Grecka musaka. Co to jest i jak ją przygotować?
Nie ulega wątpliwości, że musaka najlepiej smakuje w greckiej tawernie czy tureckiej restauracji, spożywana podczas wakacyjnych podróży. Jednak przepis na zapiekankę z bakłażanem, mięsem, sosem pomidorowym i beszamelem nie jest specjalnie skomplikowany, dlatego możemy bez trudu przygotować ten śródziemnomorski przysmak we własnej kuchni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 4 pomidory lub puszka pomidorów
- 2-3 ziemniaki
- 0,5 kg mięsa mielonego lub jagnięciny
- koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży bakłażan
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- 2 papryki czerwone
Sos beszamelowy:
- pół kostki masła
- 30 dag mąki
- mleko - ilość według uznania (zależy, jak będzie gęstniała substancja maślano-mąkowa
- gałka muszkatałowa
- sól
1. Robimy gęsty sos z mięsa, cebuli, papryki, pomidorów, czosnku, przypraw.
2. Ziemniaki gotujemy, ale pozostawiamy lekko twarde. Dół naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą.
3. Kroimy bakłażana, podsmażamy go na oliwie, układamy w naczyniu. Zalewamy gęstym sosem, kładziemy plasterki ugotowanych ziemniaków.
4. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę i gałkę i stopniowo dolewamy mleka, mieszamy, dopóki nie uzyskamy gęstego sosu.
5. Sosem zalewamy całość musaki. Posypujemy bazylią, można też dodać startego sera. Pieczemy 30 min. w temp. 180.
Przepis dodał użytkownik Mija
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze