Genialny patent na pieczone ziemniaki. Smakują obłędnie

Trudno jest upiec ziemniaki tak, by z zewnątrz były złociste i chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Wystarczy jednak zastosować prostą sztuczkę, by wyjąć z piekarnika prawdziwe cudo. Zobacz, jak przygotować idealne pieczone ziemniaczki.

Pieczone ziemniaczki powinny być chrupiące z wierzchu, miękkie w środku
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Sekret polega na tym, by najpierw obgotować ziemniaki, a dopiero potem je upiec. Ten zabieg nie tylko skróci czas pieczenia, ale również sprawi, że środek będzie delikatny i kremowy, a skórka apetycznie przyrumieniona.

Przygotuj kilogram młodych ziemniaków. Wyszoruj je dokładnie i pokrój na ćwiartki. Włóż je do garnka, zalej wodą, tak aby ziemniaki byłprzykryte i dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Po 5 minutach wyjmij ziemniaki. Powinny być lekko twarde, ale łatwe do pokrojenia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. W misce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy francuskiej, morską sól i świeżo mielony pieprz. Odcedź ziemniaki i dokładnie osusz. Wrzuć je do miski z marynatą i wymieszaj.

Blachę do pieczenia skrop oliwą. Rozłóż ziemniaki i piecz przez 25 minut, aż dna staną się brązowe. Następnie przerzuć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 20 minut. Podawaj z dipami lub jako dodatek do pieczonego mięsa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane