak przepis na zapiekankę z bakłażanem, mięsem, sosem pomidorowym i beszamelem nie jest specjalnie skomplikowany, dlatego możemy bez trudu przygotować ten śródziemnomorski przysmak we własnej kuchni.

Grecka musakaGrecka musaka

Składniki

  • 4 pomidory lub puszka pomidorów
  • 2-3 ziemniaki
  • 0,5 kg mięsa mielonego lub jagnięciny
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 papryki czerwone

Sos beszamelowy:

  • pół kostki masła
  • 30 dag mąki
  • mleko - ilość według uznania (zależy, jak będzie gęstniała substancja maślano-mąkowa
  • gałka muszkatałowa
  • sól

Przepis

1. Robimy gęsty sos z mięsa, cebuli, papryki, pomidorów, czosnku, przypraw.

Przepis

2. Ziemniaki gotujemy, ale pozostawiamy lekko twarde. Dół naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą.

Przepis

3. Kroimy bakłażana, podsmażamy go na oliwie, układamy w naczyniu. Zalewamy gęstym sosem, kładziemy plasterki ugotowanych ziemniaków.

Przepis

4. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę i gałkę i stopniowo dolewamy mleka, mieszamy, dopóki nie uzyskamy gęstego sosu.

Przepis

5. Sosem zalewamy całość musaki. Posypujemy bazylią, można też dodać startego sera. Pieczemy 30 min. w temp. 180.

Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥