Gotowanie stanie się łatwiejsze. Wypróbuj kilka prostych sztuczek

Obraz
Źródło zdjęć: © flickr.com | baron valium
Katarzyna Gileta

/ 6Sprawdzone patenty

Obraz
© flickr.com | baron valium

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadamy, jak poradzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami.

/ 6Idealne puree

Obraz
© 123RF

Puree to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Aby było idealnie gładkie i kremowe, dodaj do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków odrobinę ciepłego mleka, masła i sody oczyszczonej. Następnie blenduj ziemniaki przez 2-3 minuty. Jeśli natomiast szukasz sposobu na chrupiące talarki ziemniaczane, wystarczy, że przed wstawieniem ich do piekarnika oprószysz je mąką.

/ 6Więcej soku

Obraz
© iStock.com

Jak wycisnąć cytrynę do ostatniej kropli? Zanurz owoc na chwilę we wrzątku lub podgrzej w kuchence mikrofalowej (wystarczy 20 sekund), a następnie poturlaj chwilę po blacie.

/ 6Gotowanie warzyw

Obraz
© 123RF

Ugotowane warzywa powinny zachować swój kolor i być jędrne Jak to zrobić? Warzywa rosnące pod ziemią wkładaj do zimnej wody, a te, które rosną ponad powierzchnią, wrzucaj do wrzątku.

/ 6Idealna kostka

Obraz
© 123RF

Krojenie cebuli może być proste. Przetnij warzywo na pój i odetnij końcówki. Połówkę połóż na desce, szerokim i ostrym nożem wykonaj najpierw poziome nacięcia, a następnie podłużne. Na końcu pokrój cebulę na krzyż.

/ 6Bez zakalca

Obraz
© 123RF

Sekret doskonałego ciasta do słodkich wypieków jest prosty. Masa mąki powinna być równa masie cukru. Natomiast jajka (bez skorupek) powinny ważyć tyle samo, co masło.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce