Fritata z serem i oliwkami. Pyszny sposób na kolację
Przepyszna propozycja dla fanów włoskiej kuchni. Fritata z serem, oliwkami i ostrą papryczką sprawdzi się na kolację i śniadanie. Możesz ją także zapakować do lunch boxa i zabrać do pracy lub szkoły.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
• 10 dag sera Salami Serenada
• 6 jaj
• 12 zielonych oliwek
• 1 mała ostra papryczka
• sól, pieprz
• olej i masło do smażenia
• ketchup
• majonez
Plastry sera Serenada pokroić w niezbyt małe części, a papryczkę drobno posiekać. Oliwki pokroić na pół. Jaja wybić do salaterki i dobrze roztrzepać, dodać ¾ sera i wszystkie przygotowane oliwki. Rozgrzać patelnię, i na rozgrzany zmieszany tłuszcz wlać masę jajeczną, smażyć nieco zmniejszając ogień. Kiedy zetnie się górna warstwa, fritatę przewracamy na drugą stronę. Można sobie pomoc talerzem. Kładziemy go na patelnię i trzymając mocno, odwracamy patelnię aby podsmażony placek znalazł się na talerzu, następnie zsuwamy fritatę ponownie na patelnię. Kiedy dokonamy manewru przewrócenia, obsypujemy fritatę pozostałymi kostkami sera. Smażymy tak, aby pojawiła się apetyczna złota skórka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze