Trwa ładowanie...

Fruktoza w sokach pobudza apetyt

Cukier występujący w owocach, sokach i przetworach owocowych oraz miodzie, zastosowany jako dodatkowy środek słodzący powoduje zwiększenie apetytu - stwierdzili naukowcy.

Fruktoza w sokach pobudza apetytŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1ruthq
d1ruthq

Cukier występujący w owocach, sokach i przetworach owocowych oraz miodzie, zastosowany jako dodatkowy środek słodzący powoduje zwiększenie apetytu - stwierdzili naukowcy.

Fruktoza, czyli monosacharyd będący źródłem słodkiego smaku owoców i miodu, działa na organizm inaczej, gdy jest spożywana w postaci naturalnej, a inaczej, gdy stanowi sztuczny dodatek.

Badania wykazały, że substancja ta zawarta w całych owocach ma korzystniejszy skutek niż w przypadku napojów i soków owocowych. Całe owoce zawierają również błonnik i inne składniki odżywcze, które wpływają na metabolizm cukru w organizmie.

Badania 12 kobiet wykazały, że po spożyciu przez nie płynów słodzonych fruktozą spada poziom insuliny i leptyny we krwi. Niski poziom leptyny zwiększa apetyt i przez to sprzyja zwiększeniu masy ciała.

MWM/mb

fot. Jupiterimages

d1ruthq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ruthq
Więcej tematów