Co jeść i pić, by złagodzić objawy astmy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 10Uderz dietą w chorobę

Obraz
© iStock.com

Świszczący oddech, kaszel, duszność, ucisk w klatce piersiowej – to najpowszechniejsze objawy choroby, która może dotykać nawet 4 miliony Polaków. Odpowiednia dieta pomaga złagodzić te dolegliwości. Co warto wprowadzić do jadłospisu, gdy zmagamy się z astmą?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 10Papryka

Obraz
© 123RF

Kluczową rolę w diecie osób chorujących na astmę powinny odgrywać warzywa i owoce, z przewagą tych pierwszych. Warto spożywać je do każdego posiłku, najlepiej w postaci surowej. Na szczególną uwagę zasługują produkty bogate w witaminę C, która skutecznie łagodzi stany zapalne i hamuje aktywność histaminy odpowiedzialnej za nieprzyjemne dolegliwości. Bogatym źródłem tego związku jest m.in. papryka.

/ 10Tłuste mleko

Obraz
© 123RF

Mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. i wyższej dostarcza większej dawki rozpuszczalnych w nim witamin niż mleko chude. Stanowi też jedno z najbogatszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który – jak wykazały badania naukowe – skutecznie łagodzi objawy astmy i hamuje rozwój stanów zapalnych, a także działa przeciwnowotworowo, zwiększa odporność, obniża ciśnienie krwi oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy.

/ 10Czarnuszka

Obraz
© 123RF

Czarne nasiona mają ostry, korzenny smak, świetnie sprawdzają się jako dodatek do potraw mięsnych (zwłaszcza drobiu), domowego pieczywa czy nabiału. Walory czarnuszki na pewno docenią również astmatycy. Zawarte w niej związki ułatwiają wykrztuszanie zalegającej wydzieliny, a także rozszerzanie oskrzeli. Badania wykazały, że roślina jest skuteczniejsza w leczeniu kataru siennego niż powszechnie stosowana cetyryzyna – lek, który może wywoływać różne efekty uboczne, np. nadmierną senność.

/ 10Siemię lniane

Obraz
© Shutterstock.com

Może być świetnym zagęstnikiem potraw czy posypką do kanapek i sałatek, ale również z powodzeniem zastępuje tradycyjną panierkę. Nasiona lnu zwyczajnego kryją w sobie pokaźną porcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego składu mikroflory bakteryjnej zapewniającej odporność i skuteczność organizmu w walce ze stanami zapalnymi, co w przypadku astmy jest szczególnie istotne.

/ 10Sok z zielonych warzyw

Obraz
© Shutterstock.com

Smaczny, a przede wszystkim zdrowy napój, który możemy popijać o każdej porze dnia. Sok z zielonych warzyw – szpinaku, naci selera albo pietruszki, rzeżuchy, jarmużu czy nawet liści pokrzywy wykazuje imponujące właściwości. Zawarty w nich chlorofil nie tylko łagodzi dolegliwości związane z astmą, ale również wrzodami czy hemoroidami, neutralizuje też szkodliwe toksyny, oczyszcza wątrobę i nerki.

/ 10Rzodkiewka

Obraz
© 123RF

Nie ulega wątpliwości, że po rzodkiewkę warto sięgać jak najczęściej. Nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze. Już w starożytności odkryto, że jej regularne jedzenie świetnie wpływa na zdrowie, co jest zasługą m.in. wysokiego stężenia witaminy C oraz flawonoidów. Ostry smak rzodkiewki pochodzi od glikozydów gorczycowych – związków o działaniu przeciwzapalnym, co powinny docenić osoby chorujące na astmę.

/ 10Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Obowiązkowy produkt w polskiej kuchni. Czosnek nie tylko dodaje potrawom wyrazistości i smaku, ale przede wszystkim wykazuje imponujące walory odżywcze, w tym działanie przeciwzapalne. Nic dziwnego, że jest zalecany nie tylko przy astmie, ale również m.in. ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu, przewlekłym katarze czy gorączce siennej.

/ 10Chleb razowy

Obraz
© 123RF

Osoby chorujące na astmę powinny jak najczęściej sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy. Dlatego warto zastąpić pszenne pieczywo chlebem razowym, wypiekanym z mąki, która w procesie produkcyjnym nie jest pozbawiana cennych składników ziarna, czyli bielma oraz łusek zwanych otrębami. W porównaniu do oczyszczonych produktów zbożowych dostarcza też więcej cennych minerałów (magnez, cynk) i witamin (szczególnie z grupy B).

10 / 10Olej lniany

Obraz
© 123RF

Jego smak i zapach nie każdemu przypadną do gustu, jednak olej lniany warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, ponieważ jest doskonałym źródłem substancji pozytywnie wpływających m.in. na wyciszenie stanów zapalnych, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Dlatego warto go wprowadzać do jadłospisu osób chorujących na astmę.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej