Fruktoza w sokach pobudza apetyt
Cukier występujący w owocach, sokach i przetworach owocowych oraz miodzie, zastosowany jako dodatkowy środek słodzący powoduje zwiększenie apetytu - stwierdzili naukowcy.
Cukier występujący w owocach, sokach i przetworach owocowych oraz miodzie, zastosowany jako dodatkowy środek słodzący powoduje zwiększenie apetytu - stwierdzili naukowcy.
Fruktoza, czyli monosacharyd będący źródłem słodkiego smaku owoców i miodu, działa na organizm inaczej, gdy jest spożywana w postaci naturalnej, a inaczej, gdy stanowi sztuczny dodatek.
Badania wykazały, że substancja ta zawarta w całych owocach ma korzystniejszy skutek niż w przypadku napojów i soków owocowych. Całe owoce zawierają również błonnik i inne składniki odżywcze, które wpływają na metabolizm cukru w organizmie.
Badania 12 kobiet wykazały, że po spożyciu przez nie płynów słodzonych fruktozą spada poziom insuliny i leptyny we krwi. Niski poziom leptyny zwiększa apetyt i przez to sprzyja zwiększeniu masy ciała.
MWM/mb
fot. Jupiterimages