Europejski dzień śniadania - co trzeba wiedzieć o tym posiłku?

Bez śniadania ani rusz! Takie hasło powinno przyświecać nam każdego dnia, tuż po przebudzeniu. Jeśli więc czytamy ten tekst na czczo, to znak, że już czas na pierwszy posiłek! Zwłaszcza dziś – podczas Europejskiego Dnia Śniadania. Przy tej okazji warto zadać sobie kilka pytań. Odpowiada na nie żywieniowiec Iwonna Niegowska.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Dźwięk budzika to dla wielu początek codziennej walki z czasem. Na polu walki, niestety, najszybciej polegnie… nasze śniadanie. Często jedzone w biegu albo zupełnie pomijane. Nie zdajemy sobie sprawy, że takim postępowaniem możemy sobie zepsuć cały dzień. Dlaczego? Poranek to czas, kiedy nasz organizm oczekuje, że po okresie odpoczynku dostarczymy mu nowej dawki energii i w ten sposób podwyższymy poziom glukozy. Dlatego nie jedząc śniadania, jesteśmy narażeni, że już w godzinach przedpołudniowych będziemy się czuć zmęczeni, osłabieni, doznamy spadku nastroju. Kiedy nie zjemy śniadania, bądźmy pewni, że organizm upomni się o jedzenie, a w rezultacie skompensujemy sobie brak tego posiłku nadmierną porcją obiadu albo – co gorsza – niezdrowymi przekąskami. Ponadto jedząc regularnie śniadania, regulujemy swój metabolizm, co sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała. Co ważne, odpowiednio zbilansowane śniadanie sprzyja pracy mózgu, może poprawiać koncentrację i pamięć. Śniadanie, czyli pierwszy posiłek w ciągu dnia, należy najlepiej sięgnąć do 30 minut po przebudzeniu.

Z czego powinno składać się idealne śniadanie?

Śniadanie ma być drugim posiłkiem w ciągu dnia pod względem kaloryczności (po obiedzie), cechując się kalorycznością na poziomie 500-700 kcal. Powinno dostarczyć naszemu organizmowi 20-25 proc. całodobowej energii. Aby było pełnowartościowe i dobrze zbilansowane, śniadanie powinno składać się z:

  • białka obecnego m.in. w produktach mlecznych (mleko, jogurt, twaróg) czy jajach;
  • węglowodanów złożonych obecnych m.in. w pełnoziarnistym pieczywie, otrębach, płatkach owsianych;
  • produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, np. ryb, dobrej jakości margaryny. Tu warto zwrócić uwagę, by produkt do smarowania pieczywa powstawał na bazie wysokiej jakości olejów roślinnych, jak np. Rama Classic, która zawiera wysokiej jakości olej rzepakowy.
  • warzyw i owoców, które są źródłem składników odżywczych, w tym witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego sprzyjającego prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.

Jak przygotować szybko pełnowartościowe śniadanie?

Bywa, że rezygnujemy ze śniadania ze względu na brak czasu. Warto zatem poznać kilka wskazówek, które pomogą nam przygotować pełnowartościowe śniadanie, biorąc pod uwagę poranny pośpiech. Odpowiedzią na szybkie śniadanie są kanapki. Jeśli wiemy, że rano będziemy mieć ekstremalnie mało czasu, możemy składniki przygotować poprzedniego wieczoru, np. ugotować jajka na twardo, pokroić warzywa, przygotować biały ser, przyrządzić pastę. Oto kilka pomysłów na śniadaniowe kanapki.

Kanapki z jajkiem przepiórczym "Kokoszki"

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: 10 g smarowidła np. margaryny Rama Classic, ciemna bagietka, kiełki rzodkiewki, 3 jajka przepiórcze, szczypiorek.
Sposób przygotowania: pokrój bagietkę na kromki i posmaruj margaryną lub masłem. Ugotuj przepiórcze jaja na twardo. Ułóż na kromkach kiełki rzodkiewki. Na kiełkach rzodkiewki połóż obrane połówki jajek i udekoruj kanapki pastą łososiową.

Kanapki z pastą z makreli

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: 4 kromki chleba z ziarnami słonecznika, 4 łyżki smarowidła, 2 jajka, 1 wędzona makrela, 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, 2 łyżki ziaren słonecznika.
Sposób przygotowania: jaja ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Makrelę oczyść ze skóry i ości, oddzielone mięso włóż do miseczki. Jaja i cebulę dymkę drobno posiekaj, wymieszaj w miseczce z 2 łyżkami Ramy, dodaj makrelę. Posmaruj pieczywo, a na kromki chleba nałóż pastę rybną, a następnie posyp je siekanym szczypiorem i ziarnami słonecznika.

Kanapki śniadaniowe z orzechami

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: 4 kromki pumpernikla, smarowidło na kanapki, 80 g twarożku, 2 łyżki orzechów, 6 rzodkiewek, 1 pęczek szczypiorku, świeżo mielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: rzodkiewki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Twarożek połącz ze startą rzodkiewką oraz pokruszonymi orzechami. Pumpernikiel pokrój na trójkąciki i posmaruj margaryną. Nałóż twarożek na kromki. Szczypiorek posiekaj i posyp nim kanapki.

Smacznego śniadania!

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇