Mięso z królewskiego stołu. Przepis na comber z jelenia

Dawniej dziczyzna często gościła na polskich stołach. Dziś jest to niemal zapomniany rodzaj mięsa. Warto jednak od czasu do czasu po nie sięgać. Comber z jelenia jest jednym z najsmaczniejszych i zdrowych mięs. Delikatny, soczysty, ma niewiele kalorii, dużo białka i mnóstwo żelaza. Mamy dla was klasyczny przepis na comber z jelenia Cumberland.

Comber z jelenia CumberlandComber z jelenia Cumberland
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 60 dag combra bez kości
  • czerwone wytrawne wino
  • 8 dag słoniny
  • 2 dag mąki
  • tłuszcz
  • 4 dag migdałów
  • 10 dag cytryn
  • 1–2 białka
  • 5 dag tartego chrzanu
  • 3 dag rodzynków
  • 20 dag galaretki porzeczkowej
  • sól, pieprz, sok z cytryn i pomarańczy do smaku

Przepis

  • Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin.
  • Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w kostkę, usuwając pestki.
  • Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien. Sos połączyć z białkiem, roztrzepać trzepaczką, zakwasić sokiem i zagotować ciągle mieszając.
  • Następnie przecedzić go przez lnianą ściereczkę, połączyć z chrzanem, migdałami, cytrynami, opłukanymi rodzynkami i galaret-ką oraz doprawić.
  • Na koniec poporcjowane mięso zalać sosem i chwilę poddusić. Podawać z ryżem i surówkami.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru