Ekologiczne gotowanie. Wystarczy słoik i zmywarka

Ekolodzy od lat zastanawiają się jak ograniczyć zużycie wody w gospodarstwach domowych. Jednym z nich może być przygotowanie żywności i jednoczesne zmywanie brudnych naczyń. Może brzmi dziwnie, jednak metoda gotowania w zmywarce jest znana i stosowana już od paru lat.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

Chociaż metoda gotowania w zmywarce może początkowo wydawać się absurdalna, od lat zyskuje coraz większą grupę pro-ekologicznych zwolenników. Wszystko za sprawą książki "Gotowanie w zmywarce" autorstwa pochodzącej z Włoch, Lisy Casali. Autorka jest popularną blogerką i promotorką ekologicznego stylu życia opartą na zrównoważonym rozwoju.

Są dwa sposoby na przygotowanie potraw w zmywarce. Produkty spożywcze umieszcza się w szczelnie zamkniętych słoikach lub foliowym woreczku albo owija się je folią aluminiową. Stosując pierwszą metodę jedzenie wkłada się do pustej zmywarki, w drugiej zaś (stosowanej przez Casali) umieszcza się je między brudnymi naczyniami. Dzięki temu zaoszczędzimy zużycie wody. Przygotowanie jedzenia w ten sposób opiera się na metodzie sous-vide, która polega na gotowaniu żywności zapakowanej w foliową torbę, w niskiej temperaturze.

Jednak gotowanie w zmywarce ma też sporo wad. Można ugotować w nich tylko produkty, które gotujmy w niższych temperaturach. Są to m.in. ryby, drób, jajka, kasza, a także niektóre owoce i warzywa. Te, które w "normalnych" warunkach gotujemy krótko np. kalafiory i brokuły, świetnie nadają się do zmywarki. Inaczej będzie z ziemniakami i burakami. Niewątpliwym minusem jest też czas takiego gotowania. Długość przygotowania posiłku jest zależna bowiem od długości wybranego programu.

Co ciekawe, od pewnego czasu zmywarek używa się także do pasteryzacji weków. Wystarczy, że zakręcone słoiki ułożymy na półkach do góry dnem i ustawimy program urządzenia na wyższy niż 70 stopni. Istotne jest jednak, aby podczas pasteryzacji nie dodawać środków chemicznych do zmywania naczyń w zmywarce.

Metoda gotowania Lisy Casali zyskała już sporą grupę fanów. Wśród nich znalazła się m.in. Oprah Winfrey, która pisała o niej na swojej stronie internetowej. Mimo tego producenci zmywarek wciąż nie potwierdzili, że ich urządzenia nadają się do gotowania. Nie mamy też oficjalnych badań, które udowodniłyby, że ta metoda przyrządzania żywności jest dla nas całkowicie bezpieczna. A wy co sądzicie o gotowaniu w zmywarce? Czekamy na wasze komentarze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę