Fruktoza w sokach pobudza apetyt

Cukier występujący w owocach, sokach i przetworach owocowych oraz miodzie, zastosowany jako dodatkowy środek słodzący powoduje zwiększenie apetytu - stwierdzili naukowcy.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Cukier występujący w owocach, sokach i przetworach owocowych oraz miodzie, zastosowany jako dodatkowy środek słodzący powoduje zwiększenie apetytu - stwierdzili naukowcy.

Fruktoza, czyli monosacharyd będący źródłem słodkiego smaku owoców i miodu, działa na organizm inaczej, gdy jest spożywana w postaci naturalnej, a inaczej, gdy stanowi sztuczny dodatek.

Badania wykazały, że substancja ta zawarta w całych owocach ma korzystniejszy skutek niż w przypadku napojów i soków owocowych. Całe owoce zawierają również błonnik i inne składniki odżywcze, które wpływają na metabolizm cukru w organizmie.

Badania 12 kobiet wykazały, że po spożyciu przez nie płynów słodzonych fruktozą spada poziom insuliny i leptyny we krwi. Niski poziom leptyny zwiększa apetyt i przez to sprzyja zwiększeniu masy ciała.

MWM/mb

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji