Dbaj o zdrowie. 5 rakotwórczych produktów, których należy unikać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Jedz zdrowo

Obraz
© 123RF

Coraz częściej naukowcy mówią o rakotwórczych substancjach, które występują w produktach spożywczych. Czy wiemy więc czego powinniśmy unikać, aby cieszyć się zdrowiem i dobrą formą? Dziś przyglądamy się rakotwórczym substancjom, które znajdziemy w większości polskich kuchni.

/ 6Przetworzone mięso

Obraz
© iStock.com

Według raportu przedstawionego przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jedzenie przetworzonego mięsa, m.in. szynki, bekonu, parówek czy salami, może poważnie przyczynić się do zachorowań na nowotwory. Co ciekawe, WHO umieściło wędliny w I grupie rakotwórczego ryzyka, tuż obok papierosów. Zdaniem naukowców, jedzenie 50 g dziennie tego typu mięsa może zwiększyć prawdopodobieństwo choroby aż o 18 proc.

/ 6Dodatki konserwujące żywność

Obraz
© 123RF

Powszechnie wiadomo, że dodatki konserwujące żywność (popularnie nazywane E-składnikami) są szkodliwe dla naszego zdrowia. Wiele z nich jest rakotwórcza, dlatego też ważne jest czytanie etykiet. Czy wiemy, które E-składniki stanowią zagrożone dla naszego zdrowia? Rakotwórcze są m.in. E-151 (czerń brylantowa) występujący w produktach mlecznych, E-211 (benzoesan sodu) składnik keczupów i napojów gazowanych, E-252 (azotan potasu) często dodawany do wędlin i serów.

/ 6Cukier

Obraz
© 123RF

Chociaż niewątpliwie cukier jest ważnym elementem zbilansowanej diety, jego nadmiar jest dla nas szkodliwy. Zdaniem części naukowców, osoby, w których diecie cukier zwiększa przyjętą normę, częściej chorują na raka. Co więcej, komórki nowotworowe rozwijają się w organizmie m.in. dzięki glukozie.

/ 6Pestycydy

Obraz
© 123RF

Zdaniem naukowców współpracujących z WHO i Międzynarodową Agencją Badań nad Rakiem (IARC) część z popularnie używanych pestycydów może mieć działanie rakotwórcze. Według badaczy duże zagrożenie może stanowić glifosat, bardzo popularny na farmach w Ameryce Południowej. Chociaż nie zostało to oficjalnie potwierdzone, zdaniem części środowiska ten związek chemiczny może powodować wady rozwojowe płodów.

/ 6Alkohol

Obraz
© iStock.com

Zdaniem brytyjskich naukowców, picie alkoholu może przyczynić się do zachowania na raka. Dzieje się tak, ponieważ podczas procesów metabolicznych alkohol może zamienić się w aldehyd octowy, który jest pochodną substancji rakotwórczych. W związku z tym zwiększa ryzyko wystąpienia raka krtani lub jamy ustnej.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne