Fattoush. Przepyszna sałatka z serem halloumi

Mówi się, że sałatka ta pochodzi z Galilei i okolic Libanu. Podaje się ją z grzankami, które tradycyjnie robiono z czerstwej pity. Składniki sałatki bywają różne, w zależności od przepisu, ale najważniejszy jest jej kwaskowaty smak uzyskiwany dzięki cytrynie, sumakowi i listkom portulaki (to dziko rosnąca roślina). Ogórki gruntowe mają z reguły mniej wody niż ogórek szklarniowy oraz trochę inny smak.

FattoushFattoush
oprac. Katarzyna Gileta

Sałatka:

  • pęczek rzodkiewek
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 cebulka dymka
  • 4 pomidory
  • 10 niewielkich ogórków gruntowych, jeśli akurat jest na nie sezon, lub 1 duży ogórek szklarniowy
  • doniczka mięty
  • garść pietruszki naciowej
  • sałata rzymska (zachowaj największe liście)
  • opakowanie sera halloumi (około 180 g)
  • syrop z granatu
  • grzanki
  • pita
  • oliwa z oliwek
  • zatar

Dresing:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka sumaku
  • szczypta soli

Przepis

  • Nastaw piekarnik na 180 st. C.
  • Zacznij od grzanek. Pokrój pitę w 2–3 cm kostkę i rozłóż na blaszce. Skrop oliwą i upraż w piekarniku, aż grzanki nabiorą złocistego koloru, potrwa to najwyżej 10 minut. Wyjmij grzanki, posyp zatarem i odstaw.
  • Przygotuj dużą miskę na sałatkę. Pokrój rzodkiewkę na plasterki, obierz szalotkę i pokrój ją na cieniutkie krążki. Drobno posiekaj zieloną cebulkę. Pokrój w kostkę pomidory i ogórki, posiekaj miętę i pietruszkę, a sałatę rzymską pokrój na centymetrowe paski.
  • Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę do osobnej miseczki, wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj sumak i sól. Zmiksuj składniki dresingu, dodaj go do sałatki i dokładnie wymieszaj.
  • Pokrój w kostkę ser halloumi, a potem podsmaż go na złoty kolor.
  • Ułóż ser i grzanki na wierzchu sałatki, skrop syropem z granatu.
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg