Mięso z królewskiego stołu. Przepis na comber z jelenia

Dawniej dziczyzna często gościła na polskich stołach. Dziś jest to niemal zapomniany rodzaj mięsa. Warto jednak od czasu do czasu po nie sięgać. Comber z jelenia jest jednym z najsmaczniejszych i zdrowych mięs. Delikatny, soczysty, ma niewiele kalorii, dużo białka i mnóstwo żelaza. Mamy dla was klasyczny przepis na comber z jelenia Cumberland.

Comber z jelenia CumberlandComber z jelenia Cumberland
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 60 dag combra bez kości
  • czerwone wytrawne wino
  • 8 dag słoniny
  • 2 dag mąki
  • tłuszcz
  • 4 dag migdałów
  • 10 dag cytryn
  • 1–2 białka
  • 5 dag tartego chrzanu
  • 3 dag rodzynków
  • 20 dag galaretki porzeczkowej
  • sól, pieprz, sok z cytryn i pomarańczy do smaku

Przepis

  • Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin.
  • Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w kostkę, usuwając pestki.
  • Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien. Sos połączyć z białkiem, roztrzepać trzepaczką, zakwasić sokiem i zagotować ciągle mieszając.
  • Następnie przecedzić go przez lnianą ściereczkę, połączyć z chrzanem, migdałami, cytrynami, opłukanymi rodzynkami i galaret-ką oraz doprawić.
  • Na koniec poporcjowane mięso zalać sosem i chwilę poddusić. Podawać z ryżem i surówkami.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟