Mięso z królewskiego stołu. Przepis na comber z jelenia

Dawniej dziczyzna często gościła na polskich stołach. Dziś jest to niemal zapomniany rodzaj mięsa. Warto jednak od czasu do czasu po nie sięgać. Comber z jelenia jest jednym z najsmaczniejszych i zdrowych mięs. Delikatny, soczysty, ma niewiele kalorii, dużo białka i mnóstwo żelaza. Mamy dla was klasyczny przepis na comber z jelenia Cumberland.

Comber z jelenia CumberlandComber z jelenia Cumberland
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 60 dag combra bez kości
  • czerwone wytrawne wino
  • 8 dag słoniny
  • 2 dag mąki
  • tłuszcz
  • 4 dag migdałów
  • 10 dag cytryn
  • 1–2 białka
  • 5 dag tartego chrzanu
  • 3 dag rodzynków
  • 20 dag galaretki porzeczkowej
  • sól, pieprz, sok z cytryn i pomarańczy do smaku

Przepis

  • Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin.
  • Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w kostkę, usuwając pestki.
  • Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien. Sos połączyć z białkiem, roztrzepać trzepaczką, zakwasić sokiem i zagotować ciągle mieszając.
  • Następnie przecedzić go przez lnianą ściereczkę, połączyć z chrzanem, migdałami, cytrynami, opłukanymi rodzynkami i galaret-ką oraz doprawić.
  • Na koniec poporcjowane mięso zalać sosem i chwilę poddusić. Podawać z ryżem i surówkami.

Wybrane dla Ciebie

Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Działa o poranku lepiej niż kawa. Dodaje energii i sprawia, że w pasie robi się luźniej
Działa o poranku lepiej niż kawa. Dodaje energii i sprawia, że w pasie robi się luźniej