Trwa ładowanie...
dly8qme
dly8qme

Grecka musaka. Co to jest i jak ją przygotować?

Przepis

Nie ulega wątpliwości, że musaka najlepiej smakuje w greckiej tawernie czy tureckiej restauracji, spożywana podczas wakacyjnych podróży. Jednak przepis na zapiekankę z bakłażanem, mięsem, sosem pomidorowym i beszamelem nie jest specjalnie skomplikowany, dlatego możemy bez trudu przygotować ten śródziemnomorski przysmak we własnej kuchni.

4.1
(21 głosów)
Oceń:
dly8qme
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Grecka musaka
123
Grecka musaka
Składniki
  • 4 pomidory lub puszka pomidorów
  • 2-3 ziemniaki
  • 0,5 kg mięsa mielonego lub jagnięciny
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 papryki czerwone

Sos beszamelowy:

  • pół kostki masła
  • 30 dag mąki
  • mleko - ilość według uznania (zależy, jak będzie gęstniała substancja maślano-mąkowa
  • gałka muszkatałowa
  • sól
Przepis

1. Robimy gęsty sos z mięsa, cebuli, papryki, pomidorów, czosnku, przypraw.

2. Ziemniaki gotujemy, ale pozostawiamy lekko twarde. Dół naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą.

3. Kroimy bakłażana, podsmażamy go na oliwie, układamy w naczyniu. Zalewamy gęstym sosem, kładziemy plasterki ugotowanych ziemniaków.

4. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę i gałkę i stopniowo dolewamy mleka, mieszamy, dopóki nie uzyskamy gęstego sosu.

5. Sosem zalewamy całość musaki. Posypujemy bazylią, można też dodać startego sera. Pieczemy 30 min. w temp. 180.

Przepis dodał użytkownik Mija

Grecka musaka. Co to jest i jak ją przygotować?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
dly8qme
dly8qme
dly8qme

dly8qme
dly8qme
dly8qme