Jedz zdrowo
Coraz częściej naukowcy mówią o rakotwórczych substancjach, które występują w produktach spożywczych. Czy wiemy więc czego powinniśmy unikać, aby cieszyć się zdrowiem i dobrą formą? Dziś przyglądamy się rakotwórczym substancjom, które znajdziemy w większości polskich kuchni.
Przetworzone mięso
Według raportu przedstawionego przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jedzenie przetworzonego mięsa, m.in. szynki, bekonu, parówek czy salami, może poważnie przyczynić się do zachorowań na nowotwory. Co ciekawe, WHO umieściło wędliny w I grupie rakotwórczego ryzyka, tuż obok papierosów. Zdaniem naukowców, jedzenie 50 g dziennie tego typu mięsa może zwiększyć prawdopodobieństwo choroby aż o 18 proc.
Dodatki konserwujące żywność
Powszechnie wiadomo, że dodatki konserwujące żywność (popularnie nazywane E-składnikami) są szkodliwe dla naszego zdrowia. Wiele z nich jest rakotwórcza, dlatego też ważne jest czytanie etykiet. Czy wiemy, które E-składniki stanowią zagrożone dla naszego zdrowia? Rakotwórcze są m.in. E-151 (czerń brylantowa) występujący w produktach mlecznych, E-211 (benzoesan sodu) składnik keczupów i napojów gazowanych, E-252 (azotan potasu) często dodawany do wędlin i serów.
Cukier
Chociaż niewątpliwie cukier jest ważnym elementem zbilansowanej diety, jego nadmiar jest dla nas szkodliwy. Zdaniem części naukowców, osoby, w których diecie cukier zwiększa przyjętą normę, częściej chorują na raka. Co więcej, komórki nowotworowe rozwijają się w organizmie m.in. dzięki glukozie.
Pestycydy
Zdaniem naukowców współpracujących z WHO i Międzynarodową Agencją Badań nad Rakiem (IARC) część z popularnie używanych pestycydów może mieć działanie rakotwórcze. Według badaczy duże zagrożenie może stanowić glifosat, bardzo popularny na farmach w Ameryce Południowej. Chociaż nie zostało to oficjalnie potwierdzone, zdaniem części środowiska ten związek chemiczny może powodować wady rozwojowe płodów.
Alkohol
Zdaniem brytyjskich naukowców, picie alkoholu może przyczynić się do zachowania na raka. Dzieje się tak, ponieważ podczas procesów metabolicznych alkohol może zamienić się w aldehyd octowy, który jest pochodną substancji rakotwórczych. W związku z tym zwiększa ryzyko wystąpienia raka krtani lub jamy ustnej.