Fattoush. Przepyszna sałatka z serem halloumi

Mówi się, że sałatka ta pochodzi z Galilei i okolic Libanu. Podaje się ją z grzankami, które tradycyjnie robiono z czerstwej pity. Składniki sałatki bywają różne, w zależności od przepisu, ale najważniejszy jest jej kwaskowaty smak uzyskiwany dzięki cytrynie, sumakowi i listkom portulaki (to dziko rosnąca roślina). Ogórki gruntowe mają z reguły mniej wody niż ogórek szklarniowy oraz trochę inny smak.

FattoushFattoush
oprac. Katarzyna Gileta

Sałatka:

  • pęczek rzodkiewek
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 cebulka dymka
  • 4 pomidory
  • 10 niewielkich ogórków gruntowych, jeśli akurat jest na nie sezon, lub 1 duży ogórek szklarniowy
  • doniczka mięty
  • garść pietruszki naciowej
  • sałata rzymska (zachowaj największe liście)
  • opakowanie sera halloumi (około 180 g)
  • syrop z granatu
  • grzanki
  • pita
  • oliwa z oliwek
  • zatar

Dresing:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka sumaku
  • szczypta soli

Przepis

  • Nastaw piekarnik na 180 st. C.
  • Zacznij od grzanek. Pokrój pitę w 2–3 cm kostkę i rozłóż na blaszce. Skrop oliwą i upraż w piekarniku, aż grzanki nabiorą złocistego koloru, potrwa to najwyżej 10 minut. Wyjmij grzanki, posyp zatarem i odstaw.
  • Przygotuj dużą miskę na sałatkę. Pokrój rzodkiewkę na plasterki, obierz szalotkę i pokrój ją na cieniutkie krążki. Drobno posiekaj zieloną cebulkę. Pokrój w kostkę pomidory i ogórki, posiekaj miętę i pietruszkę, a sałatę rzymską pokrój na centymetrowe paski.
  • Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę do osobnej miseczki, wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj sumak i sól. Zmiksuj składniki dresingu, dodaj go do sałatki i dokładnie wymieszaj.
  • Pokrój w kostkę ser halloumi, a potem podsmaż go na złoty kolor.
  • Ułóż ser i grzanki na wierzchu sałatki, skrop syropem z granatu.
Wybrane dla Ciebie
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇