Dania z piekarnika

Zapiekanki są fajne. Nie chodzi jednak o kawałki bagietek posypane serem i polane ketchupem, sprzedawane z budki przy dworcu... Naprawdę, więcej fantazji!

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zapiekanki są fajne. Nie chodzi jednak o kawałki bagietek posypane serem i polane ketchupem, sprzedawane z budki przy dworcu... Naprawdę, więcej fantazji!

Dlaczego twierdzę, że zapiekanki są fajne? Bo chociaż sama obróbka termiczna trwa zwykle blisko godzinę (a niekiedy nawet więcej), to nasz wkład jest niewielki. Wystarczy przygotować składniki, ułożyć i... samo się upiecze. Idealne! I pyszne!

Z ziemniakami

Do zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem i pieczarkami potrzebujemy: pół kilograma średnich (najlepiej młodych) ziemniaków, 15 dag wędzonego boczku, 10 dag pieczarek, 2 cebule oraz przyprawy (pieprz, papryka, majeranek, sól).

Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Nie mogą się rozgotować; najlepiej, żeby były półtwarde. Gdy będą gotowe - kroimy je w talarki.

Teraz bierzemy się za pozostałe składniki. Kroimy boczek, cebulę i pieczarki. Układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu. Ziemniaki posypane przyprawami oraz cebula, pieczarki i boczek. Potem znowu ziemniaki itd. Całość zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Z ryżem

Są osoby, które ziemniaków po prostu nie lubią. Albo akurat chcą sobie zrobić odmianę w codziennym menu. W przypadku zapiekanek nie stanowi to żadnego problemu, bo wystarczy przygotować wersję ryżową potrawy. Potrzebujemy: 2 torebki ryżu, 3 kotlety z karczku, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 pory, 2 cebule, 2 jajka, mały seler, starty żółty ser, ostrą musztardę, czosnek, czosnek granulowany, pieprz, paprykę, majeranek, olej.

Czas wziąć się do pracy. Najpierw mięso kroimy w drobną kostkę. Teraz możemy posiekać cebulę oraz czosnek i wrzucić wszystko do miski. Całość przyprawiamy musztardą, papryką, pieprzem, majerankiem i granulowanym czosnkiem. Dodajemy olej i mieszamy. Teraz zostaje nam tylko przykryć miskę i odstawić ją do lodówki.

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną, odparowujemy i zaczynamy gotować ryż. W tym czasie bierzemy się za jajka. Należy je rozbić i rozbełtać. Teraz można już wyjąć z lodówki mięso. Powinniśmy je lekko podsmażyć na patelni. Ugotowany ryż hartujemy pod zimną wodą, wrzucamy do miseczki z jajkami i mieszamy.

Czas ułożyć zapiekankę. Można połączyć wszystkie składniki lub układać je warstwami w żaroodpornym naczyniu. Kwestia estetyki i fantazji. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Palce lizać!

Z makaronem

Na koniec coś dla miłośników makaronu. Potrzebne będzie: paczka mielonego mięsa (około pół kilograma), puszka groszku, cebula, jajko, śmietana 12 proc., odrobina margaryny, przyprawy (zioła prowansalskie lub oregano)
, tarty ser żółty i oczywiście makaron (mogą być na przykład świderki).

Cebulkę kroimy i smażymy na patelni, aby się zeszkliła. Teraz czas podsmażyć mięso mielone i groszek. W tym samym czasie możemy ugotować makaron. Mieszamy śmietanę z jajkiem i dodajemy odrobinę ziół prowansalskich. Teraz układamy wszystko w żaroodpornym naczyniu. Najpierw makaron, potem mięso mielone z groszkiem. Całość posypujemy startym serem i polewamy śmietaną z dodatkami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości