Mięso z królewskiego stołu. Przepis na comber z jelenia
Dawniej dziczyzna często gościła na polskich stołach. Dziś jest to niemal zapomniany rodzaj mięsa. Warto jednak od czasu do czasu po nie sięgać. Comber z jelenia jest jednym z najsmaczniejszych i zdrowych mięs. Delikatny, soczysty, ma niewiele kalorii, dużo białka i mnóstwo żelaza. Mamy dla was klasyczny przepis na comber z jelenia Cumberland.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin.
- Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w kostkę, usuwając pestki.
- Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien. Sos połączyć z białkiem, roztrzepać trzepaczką, zakwasić sokiem i zagotować ciągle mieszając.
- Następnie przecedzić go przez lnianą ściereczkę, połączyć z chrzanem, migdałami, cytrynami, opłukanymi rodzynkami i galaret-ką oraz doprawić.
- Na koniec poporcjowane mięso zalać sosem i chwilę poddusić. Podawać z ryżem i surówkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl