Genialny patent na pieczone ziemniaki. Smakują obłędnie
Trudno jest upiec ziemniaki tak, by z zewnątrz były złociste i chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Wystarczy jednak zastosować prostą sztuczkę, by wyjąć z piekarnika prawdziwe cudo. Zobacz, jak przygotować idealne pieczone ziemniaczki.
Sekret polega na tym, by najpierw obgotować ziemniaki, a dopiero potem je upiec. Ten zabieg nie tylko skróci czas pieczenia, ale również sprawi, że środek będzie delikatny i kremowy, a skórka apetycznie przyrumieniona.
Przygotuj kilogram młodych ziemniaków. Wyszoruj je dokładnie i pokrój na ćwiartki. Włóż je do garnka, zalej wodą, tak aby ziemniaki byłprzykryte i dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Po 5 minutach wyjmij ziemniaki. Powinny być lekko twarde, ale łatwe do pokrojenia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. W misce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy francuskiej, morską sól i świeżo mielony pieprz. Odcedź ziemniaki i dokładnie osusz. Wrzuć je do miski z marynatą i wymieszaj.
Blachę do pieczenia skrop oliwą. Rozłóż ziemniaki i piecz przez 25 minut, aż dna staną się brązowe. Następnie przerzuć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 20 minut. Podawaj z dipami lub jako dodatek do pieczonego mięsa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl