Trwa ładowanie...
d1s0jbc

Mięso z królewskiego stołu. Przepis na comber z jelenia

Przepis

Dawniej dziczyzna często gościła na polskich stołach. Dziś jest to niemal zapomniany rodzaj mięsa. Warto jednak od czasu do czasu po nie sięgać. Comber z jelenia jest jednym z najsmaczniejszych i zdrowych mięs. Delikatny, soczysty, ma niewiele kalorii, dużo białka i mnóstwo żelaza. Mamy dla was klasyczny przepis na comber z jelenia Cumberland.

d1s0jbc
3.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 60 dag combra bez kości
  • czerwone wytrawne wino
  • 8 dag słoniny
  • 2 dag mąki
  • tłuszcz
  • 4 dag migdałów
  • 10 dag cytryn
  • 1–2 białka
  • 5 dag tartego chrzanu
  • 3 dag rodzynków
  • 20 dag galaretki porzeczkowej
  • sól, pieprz, sok z cytryn i pomarańczy do smaku
Przepis
  • Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin.
  • Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w kostkę, usuwając pestki.
  • Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien. Sos połączyć z białkiem, roztrzepać trzepaczką, zakwasić sokiem i zagotować ciągle mieszając.
  • Następnie przecedzić go przez lnianą ściereczkę, połączyć z chrzanem, migdałami, cytrynami, opłukanymi rodzynkami i galaret-ką oraz doprawić.
  • Na koniec poporcjowane mięso zalać sosem i chwilę poddusić. Podawać z ryżem i surówkami.

Przepis pochodzi z książki Henryka Dębskiego "Przysmaki kuchni myśliwskiej".

  123RF
Źródło: 123RF

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mięso z królewskiego stołu. Przepis na comber z jelenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
Więcej tematów
d1s0jbc