Efektowny sernik bez pieczenia – zrobisz go tuż przed świętami

Święta tuż tuż, więc jeśli nie masz jeszcze pomysłu na wielkanocne ciasto – sprawdź poniższy przepis. Pyszny, efektowny i łatwy do przyrządzenia sernik na zimno będzie nie tylko ozdobą świątecznego stołu, ale i rozkoszą podniebienia!

Sernik na zimno, bez pieczenia. Sernik na zimno, bez pieczenia.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

To przepiękne ciasto zawdzięcza swój smak kremowej masie serowej z dodatkiem białej czekolady. Dodatkową słodkość podkręca ekstrakt waniliowy oraz śmietanka z dodatkiem cukru drobnego Diamant, który rozpuszcza się szybko i łączy z całością. Świąteczny sernik jest dziecinnie prosty i zrobisz go w maksymalnie 40 min, by po schłodzeniu raczyć rodzinę lub gości.

Składniki:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 50 g masła roztopionego
  • 250 g serka śmietankowego
  • 100 g cukru Drobnego Diamant
  • 175 g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
  • jajeczka czekoladowe do dekoracji
Sernik na zimno, bez pieczenia.
Sernik na zimno, bez pieczenia. © materiały partnera


Przygotowanie:

  1. Przygotuj okrągłą formę o rozmiarze 18 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, w międzyczasie rozpuść masło.
  2. Ciasteczka owsiane pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masę przełóż do formy i pougniataj widelcem, łyżką lub dłonią, tak aby powstała gładka powierzchnia na dnie całego naczynia. Po rozprowadzeniu schowaj do lodówki.
  3. W czasie, kiedy spód ciasta się chłodzi, rozpuść w garnku białą czekoladę z niewielką ilością masła lub oleju. Gdy to zrobisz, odstaw na chwilę, aby czekolada ostygła.
  4. Ubij śmietankę kremówkę, a gdy będzie sztywna dodaj stopniowo ostygniętą białą czekoladę i wymieszaj całość.
  5. Dodaj też ekstrakt waniliowy, serek śmietankowy i cukier Drobny Diamant, który najlepiej sprawdza się w rozpuszczaniu i łączeniu z kremami, dając dodatkowo kontrolowany efekt słodkości. Jako ostatni składnik dodaj posiekaną czekoladę i dobrze wymieszaj.
  6. Przygotowaną masę przelej do naczynia ze schłodzonym spodem ciasta. Rozprowadź po całej powierzchni masę. Całość schowaj do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
  7. Po nocy w lodówce, wyjmij i udekoruj czekoladowymi jajeczkami na górze, które dodadzą całości świątecznego efektu. Ciasto smakuje bosko!

Zobacz też inny sernik bez pieczenia, z dodatkiem czekolady:

CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO 🥧🍫🐥| Słodkie Łączy Wielką Mocą! 🐥

Pamiętaj, że gotując z Diamant wspierasz akcję Słodkie Łączy Wielką Mocą, w której najsłodszy na rynku producent wspiera SOS Wioski Dziecięce. Jeśli chcesz zobaczyć więcej, co marka robi dla potrzebujących dzieci, lub jeśli chcesz poznać inne przepisy, które stworzysz wspólnie z rodziną – wejdź na http://wiosna.slodkielaczy.pl/.

© materiały partnera
Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia