Trwa ładowanie...

Efektowny sernik bez pieczenia – zrobisz go tuż przed świętami

Święta tuż tuż, więc jeśli nie masz jeszcze pomysłu na wielkanocne ciasto – sprawdź poniższy przepis. Pyszny, efektowny i łatwy do przyrządzenia sernik na zimno będzie nie tylko ozdobą świątecznego stołu, ale i rozkoszą podniebienia!

Artykuł sponsorowany
Sernik na zimno, bez pieczenia. Sernik na zimno, bez pieczenia. Źródło: materiały partnera
d3jht2p
d3jht2p

To przepiękne ciasto zawdzięcza swój smak kremowej masie serowej z dodatkiem białej czekolady. Dodatkową słodkość podkręca ekstrakt waniliowy oraz śmietanka z dodatkiem cukru drobnego Diamant, który rozpuszcza się szybko i łączy z całością. Świąteczny sernik jest dziecinnie prosty i zrobisz go w maksymalnie 40 min, by po schłodzeniu raczyć rodzinę lub gości.

Składniki:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 50 g masła roztopionego
  • 250 g serka śmietankowego
  • 100 g cukru Drobnego Diamant
  • 175 g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
  • jajeczka czekoladowe do dekoracji
Sernik na zimno, bez pieczenia. materiały partnera
Sernik na zimno, bez pieczenia. Źródło: materiały partnera


Przygotowanie:

  1. Przygotuj okrągłą formę o rozmiarze 18 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, w międzyczasie rozpuść masło.
  2. Ciasteczka owsiane pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masę przełóż do formy i pougniataj widelcem, łyżką lub dłonią, tak aby powstała gładka powierzchnia na dnie całego naczynia. Po rozprowadzeniu schowaj do lodówki.
  3. W czasie, kiedy spód ciasta się chłodzi, rozpuść w garnku białą czekoladę z niewielką ilością masła lub oleju. Gdy to zrobisz, odstaw na chwilę, aby czekolada ostygła.
  4. Ubij śmietankę kremówkę, a gdy będzie sztywna dodaj stopniowo ostygniętą białą czekoladę i wymieszaj całość.
  5. Dodaj też ekstrakt waniliowy, serek śmietankowy i cukier Drobny Diamant, który najlepiej sprawdza się w rozpuszczaniu i łączeniu z kremami, dając dodatkowo kontrolowany efekt słodkości. Jako ostatni składnik dodaj posiekaną czekoladę i dobrze wymieszaj.
  6. Przygotowaną masę przelej do naczynia ze schłodzonym spodem ciasta. Rozprowadź po całej powierzchni masę. Całość schowaj do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
  7. Po nocy w lodówce, wyjmij i udekoruj czekoladowymi jajeczkami na górze, które dodadzą całości świątecznego efektu. Ciasto smakuje bosko!

Zobacz też inny sernik bez pieczenia, z dodatkiem czekolady:

CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO 🥧🍫🐥| Słodkie Łączy Wielką Mocą! 🐥

Pamiętaj, że gotując z Diamant wspierasz akcję Słodkie Łączy Wielką Mocą, w której najsłodszy na rynku producent wspiera SOS Wioski Dziecięce. Jeśli chcesz zobaczyć więcej, co marka robi dla potrzebujących dzieci, lub jeśli chcesz poznać inne przepisy, które stworzysz wspólnie z rodziną – wejdź na http://wiosna.slodkielaczy.pl/.

Źródło: materiały partnera
Artykuł sponsorowany
d3jht2p
d3jht2p
Więcej tematów