Dania z piekarnika

Zapiekanki są fajne. Nie chodzi jednak o kawałki bagietek posypane serem i polane ketchupem, sprzedawane z budki przy dworcu... Naprawdę, więcej fantazji!

Dania z piekarnika
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zapiekanki są fajne. Nie chodzi jednak o kawałki bagietek posypane serem i polane ketchupem, sprzedawane z budki przy dworcu... Naprawdę, więcej fantazji!

Dlaczego twierdzę, że zapiekanki są fajne? Bo chociaż sama obróbka termiczna trwa zwykle blisko godzinę (a niekiedy nawet więcej), to nasz wkład jest niewielki. Wystarczy przygotować składniki, ułożyć i... samo się upiecze. Idealne! I pyszne!

Z ziemniakami

Do zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem i pieczarkami potrzebujemy: pół kilograma średnich (najlepiej młodych) ziemniaków, 15 dag wędzonego boczku, 10 dag pieczarek, 2 cebule oraz przyprawy (pieprz, papryka, majeranek, sól).

Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Nie mogą się rozgotować; najlepiej, żeby były półtwarde. Gdy będą gotowe - kroimy je w talarki.

Teraz bierzemy się za pozostałe składniki. Kroimy boczek, cebulę i pieczarki. Układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu. Ziemniaki posypane przyprawami oraz cebula, pieczarki i boczek. Potem znowu ziemniaki itd. Całość zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Z ryżem

Są osoby, które ziemniaków po prostu nie lubią. Albo akurat chcą sobie zrobić odmianę w codziennym menu. W przypadku zapiekanek nie stanowi to żadnego problemu, bo wystarczy przygotować wersję ryżową potrawy. Potrzebujemy: 2 torebki ryżu, 3 kotlety z karczku, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 pory, 2 cebule, 2 jajka, mały seler, starty żółty ser, ostrą musztardę, czosnek, czosnek granulowany, pieprz, paprykę, majeranek, olej.

Czas wziąć się do pracy. Najpierw mięso kroimy w drobną kostkę. Teraz możemy posiekać cebulę oraz czosnek i wrzucić wszystko do miski. Całość przyprawiamy musztardą, papryką, pieprzem, majerankiem i granulowanym czosnkiem. Dodajemy olej i mieszamy. Teraz zostaje nam tylko przykryć miskę i odstawić ją do lodówki.

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną, odparowujemy i zaczynamy gotować ryż. W tym czasie bierzemy się za jajka. Należy je rozbić i rozbełtać. Teraz można już wyjąć z lodówki mięso. Powinniśmy je lekko podsmażyć na patelni. Ugotowany ryż hartujemy pod zimną wodą, wrzucamy do miseczki z jajkami i mieszamy.

Czas ułożyć zapiekankę. Można połączyć wszystkie składniki lub układać je warstwami w żaroodpornym naczyniu. Kwestia estetyki i fantazji. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Palce lizać!

Z makaronem

Na koniec coś dla miłośników makaronu. Potrzebne będzie: paczka mielonego mięsa (około pół kilograma), puszka groszku, cebula, jajko, śmietana 12 proc., odrobina margaryny, przyprawy (zioła prowansalskie lub oregano)
, tarty ser żółty i oczywiście makaron (mogą być na przykład świderki).

Cebulkę kroimy i smażymy na patelni, aby się zeszkliła. Teraz czas podsmażyć mięso mielone i groszek. W tym samym czasie możemy ugotować makaron. Mieszamy śmietanę z jajkiem i dodajemy odrobinę ziół prowansalskich. Teraz układamy wszystko w żaroodpornym naczyniu. Najpierw makaron, potem mięso mielone z groszkiem. Całość posypujemy startym serem i polewamy śmietaną z dodatkami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory