Cytrynowa tarta z czekoladą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- Ciasto (składniki na formę o średnicy ok. 28 cm):
- 180 g mąki
- 50 g cukru
- 130 g miękkiego masła
- 40 g gorzkiej czekolady startej na tarce
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka zimnej wody
- Masa cytrynowa:
- 5 jaj
- 2 cytryny
- 180 g cukru
- 150 ml śmietany 30%
- 4 czubate łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Dodatkowo:
- 40 g gorzkiej czekolady startej na tarce
- masło do wysmarowania formy
Ciasto: Przesiać mąkę do dużej miski. Dodać cukier, masło, kakao, czekoladę i łyżkę zimnej wody. Całość zagnieść na jednolitą masę, a następnie wstawić do schłodzenia na 30 minut do lodówki.
Wysmarować formę masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec 20 minut we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.
W tym czasie utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę i lekko ubić. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do kremu. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Masę wylać na przestudzone ciasto i piec 25 minut w 170 stopniach C. Po tym czasie dodać startą czekoladę i piec jeszcze kwadrans.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze