Gałąź wigilijna
Gałąź wigilijna jest tradycyjnym deserem francuskim, ale ze względu na doskonały smak i walory dekoracyjne warto wprowadzić ja na nasze stoły.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto biszkoptowe:
- 8 jajek
- 1 czubata szklanka cukru pudru
- 10 łyżek płaskich mąki
- podwójna porcja cukru waniliowego
- szczypta soli
- masło do posmarowania formy
Krem:
- kostka masła
- 10 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka
- 1 żółtko
- pojedyncza porcja cukru waniliowego
Ciasto:
- Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli dokładnie ukręcić, aż do uzyskania pulchniej gładkiej masy, dodać przesianą mąkę i sztywną pianę z białek.
- Ciasto wylać na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem lub folią i piec w dość gorącym piekarniku ok. 30 min.
- Po ostygnięciu ciasto przekroić poziomo nitką na dwa płaty, posmarować oba częścią kremu (2/3), ułożyć jeden na drugim i zwinąć jak roladę.
- Dla uzyskania efektu jak na zdjęciu, roladę zwijać zaczynając z dwóch równoległych boków równocześnie.
- 1/3 częścią kremu posmarować powierzchnię rolady, posypać jeszcze tartą czekoladą i widelcem narysować faliste linie "kory".
- Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.
- Przed podaniem wetknąć w ciasto gałązki świerku lub jodły, oprószyć je cukrem pudrem, będą wyglądały jak ośnieżone.
Krem:
- Masło utrzeć z cukrem, żółtkiem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dodać wymieszane na papkę kakao z mlekiem, dobrze wymieszać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl