Ekologiczne gotowanie. Wystarczy słoik i zmywarka

Ekolodzy od lat zastanawiają się jak ograniczyć zużycie wody w gospodarstwach domowych. Jednym z nich może być przygotowanie żywności i jednoczesne zmywanie brudnych naczyń. Może brzmi dziwnie, jednak metoda gotowania w zmywarce jest znana i stosowana już od paru lat.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

Chociaż metoda gotowania w zmywarce może początkowo wydawać się absurdalna, od lat zyskuje coraz większą grupę pro-ekologicznych zwolenników. Wszystko za sprawą książki "Gotowanie w zmywarce" autorstwa pochodzącej z Włoch, Lisy Casali. Autorka jest popularną blogerką i promotorką ekologicznego stylu życia opartą na zrównoważonym rozwoju.

Są dwa sposoby na przygotowanie potraw w zmywarce. Produkty spożywcze umieszcza się w szczelnie zamkniętych słoikach lub foliowym woreczku albo owija się je folią aluminiową. Stosując pierwszą metodę jedzenie wkłada się do pustej zmywarki, w drugiej zaś (stosowanej przez Casali) umieszcza się je między brudnymi naczyniami. Dzięki temu zaoszczędzimy zużycie wody. Przygotowanie jedzenia w ten sposób opiera się na metodzie sous-vide, która polega na gotowaniu żywności zapakowanej w foliową torbę, w niskiej temperaturze.

Jednak gotowanie w zmywarce ma też sporo wad. Można ugotować w nich tylko produkty, które gotujmy w niższych temperaturach. Są to m.in. ryby, drób, jajka, kasza, a także niektóre owoce i warzywa. Te, które w "normalnych" warunkach gotujemy krótko np. kalafiory i brokuły, świetnie nadają się do zmywarki. Inaczej będzie z ziemniakami i burakami. Niewątpliwym minusem jest też czas takiego gotowania. Długość przygotowania posiłku jest zależna bowiem od długości wybranego programu.

Co ciekawe, od pewnego czasu zmywarek używa się także do pasteryzacji weków. Wystarczy, że zakręcone słoiki ułożymy na półkach do góry dnem i ustawimy program urządzenia na wyższy niż 70 stopni. Istotne jest jednak, aby podczas pasteryzacji nie dodawać środków chemicznych do zmywania naczyń w zmywarce.

Metoda gotowania Lisy Casali zyskała już sporą grupę fanów. Wśród nich znalazła się m.in. Oprah Winfrey, która pisała o niej na swojej stronie internetowej. Mimo tego producenci zmywarek wciąż nie potwierdzili, że ich urządzenia nadają się do gotowania. Nie mamy też oficjalnych badań, które udowodniłyby, że ta metoda przyrządzania żywności jest dla nas całkowicie bezpieczna. A wy co sądzicie o gotowaniu w zmywarce? Czekamy na wasze komentarze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne