WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie w Sejmie. Wiemy, jaki temat chce poruszyć premier

Dbaj o zdrowie. 5 rakotwórczych produktów, których należy unikać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Jedz zdrowo

Obraz
© 123RF

Coraz częściej naukowcy mówią o rakotwórczych substancjach, które występują w produktach spożywczych. Czy wiemy więc czego powinniśmy unikać, aby cieszyć się zdrowiem i dobrą formą? Dziś przyglądamy się rakotwórczym substancjom, które znajdziemy w większości polskich kuchni.

/ 6Przetworzone mięso

Obraz
© iStock.com

Według raportu przedstawionego przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jedzenie przetworzonego mięsa, m.in. szynki, bekonu, parówek czy salami, może poważnie przyczynić się do zachorowań na nowotwory. Co ciekawe, WHO umieściło wędliny w I grupie rakotwórczego ryzyka, tuż obok papierosów. Zdaniem naukowców, jedzenie 50 g dziennie tego typu mięsa może zwiększyć prawdopodobieństwo choroby aż o 18 proc.

/ 6Dodatki konserwujące żywność

Obraz
© 123RF

Powszechnie wiadomo, że dodatki konserwujące żywność (popularnie nazywane E-składnikami) są szkodliwe dla naszego zdrowia. Wiele z nich jest rakotwórcza, dlatego też ważne jest czytanie etykiet. Czy wiemy, które E-składniki stanowią zagrożone dla naszego zdrowia? Rakotwórcze są m.in. E-151 (czerń brylantowa) występujący w produktach mlecznych, E-211 (benzoesan sodu) składnik keczupów i napojów gazowanych, E-252 (azotan potasu) często dodawany do wędlin i serów.

/ 6Cukier

Obraz
© 123RF

Chociaż niewątpliwie cukier jest ważnym elementem zbilansowanej diety, jego nadmiar jest dla nas szkodliwy. Zdaniem części naukowców, osoby, w których diecie cukier zwiększa przyjętą normę, częściej chorują na raka. Co więcej, komórki nowotworowe rozwijają się w organizmie m.in. dzięki glukozie.

/ 6Pestycydy

Obraz
© 123RF

Zdaniem naukowców współpracujących z WHO i Międzynarodową Agencją Badań nad Rakiem (IARC) część z popularnie używanych pestycydów może mieć działanie rakotwórcze. Według badaczy duże zagrożenie może stanowić glifosat, bardzo popularny na farmach w Ameryce Południowej. Chociaż nie zostało to oficjalnie potwierdzone, zdaniem części środowiska ten związek chemiczny może powodować wady rozwojowe płodów.

/ 6Alkohol

Obraz
© iStock.com

Zdaniem brytyjskich naukowców, picie alkoholu może przyczynić się do zachowania na raka. Dzieje się tak, ponieważ podczas procesów metabolicznych alkohol może zamienić się w aldehyd octowy, który jest pochodną substancji rakotwórczych. W związku z tym zwiększa ryzyko wystąpienia raka krtani lub jamy ustnej.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce