Ewa Wachowicz, Pascal Brodnicki i Joseph Seelesto oraz smaki z całego świata na Warsaw Food Expo
To będzie najsmaczniejsze wydarzenie tego lata w stolicy. Tysiące polskich i zagranicznych produktów żywnościowych - świeżych i przetworzonych, dania kuchni narodowych, a także spotkania z gorącymi nazwiskami polskiej (i nie tylko) kuchni, pokazy oraz warsztaty kulinarne, Piknik Zbożowy, widowiskowe rywalizacje kelnerów, a także wielkie grillowanie - to wszystko już w dniach 1-3 czerwca podczas Międzynarodowych Targów Żywności Warsaw Food Expo, towarzyszących spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej w Ptak Warsaw Expo, w warszawskim Nadarzynie.
W Polsce trwa prawdziwa moda na gotowanie. Każda duża stacja telewizyjna posiada własny program o kuchennych rywalizacjach, książki ich uczestników osiągają status bestsellerów, a Polacy zakochali się w dobrej kuchni. Gdzie więc szukać kulinarnych inspiracji, jak nie na targach żywności? Organizatorzy przygotowali 10, pełnych smaków, stref branżowych: Mięsa i Ryb, Owoców i Warzyw, Mleka, Piekarsko-Cukiernicza, Alkoholi, Biożywności, Miodu, Koncentratów Spożywczych, Polskiej Żywności Regionalnej i Europejskiej Żywności Regionalnej.
Dla konsumentów szczególnie smacznie zapowiadają się te dwie ostatnie, aczkolwiek degustacje żywności oraz napojów czekać będą na odwiedzających także w innych miejscach. Na duże zainteresowanie może liczyć również Strefa Biożywności. W końcu branża żywności certyfikowanej jest obecnie najdynamiczniej rozwijającym się sektorem polskiego rynku spożywczego, a Polacy, wzorem innych narodów, coraz częściej sięgają po żywność spod znaku eco.
Ponadto, w specjalnych strefach: Edukacyjnej, Grillowania, Restauracji Narodowych, Pokazów Kulinarnych, na odwiedzających czekają atrakcje: m.in: wspólne grillowanie z najlepszymi specjalistami w tej dziedzinie, spotkania z mistrzami kuchni - Ewą Wachowicz, Pascalem Brodnickim i Josephem Seeletso, świetne pokazy kulinarne, przygotowywane przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni, pokazy cukiernicze Igi Sarzyńskiej, Piknik Zbożowy, warsztaty cydrowe oraz specjalne seminaria przygotowane przez Magazyn Wino.
Swoje atrakcje szykuje także Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika: VI Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów - ,"Sommelier Roku 2017", X Mistrzostwa Polski Kelnerów - Junior Waiter 2017 "Serwis synchroniczny", Dorato - Mistrzostwa kelnerów w otwieraniu wina musującego byle czym i Szampaniada Akademii Kelnerskiej Dorato 2017. Ciekawie zapowiada się również Strefa Restauracji Narodowych, gdzie zaprezentują się lokale gastronomiczne oferujące dania z różnych stron świata.
Niezmotoryzowanych na targi zawiozą bezpłatne autobusy z centrum Warszawy. Szczegóły imprezy, w tym harmonogram wydarzeń, znaleźć można na: warsawfoodexpo.pl i na FB.