Gotowanie stanie się łatwiejsze. Wypróbuj kilka prostych sztuczek
Sprawdzone patenty
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadamy, jak poradzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami.
Idealne puree
Puree to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Aby było idealnie gładkie i kremowe, dodaj do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków odrobinę ciepłego mleka, masła i sody oczyszczonej. Następnie blenduj ziemniaki przez 2-3 minuty. Jeśli natomiast szukasz sposobu na chrupiące talarki ziemniaczane, wystarczy, że przed wstawieniem ich do piekarnika oprószysz je mąką.
Więcej soku
Jak wycisnąć cytrynę do ostatniej kropli? Zanurz owoc na chwilę we wrzątku lub podgrzej w kuchence mikrofalowej (wystarczy 20 sekund), a następnie poturlaj chwilę po blacie.
Gotowanie warzyw
Ugotowane warzywa powinny zachować swój kolor i być jędrne Jak to zrobić? Warzywa rosnące pod ziemią wkładaj do zimnej wody, a te, które rosną ponad powierzchnią, wrzucaj do wrzątku.
Idealna kostka
Krojenie cebuli może być proste. Przetnij warzywo na pój i odetnij końcówki. Połówkę połóż na desce, szerokim i ostrym nożem wykonaj najpierw poziome nacięcia, a następnie podłużne. Na końcu pokrój cebulę na krzyż.
Bez zakalca
Sekret doskonałego ciasta do słodkich wypieków jest prosty. Masa mąki powinna być równa masie cukru. Natomiast jajka (bez skorupek) powinny ważyć tyle samo, co masło.