Trwa ładowanie...

Ekologiczne gotowanie. Wystarczy słoik i zmywarka

Ekolodzy od lat zastanawiają się jak ograniczyć zużycie wody w gospodarstwach domowych. Jednym z nich może być przygotowanie żywności i jednoczesne zmywanie brudnych naczyń. Może brzmi dziwnie, jednak metoda gotowania w zmywarce jest znana i stosowana już od paru lat.

Ekologiczne gotowanie. Wystarczy słoik i zmywarkaŹródło: 123RF
dxtlvjh
dxtlvjh

Chociaż metoda gotowania w zmywarce może początkowo wydawać się absurdalna, od lat zyskuje coraz większą grupę pro-ekologicznych zwolenników. Wszystko za sprawą książki "Gotowanie w zmywarce" autorstwa pochodzącej z Włoch, Lisy Casali. Autorka jest popularną blogerką i promotorką ekologicznego stylu życia opartą na zrównoważonym rozwoju.

Są dwa sposoby na przygotowanie potraw w zmywarce. Produkty spożywcze umieszcza się w szczelnie zamkniętych słoikach lub foliowym woreczku albo owija się je folią aluminiową. Stosując pierwszą metodę jedzenie wkłada się do pustej zmywarki, w drugiej zaś (stosowanej przez Casali) umieszcza się je między brudnymi naczyniami. Dzięki temu zaoszczędzimy zużycie wody. Przygotowanie jedzenia w ten sposób opiera się na metodzie sous-vide, która polega na gotowaniu żywności zapakowanej w foliową torbę, w niskiej temperaturze.

Jednak gotowanie w zmywarce ma też sporo wad. Można ugotować w nich tylko produkty, które gotujmy w niższych temperaturach. Są to m.in. ryby, drób, jajka, kasza, a także niektóre owoce i warzywa. Te, które w "normalnych" warunkach gotujemy krótko np. kalafiory i brokuły, świetnie nadają się do zmywarki. Inaczej będzie z ziemniakami i burakami. Niewątpliwym minusem jest też czas takiego gotowania. Długość przygotowania posiłku jest zależna bowiem od długości wybranego programu.

Co ciekawe, od pewnego czasu zmywarek używa się także do pasteryzacji weków. Wystarczy, że zakręcone słoiki ułożymy na półkach do góry dnem i ustawimy program urządzenia na wyższy niż 70 stopni. Istotne jest jednak, aby podczas pasteryzacji nie dodawać środków chemicznych do zmywania naczyń w zmywarce.

dxtlvjh

Metoda gotowania Lisy Casali zyskała już sporą grupę fanów. Wśród nich znalazła się m.in. Oprah Winfrey, która pisała o niej na swojej stronie internetowej. Mimo tego producenci zmywarek wciąż nie potwierdzili, że ich urządzenia nadają się do gotowania. Nie mamy też oficjalnych badań, które udowodniłyby, że ta metoda przyrządzania żywności jest dla nas całkowicie bezpieczna. A wy co sądzicie o gotowaniu w zmywarce? Czekamy na wasze komentarze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dxtlvjh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxtlvjh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj