WP
WP

Grecka musaka - Przepis

Trwa ładowanie...
Grecka musaka
Podziel się
Składniki
  • 4 pomidory lub puszka pomidorów
  • 2-3 ziemniaki
  • 0,5 kg mięsa mielonego lub jagnięciny
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 papryki czerwone
    • Sos beszamelowy
    • pół kostki masła
  • 30 dag mąki
  • mleko - ilość według uznania (zależy, jak będzie gęstniała substancja maślano-mąkowa
  • gałka muszkatałowa
  • sól
Przepis

Robimy gęsty sos z mięsa, cebuli, papryki, pomidorów, czosnku, przypraw. Ziemniaki gotujemy, ale pozostawiamy lekko twarde. Dół naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Kroimy bakłażana, podsmażamy go na oliwie, układamy w naczyniu.Układamy makaron. Zalewamy gęstym sosem, kładziemy plasterki ugotowanych ziemniaków. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę i gałkę i stopniowo dolewamy mleka, mieszamy dopóki nie uzyskamy gęstego sosu. Sosem zalewamy całość musaki. Posypujemy bazylią, można też dodać startego sera. Pieczemy 30 min. w temp. 180.

Przepis dodał użytkownik Mija

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP