Uderz dietą w chorobę
Świszczący oddech, kaszel, duszność, ucisk w klatce piersiowej – to najpowszechniejsze objawy choroby, która może dotykać nawet 4 miliony Polaków. Odpowiednia dieta pomaga złagodzić te dolegliwości. Co warto wprowadzić do jadłospisu, gdy zmagamy się z astmą?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Papryka
Kluczową rolę w diecie osób chorujących na astmę powinny odgrywać warzywa i owoce, z przewagą tych pierwszych. Warto spożywać je do każdego posiłku, najlepiej w postaci surowej. Na szczególną uwagę zasługują produkty bogate w witaminę C, która skutecznie łagodzi stany zapalne i hamuje aktywność histaminy odpowiedzialnej za nieprzyjemne dolegliwości. Bogatym źródłem tego związku jest m.in. papryka.
Tłuste mleko
Mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. i wyższej dostarcza większej dawki rozpuszczalnych w nim witamin niż mleko chude. Stanowi też jedno z najbogatszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który – jak wykazały badania naukowe – skutecznie łagodzi objawy astmy i hamuje rozwój stanów zapalnych, a także działa przeciwnowotworowo, zwiększa odporność, obniża ciśnienie krwi oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy.
Czarnuszka
Czarne nasiona mają ostry, korzenny smak, świetnie sprawdzają się jako dodatek do potraw mięsnych (zwłaszcza drobiu), domowego pieczywa czy nabiału. Walory czarnuszki na pewno docenią również astmatycy. Zawarte w niej związki ułatwiają wykrztuszanie zalegającej wydzieliny, a także rozszerzanie oskrzeli. Badania wykazały, że roślina jest skuteczniejsza w leczeniu kataru siennego niż powszechnie stosowana cetyryzyna – lek, który może wywoływać różne efekty uboczne, np. nadmierną senność.
Siemię lniane
Może być świetnym zagęstnikiem potraw czy posypką do kanapek i sałatek, ale również z powodzeniem zastępuje tradycyjną panierkę. Nasiona lnu zwyczajnego kryją w sobie pokaźną porcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego składu mikroflory bakteryjnej zapewniającej odporność i skuteczność organizmu w walce ze stanami zapalnymi, co w przypadku astmy jest szczególnie istotne.
Sok z zielonych warzyw
Smaczny, a przede wszystkim zdrowy napój, który możemy popijać o każdej porze dnia. Sok z zielonych warzyw – szpinaku, naci selera albo pietruszki, rzeżuchy, jarmużu czy nawet liści pokrzywy wykazuje imponujące właściwości. Zawarty w nich chlorofil nie tylko łagodzi dolegliwości związane z astmą, ale również wrzodami czy hemoroidami, neutralizuje też szkodliwe toksyny, oczyszcza wątrobę i nerki.
Rzodkiewka
Nie ulega wątpliwości, że po rzodkiewkę warto sięgać jak najczęściej. Nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze. Już w starożytności odkryto, że jej regularne jedzenie świetnie wpływa na zdrowie, co jest zasługą m.in. wysokiego stężenia witaminy C oraz flawonoidów. Ostry smak rzodkiewki pochodzi od glikozydów gorczycowych – związków o działaniu przeciwzapalnym, co powinny docenić osoby chorujące na astmę.
Czosnek
Obowiązkowy produkt w polskiej kuchni. Czosnek nie tylko dodaje potrawom wyrazistości i smaku, ale przede wszystkim wykazuje imponujące walory odżywcze, w tym działanie przeciwzapalne. Nic dziwnego, że jest zalecany nie tylko przy astmie, ale również m.in. ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu, przewlekłym katarze czy gorączce siennej.
Chleb razowy
Osoby chorujące na astmę powinny jak najczęściej sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy. Dlatego warto zastąpić pszenne pieczywo chlebem razowym, wypiekanym z mąki, która w procesie produkcyjnym nie jest pozbawiana cennych składników ziarna, czyli bielma oraz łusek zwanych otrębami. W porównaniu do oczyszczonych produktów zbożowych dostarcza też więcej cennych minerałów (magnez, cynk) i witamin (szczególnie z grupy B).
Olej lniany
Jego smak i zapach nie każdemu przypadną do gustu, jednak olej lniany warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, ponieważ jest doskonałym źródłem substancji pozytywnie wpływających m.in. na wyciszenie stanów zapalnych, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Dlatego warto go wprowadzać do jadłospisu osób chorujących na astmę.