Trwa ładowanie...
d2zsmfj
d2zsmfj

Cytrynowa tarta z czekoladą

Przepis
3.5
(71 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
d2zsmfj
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Ciasto (składniki na formę o średnicy ok. 28 cm):
  • 180 g mąki
  • 50 g cukru
  • 130 g miękkiego masła
  • 40 g gorzkiej czekolady startej na tarce
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zimnej wody
    • Masa cytrynowa:
  • 5 jaj
  • 2 cytryny
  • 180 g cukru
  • 150 ml śmietany 30%
  • 4 czubate łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • Dodatkowo:
  • 40 g gorzkiej czekolady startej na tarce
  • masło do wysmarowania formy
Przepis

Ciasto: Przesiać mąkę do dużej miski. Dodać cukier, masło, kakao, czekoladę i łyżkę zimnej wody. Całość zagnieść na jednolitą masę, a następnie wstawić do schłodzenia na 30 minut do lodówki.

Wysmarować formę masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec 20 minut we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.

W tym czasie utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę i lekko ubić. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do kremu. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Masę wylać na przestudzone ciasto i piec 25 minut w 170 stopniach C. Po tym czasie dodać startą czekoladę i piec jeszcze kwadrans.

d2zsmfj
Cytrynowa tarta z czekoladą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2zsmfj
d2zsmfj

d2zsmfj
d2zsmfj
d2zsmfj