WAŻNE
TERAZ

Głosowanie za odrzuceniem prezydenckiego weta. Marszałek o dacie

Domowe alkohole - czy to takie trudne?

Wyprodukowanie własnego wina czy piwa to trudne zadanie, wymagające odpowiedniej aparatury, a przede wszystkim wiedzy oraz doświadczenia. Zresztą nawet jeśli mamy jedno i drugie, tysiąc rzeczy może się nie udać, bezpowrotnie psując smak trunku, nad przygotowaniem którego spędziliśmy wiele godzin. Innymi słowy: nie jest to zajęcie dla amatorów. Co innego napoje wysokoprocentowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Wyprodukowanie własnego wina czy piwa to trudne zadanie, wymagające odpowiedniej aparatury, a przede wszystkim wiedzy oraz doświadczenia. Zresztą nawet jeśli mamy jedno i drugie, tysiąc rzeczy może się nie udać, bezpowrotnie psując smak trunku, nad przygotowaniem którego spędziliśmy wiele godzin. Innymi słowy: nie jest to zajęcie dla amatorów. Co innego napoje wysokoprocentowe.

Nie chodzi tu rzecz jasna o wytwarzanie bimbru. Wykorzystajmy jednak fakt, że dysponując czystą (byle dobrą gatunkowo) wódką możemy stworzyć pyszny trunek, który będzie smakował jak prosto z piwnicy babci.

Oprócz procentów potrzebny będzie składnik, który nada napojowi odpowiedniego charakteru. Co to będzie - zależy już wyłącznie od naszej inwencji. Owoce? Cukierki? Niemal wszystko, co choć trochę słodkie, jest mile widziane, więc jedyne pytanie dotyczy gustu konsumentów.

Z owocową nutą

Zacznijmy od owoców. Najpopularniejsze są wiśnie i śliwki, ale to głównie ze względu na ich dostępność. Z równym powodzeniem możemy wykorzystać gruszki, maliny, agrest czy porzeczki. A także jabłka, czereśnie, pomarańcze, grejpfruty, winogrona... oraz dowolne kombinacje dowolnych owoców.

Cytrusy, jabłka i gruszki obowiązkowo obieramy ze skórki, a następnie dość drobno kroimy. Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki, a wiśnie po prostu pestkujemy - choć w obu tych przypadkach dobrze jest zostawić kilka bądź kilkanaście owoców razem z pestkami, które ponoć poprawią smak naszego trunku.

Po przygotowaniu soczystego „nadzienia" zalewamy je alkoholem. Oczywiście może być również smakowy, na przykład do wiśni (oraz śliwek) idealnie będzie pasował rum, a do jabłek oczywiście żubrówka.

Od nadzienia zaszumi w głowie

Trudno oczekiwać, by odpowiednio przygotowany alkohol był gotowy do spożycia następnego dnia czy w innym możliwie krótkim terminie. Wyjątek dotyczy kawałków arbuza zalewanych alkoholem, ale tutaj efektem jest owoc, który przez dwie czy trzy doby leżenia (w lodówce) w procentowej zalewie zdąży przesiąknąć alkoholem, a nam chodzi o coś wręcz przeciwnego. To alkohol ma nabrać odpowiedniego smaku.

Ten proces trwa kilka tygodni, a nawet miesięcy. Generalnie im dłużej, tym efekt jest smaczniejszy - oczywiście do pewnego stopnia. Owoce, które z czasem ciemnieją, jak gruszki i jabłka, z pewnością wymagają krótszej „kąpieli", zaś śliwki oraz wiśnie spełnią (skądinąd błędną) zasadę przywoływaną w odniesieniu do wina: im starsze, tym lepsze.

Warto też wspomnieć, że przygotowując alkohol z owocami bądź owoce w alkoholu - termin zależy od proporcji - zyskujemy dwa przysmaki: aromatyczny napój i wyjątkowe „nadzienie". Z jednym trzeba uważać; nie dajmy się zwieść łagodnemu smakowi owoców, bo choć z reguły niewiele czuć w nich procentów, już po kilku kawałkach może się okazać, że poważnie szumi nam w głowie.

Kukułki pełne procentów

Podobnie postępujemy z cukierkami. Sprawdzone przepisy to m.in. kukułki czy raczki, ale oczywiście możemy wykorzystać inne słodycze. Optymalne proporcje to pół kilograma cukierków na pół litra wódki.

Nasz smakowy dodatek, jak poprzednio, zalewamy alkoholem. Różnica polega na tym, że nie możemy naszego trunku odstawić na półkę w piwnicy i przynieść za dwa miesiące, by cieszyć się oryginalnym napitkiem. Potrzebna będzie odrobina wysiłku: dwa razy dziennie solidnie potrząśnijmy słoikiem czy butelką, w której znajduje się płyn (umożliwi to rozpuszczenie cukierków). Po kilku tygodniach takich zabiegów powinniśmy otrzymać gotowy napój.

Zostaje jeszcze sprawa osadu. Całość trzeba więc przecedzić przez sitko, płyn zlać do butelki, a osad wykorzystać np. jako sos do lodów czy innych deserów. Oczywiście tylko dla pełnoletnich.

fett

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀