Trwa ładowanie...
25-01-2011 12:29

Co się czai w ciastku?

Niewinny torcik, którym przegryzamy południową kawę, może być siedliskiem bakterii i pasożytów, a modne przekąski mogą sprawić, że wystawna kolacja skończy się poważnymi problemami żołądkowymi lub nawet pobytem w szpitalu. Na co uważać i jak zapobiegać zagrożeniom, które niosą ze sobą nasze codzienne przysmaki?

Co się czai w ciastku?Źródło: archiwum, fot: archiwum
d2ukpnk
d2ukpnk

*Groźne Tiramisu *

Któż z nas nie skusiłby się na ten przepyszny deser, który tak doskonale dopełnia poranne espresso? Biszkopt nasączony kawą i winem masala, do tego krem z twarożku Mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a wszystko to przysypane wiórkami gorzkiej czekolady. Wydawać by się mogło, że spożycie takiej mieszanki apetycznych składników nie grozi nam niczym oprócz paru dodatkowych kalorii. Niestety, zjedzenie tego deseru często kończy się zatruciem salmonellą. Wszystkiemu winne są bakterie Salmonella enteritica żyjące na skorupkach jajek. Podczas rozbijania przenikają do białka i żółtka, a wraz z nimi - do kremu. W efekcie, zjedzenie tego pysznego torciku może skończyć się pobytem w szpitalu. Pierwsze objawy łatwo pomylić z silnym przeziębieniem. Bóle głowy i mięśni, dreszcze i gorączka to niekoniecznie wina niesprzyjającej aury. Gdy dojdzie do tego biegunka - mamy winnego. Kto by pomyślał, że może nim być nim słynne włoskie, rozpływające się w ustach ciasteczko...

Zabójcze Carpaccio

To kolejna włoska potrawa, która już na dobre zakorzeniła się w polskim menu. Przystawka z cieniutko pokrojonych plastrów wołowiny zdobi niejeden stół i wręcz rozpływa się w ustach. **Warto jednak pamiętać, że zjedzenie surowej polędwicy może skończyć się zakażeniem pałeczkami Escherichia coli. To wyjątkowo niebezpieczne bakterie, które oprócz biegunki mogą wywołać groźne stany zapalne w niemal całym organizmie. Leczy się je antybiotykami i konieczny jest pobyt w szpitalu.

Niebezpieczny *drób*

Mięciutkie kawałeczki delikatnie podsmażonego kurczaka lub indyka idealnie nadają się jako przystawka lub składnik sałatek czy szaszłyków. Dzięki krótkiemu podsmażeniu nie są twarde, lecz mogą być za to bardzo niebezpieczne. A to za sprawą **Campylobacter jejuni, bakterii wywołujących wysoką gorączkę, bóle podbrzusza i biegunkę. Nasz organizm szybko ulega odwodnieniu i osłabieniu a brak pomocy medycznej może skończyć się zapaleniem jelit i żołądka. W Stanach Zjednoczonych zakażeniu Campylobacter jejuni ulega co roku aż 2,4 miliona osób.

d2ukpnk

Jak zapobiegać?

Co robić, by pyszne przekąski nie skończyły się groźnym zatruciem? Przede wszystkim należy trzymać się paru zasad. Pierwszą z nich jest higiena. Do zakażenia bakteriami często dochodzi w wyniku niedostatecznego dbania o zachowanie czystości. Pamiętajmy o myciu rąk przed przyrządzaniem każdego posiłku. Ważne jest także umycie lub sparzenie produktów, z których przygotowujemy danie. Większość bakterii ginie w kontakcie z wysoką temperaturą. Nie zapominajmy także o dokładnym myciu noży i deski, na której kroimy surowe mięso i ryby.

Wybierzmy dokładnie miejsce, w którym zaopatrujemy się w nasze spożywcze produkty. Ważne jest to przede wszystkim w wypadku mięs i ryb. Kupujmy je zawsze w sprawdzonym sklepie, gwarantującym codzienną dostawę świeżych towarów, unikajmy natomiast zakupów w supermarketach. Nie dajmy się skusić niską ceną lub promocją, bo są one często marketingowym sposobem na pozbycie się produktów mniej świeżych lub gorszej jakości. Oszczędność na cenie może sprawić, że w efekcie dużo więcej pieniędzy będziemy musieli wydać na lekarstwa lub wizytę u lekarza.

AKO

Polecamy również:

Suhi z tasiemcem

d2ukpnk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukpnk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj