Trwa ładowanie...
10-06-2009 15:27

Dania z piekarnika

Zapiekanki są fajne. Nie chodzi jednak o kawałki bagietek posypane serem i polane ketchupem, sprzedawane z budki przy dworcu... Naprawdę, więcej fantazji!

Dania z piekarnikaŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2e75p5
d2e75p5

Zapiekanki są fajne. Nie chodzi jednak o kawałki bagietek posypane serem i polane ketchupem, sprzedawane z budki przy dworcu... Naprawdę, więcej fantazji!

Dlaczego twierdzę, że zapiekanki są fajne? Bo chociaż sama obróbka termiczna trwa zwykle blisko godzinę (a niekiedy nawet więcej), to nasz wkład jest niewielki. Wystarczy przygotować składniki, ułożyć i... samo się upiecze. Idealne! I pyszne!

Z ziemniakami

Do zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem i pieczarkami potrzebujemy: pół kilograma średnich (najlepiej młodych) ziemniaków, 15 dag wędzonego boczku, 10 dag pieczarek, 2 cebule oraz przyprawy (pieprz, papryka, majeranek, sól).

Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Nie mogą się rozgotować; najlepiej, żeby były półtwarde. Gdy będą gotowe - kroimy je w talarki.

d2e75p5

Teraz bierzemy się za pozostałe składniki. Kroimy boczek, cebulę i pieczarki. Układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu. Ziemniaki posypane przyprawami oraz cebula, pieczarki i boczek. Potem znowu ziemniaki itd. Całość zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Z ryżem

Są osoby, które ziemniaków po prostu nie lubią. Albo akurat chcą sobie zrobić odmianę w codziennym menu. W przypadku zapiekanek nie stanowi to żadnego problemu, bo wystarczy przygotować wersję ryżową potrawy. Potrzebujemy: 2 torebki ryżu, 3 kotlety z karczku, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 pory, 2 cebule, 2 jajka, mały seler, starty żółty ser, ostrą musztardę, czosnek, czosnek granulowany, pieprz, paprykę, majeranek, olej.

Czas wziąć się do pracy. Najpierw mięso kroimy w drobną kostkę. Teraz możemy posiekać cebulę oraz czosnek i wrzucić wszystko do miski. Całość przyprawiamy musztardą, papryką, pieprzem, majerankiem i granulowanym czosnkiem. Dodajemy olej i mieszamy. Teraz zostaje nam tylko przykryć miskę i odstawić ją do lodówki.

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną, odparowujemy i zaczynamy gotować ryż. W tym czasie bierzemy się za jajka. Należy je rozbić i rozbełtać. Teraz można już wyjąć z lodówki mięso. Powinniśmy je lekko podsmażyć na patelni. Ugotowany ryż hartujemy pod zimną wodą, wrzucamy do miseczki z jajkami i mieszamy.

d2e75p5

Czas ułożyć zapiekankę. Można połączyć wszystkie składniki lub układać je warstwami w żaroodpornym naczyniu. Kwestia estetyki i fantazji. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Palce lizać!

Z makaronem

Na koniec coś dla miłośników makaronu. Potrzebne będzie: paczka mielonego mięsa (około pół kilograma), puszka groszku, cebula, jajko, śmietana 12 proc., odrobina margaryny, przyprawy (zioła prowansalskie lub oregano)
, tarty ser żółty i oczywiście makaron (mogą być na przykład świderki).

Cebulkę kroimy i smażymy na patelni, aby się zeszkliła. Teraz czas podsmażyć mięso mielone i groszek. W tym samym czasie możemy ugotować makaron. Mieszamy śmietanę z jajkiem i dodajemy odrobinę ziół prowansalskich. Teraz układamy wszystko w żaroodpornym naczyniu. Najpierw makaron, potem mięso mielone z groszkiem. Całość posypujemy startym serem i polewamy śmietaną z dodatkami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

qk

fot. Jupiterimages

d2e75p5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e75p5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj