Co jeść i pić, by złagodzić objawy astmy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 10Uderz dietą w chorobę

Obraz
© iStock.com

Świszczący oddech, kaszel, duszność, ucisk w klatce piersiowej – to najpowszechniejsze objawy choroby, która może dotykać nawet 4 miliony Polaków. Odpowiednia dieta pomaga złagodzić te dolegliwości. Co warto wprowadzić do jadłospisu, gdy zmagamy się z astmą?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 10Papryka

Obraz
© 123RF

Kluczową rolę w diecie osób chorujących na astmę powinny odgrywać warzywa i owoce, z przewagą tych pierwszych. Warto spożywać je do każdego posiłku, najlepiej w postaci surowej. Na szczególną uwagę zasługują produkty bogate w witaminę C, która skutecznie łagodzi stany zapalne i hamuje aktywność histaminy odpowiedzialnej za nieprzyjemne dolegliwości. Bogatym źródłem tego związku jest m.in. papryka.

/ 10Tłuste mleko

Obraz
© 123RF

Mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. i wyższej dostarcza większej dawki rozpuszczalnych w nim witamin niż mleko chude. Stanowi też jedno z najbogatszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który – jak wykazały badania naukowe – skutecznie łagodzi objawy astmy i hamuje rozwój stanów zapalnych, a także działa przeciwnowotworowo, zwiększa odporność, obniża ciśnienie krwi oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy.

/ 10Czarnuszka

Obraz
© 123RF

Czarne nasiona mają ostry, korzenny smak, świetnie sprawdzają się jako dodatek do potraw mięsnych (zwłaszcza drobiu), domowego pieczywa czy nabiału. Walory czarnuszki na pewno docenią również astmatycy. Zawarte w niej związki ułatwiają wykrztuszanie zalegającej wydzieliny, a także rozszerzanie oskrzeli. Badania wykazały, że roślina jest skuteczniejsza w leczeniu kataru siennego niż powszechnie stosowana cetyryzyna – lek, który może wywoływać różne efekty uboczne, np. nadmierną senność.

/ 10Siemię lniane

Obraz
© Shutterstock.com

Może być świetnym zagęstnikiem potraw czy posypką do kanapek i sałatek, ale również z powodzeniem zastępuje tradycyjną panierkę. Nasiona lnu zwyczajnego kryją w sobie pokaźną porcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego składu mikroflory bakteryjnej zapewniającej odporność i skuteczność organizmu w walce ze stanami zapalnymi, co w przypadku astmy jest szczególnie istotne.

/ 10Sok z zielonych warzyw

Obraz
© Shutterstock.com

Smaczny, a przede wszystkim zdrowy napój, który możemy popijać o każdej porze dnia. Sok z zielonych warzyw – szpinaku, naci selera albo pietruszki, rzeżuchy, jarmużu czy nawet liści pokrzywy wykazuje imponujące właściwości. Zawarty w nich chlorofil nie tylko łagodzi dolegliwości związane z astmą, ale również wrzodami czy hemoroidami, neutralizuje też szkodliwe toksyny, oczyszcza wątrobę i nerki.

/ 10Rzodkiewka

Obraz
© 123RF

Nie ulega wątpliwości, że po rzodkiewkę warto sięgać jak najczęściej. Nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze. Już w starożytności odkryto, że jej regularne jedzenie świetnie wpływa na zdrowie, co jest zasługą m.in. wysokiego stężenia witaminy C oraz flawonoidów. Ostry smak rzodkiewki pochodzi od glikozydów gorczycowych – związków o działaniu przeciwzapalnym, co powinny docenić osoby chorujące na astmę.

/ 10Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Obowiązkowy produkt w polskiej kuchni. Czosnek nie tylko dodaje potrawom wyrazistości i smaku, ale przede wszystkim wykazuje imponujące walory odżywcze, w tym działanie przeciwzapalne. Nic dziwnego, że jest zalecany nie tylko przy astmie, ale również m.in. ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu, przewlekłym katarze czy gorączce siennej.

/ 10Chleb razowy

Obraz
© 123RF

Osoby chorujące na astmę powinny jak najczęściej sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy. Dlatego warto zastąpić pszenne pieczywo chlebem razowym, wypiekanym z mąki, która w procesie produkcyjnym nie jest pozbawiana cennych składników ziarna, czyli bielma oraz łusek zwanych otrębami. W porównaniu do oczyszczonych produktów zbożowych dostarcza też więcej cennych minerałów (magnez, cynk) i witamin (szczególnie z grupy B).

10 / 10Olej lniany

Obraz
© 123RF

Jego smak i zapach nie każdemu przypadną do gustu, jednak olej lniany warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, ponieważ jest doskonałym źródłem substancji pozytywnie wpływających m.in. na wyciszenie stanów zapalnych, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Dlatego warto go wprowadzać do jadłospisu osób chorujących na astmę.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca