Cytrynowa tarta z czekoladą

Obraz

Składniki

  • Ciasto (składniki na formę o średnicy ok. 28 cm):
  • 180 g mąki
  • 50 g cukru
  • 130 g miękkiego masła
  • 40 g gorzkiej czekolady startej na tarce
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zimnej wody
    • Masa cytrynowa:
  • 5 jaj
  • 2 cytryny
  • 180 g cukru
  • 150 ml śmietany 30%
  • 4 czubate łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • Dodatkowo:
  • 40 g gorzkiej czekolady startej na tarce
  • masło do wysmarowania formy

Przepis

Ciasto: Przesiać mąkę do dużej miski. Dodać cukier, masło, kakao, czekoladę i łyżkę zimnej wody. Całość zagnieść na jednolitą masę, a następnie wstawić do schłodzenia na 30 minut do lodówki.

Przepis

Wysmarować formę masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec 20 minut we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Przepis

W tym czasie utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę i lekko ubić. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do kremu. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Masę wylać na przestudzone ciasto i piec 25 minut w 170 stopniach C. Po tym czasie dodać startą czekoladę i piec jeszcze kwadrans.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się