Trwa ładowanie...
13-05-2012 12:51

Czas na grillowanie

Ciepłe wiosenne i letnie dni to wymarzony czas dla zwolenników potraw z grilla. Co najważniejsze, grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie przysmaków cieszących podniebienie, ale również doskonały pomysł na chwilę relaksu po ciężkim dniu! Jeśli jednak nie chcemy, aby takie ucztowanie na świeżym powietrzu przysporzyło nam dodatkowych kilogramów, powinniśmy pamiętać o umiarze. Dla naszego zdrowia ważny jest również rodzaj produktów, które wybieramy do grillowania oraz czas i sposób ich pieczenia.

Czas na grillowanieŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d1idykg
d1idykg

Kalorie pod kontrolą

Jeśli dbasz o szczupłą sylwetkę wybieraj do grillowania chude mięso, ryby oraz warzywa. Pamiętaj, że grillowany karczek, kiełbaski oraz fragmenty kurczaka ze skórą zawierają znaczne ilości tłuszczu! Przykładowo porcja piesi drobiowej bez skóry wielkości 100 g dostarcza zaledwie 99 kcal, taka sama porcja karkówki to już ponad 260 kcal, a kiełbasy zwyczajnej ok. 200 kcal.

Zwracaj również uwagę na dodatki, które stosujesz do poprawienia smaku grillowanych produktów. Najmniej kalorii zawiera tarty chrzan, musztarda oraz ketchup. Znacznie bardziej kaloryczny jest majonez oraz dipy przygotowane na jego bazie. Doskonałym i jednocześnie dietetycznym dodatkiem do grillowanych warzyw jest sos jogurtowy. Możesz doprawić go czosnkiem, świeżą miętą, pietruszką lub koperkiem.

Przed grillowaniem

Paliwem wykorzystywanym najczęściej do grillowania jest węgiel drzewny oraz drewno z drzew liściastych. Do rozpalenia grilla możesz z kolei zastosować zapalarkę elektryczną, gazową oraz specjalne rozpałki płynne, którymi spryskuje się węgiel lub rozpałki stałe umieszczane pod drewnem i węglem. Pamiętaj, aby do rozpalania nie stosować benzyny, spirytusu ani parafiny. W żadnym wypadku nie należy również wrzucać do ognia gazet ani tworzyw sztucznych.

Podczas grillowania

Czas opiekania nad otwartym ogniem powinien być możliwie jak najkrótszy (najlepiej do 25 minut), tak aby nie doszło do zwęglenia i nadmiernego wysuszenia produktu. Należy dostosować go odpowiednio do wielkości porcji, pilnując by mięso było dopieczone w środku. Do grillowania bez dodatkowego zabezpieczenia folią aluminiową najlepiej nadają się warzywa, filety rybne, piersi drobiowe lub steki. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność potraw przez wytopienie części tłuszczu, skorzystaj ze specjalnej tacki żaroodpornej.

d1idykg

Większe porcje mięsa np. łopatki lub całe tuszki drobiowe, które wymagają długiego czasu pieczenia, należy przed położeniem na ruszcie owinąć dodatkowo w folię aluminiową. W celu skrócenia czasu pieczenia, możesz uprzednio lekko podgotować kawałki mięsa. Jeśli korzystasz z mrożonych produktów, pamiętaj, by przed grillowaniem doprowadzić do ich całkowitego rozmrożenia.

Grillowane produkty spożywaj z umiarem!

Pamiętaj, że produkty pieczone nad otwartym ogniem zawierają w składzie związki wykazujące działanie rakotwórcze, takie jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) oraz heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA), które są silnymi mutagenami. Zawartość HAA w pieczonym mięsie może być nawet od kilkudziesięciu do kilkuset razy wyższa niż w przypadku mięsa gotowanego.

W grillowanych produktach charakteryzujących się znaczną zawartością węglowodanów, takich jak np. ziemniaki, występuje również akryloamid, czyli związek zaliczany do prawdopodobnych ludzkich kancerogenów. Co ciekawe, w przypadku ziemniaków grillowanie zwiększa ilość tej substancji w większym stopniu niż gotowanie, smażenie oraz pieczonie w piekarniku.

Obecność substancji o potencjalnym niekorzystnym oddziaływaniu nie oznacza, że musimy całkowicie zrezygnować z grillowanych przysmaków, a jedynie jadać je sporadycznie. Do potraw z grilla warto również serwować surówki złożone z warzyw takich jak: kapusta, cebula, czosnek, brokuły, ponieważ zawierają one substancje chroniące przed niekorzystnym działaniem kancerogenów.

Karolina Malecka, specjalista ds. żywienia człowieka

d1idykg
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1idykg
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj