WP

Fritata z serem i oliwkami. Pyszny sposób na kolację - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się

Przepyszna propozycja dla fanów włoskiej kuchni. Fritata z serem, oliwkami i ostrą papryczką sprawdzi się na kolację i śniadanie. Możesz ją także zapakować do lunch boxa i zabrać do pracy lub szkoły.

Składniki

• 10 dag sera Salami Serenada
• 6 jaj
• 12 zielonych oliwek
• 1 mała ostra papryczka
• sól, pieprz
• olej i masło do smażenia
• ketchup
• majonez

Przepis

Plastry sera Serenada pokroić w niezbyt małe części, a papryczkę drobno posiekać. Oliwki pokroić na pół. Jaja wybić do salaterki i dobrze roztrzepać, dodać ¾ sera i wszystkie przygotowane oliwki. Rozgrzać patelnię, i na rozgrzany zmieszany tłuszcz wlać masę jajeczną, smażyć nieco zmniejszając ogień. Kiedy zetnie się górna warstwa, fritatę przewracamy na drugą stronę. Można sobie pomoc talerzem. Kładziemy go na patelnię i trzymając mocno, odwracamy patelnię aby podsmażony placek znalazł się na talerzu, następnie zsuwamy fritatę ponownie na patelnię. Kiedy dokonamy manewru przewrócenia, obsypujemy fritatę pozostałymi kostkami sera. Smażymy tak, aby pojawiła się apetyczna złota skórka.

WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP