Co jeść i pić, by złagodzić objawy astmy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 10Uderz dietą w chorobę

Obraz
© iStock.com

Świszczący oddech, kaszel, duszność, ucisk w klatce piersiowej – to najpowszechniejsze objawy choroby, która może dotykać nawet 4 miliony Polaków. Odpowiednia dieta pomaga złagodzić te dolegliwości. Co warto wprowadzić do jadłospisu, gdy zmagamy się z astmą?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 10Papryka

Obraz
© 123RF

Kluczową rolę w diecie osób chorujących na astmę powinny odgrywać warzywa i owoce, z przewagą tych pierwszych. Warto spożywać je do każdego posiłku, najlepiej w postaci surowej. Na szczególną uwagę zasługują produkty bogate w witaminę C, która skutecznie łagodzi stany zapalne i hamuje aktywność histaminy odpowiedzialnej za nieprzyjemne dolegliwości. Bogatym źródłem tego związku jest m.in. papryka.

/ 10Tłuste mleko

Obraz
© 123RF

Mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. i wyższej dostarcza większej dawki rozpuszczalnych w nim witamin niż mleko chude. Stanowi też jedno z najbogatszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który – jak wykazały badania naukowe – skutecznie łagodzi objawy astmy i hamuje rozwój stanów zapalnych, a także działa przeciwnowotworowo, zwiększa odporność, obniża ciśnienie krwi oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy.

/ 10Czarnuszka

Obraz
© 123RF

Czarne nasiona mają ostry, korzenny smak, świetnie sprawdzają się jako dodatek do potraw mięsnych (zwłaszcza drobiu), domowego pieczywa czy nabiału. Walory czarnuszki na pewno docenią również astmatycy. Zawarte w niej związki ułatwiają wykrztuszanie zalegającej wydzieliny, a także rozszerzanie oskrzeli. Badania wykazały, że roślina jest skuteczniejsza w leczeniu kataru siennego niż powszechnie stosowana cetyryzyna – lek, który może wywoływać różne efekty uboczne, np. nadmierną senność.

/ 10Siemię lniane

Obraz
© Shutterstock.com

Może być świetnym zagęstnikiem potraw czy posypką do kanapek i sałatek, ale również z powodzeniem zastępuje tradycyjną panierkę. Nasiona lnu zwyczajnego kryją w sobie pokaźną porcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego składu mikroflory bakteryjnej zapewniającej odporność i skuteczność organizmu w walce ze stanami zapalnymi, co w przypadku astmy jest szczególnie istotne.

/ 10Sok z zielonych warzyw

Obraz
© Shutterstock.com

Smaczny, a przede wszystkim zdrowy napój, który możemy popijać o każdej porze dnia. Sok z zielonych warzyw – szpinaku, naci selera albo pietruszki, rzeżuchy, jarmużu czy nawet liści pokrzywy wykazuje imponujące właściwości. Zawarty w nich chlorofil nie tylko łagodzi dolegliwości związane z astmą, ale również wrzodami czy hemoroidami, neutralizuje też szkodliwe toksyny, oczyszcza wątrobę i nerki.

/ 10Rzodkiewka

Obraz
© 123RF

Nie ulega wątpliwości, że po rzodkiewkę warto sięgać jak najczęściej. Nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze. Już w starożytności odkryto, że jej regularne jedzenie świetnie wpływa na zdrowie, co jest zasługą m.in. wysokiego stężenia witaminy C oraz flawonoidów. Ostry smak rzodkiewki pochodzi od glikozydów gorczycowych – związków o działaniu przeciwzapalnym, co powinny docenić osoby chorujące na astmę.

/ 10Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Obowiązkowy produkt w polskiej kuchni. Czosnek nie tylko dodaje potrawom wyrazistości i smaku, ale przede wszystkim wykazuje imponujące walory odżywcze, w tym działanie przeciwzapalne. Nic dziwnego, że jest zalecany nie tylko przy astmie, ale również m.in. ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu, przewlekłym katarze czy gorączce siennej.

/ 10Chleb razowy

Obraz
© 123RF

Osoby chorujące na astmę powinny jak najczęściej sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy. Dlatego warto zastąpić pszenne pieczywo chlebem razowym, wypiekanym z mąki, która w procesie produkcyjnym nie jest pozbawiana cennych składników ziarna, czyli bielma oraz łusek zwanych otrębami. W porównaniu do oczyszczonych produktów zbożowych dostarcza też więcej cennych minerałów (magnez, cynk) i witamin (szczególnie z grupy B).

10 / 10Olej lniany

Obraz
© 123RF

Jego smak i zapach nie każdemu przypadną do gustu, jednak olej lniany warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, ponieważ jest doskonałym źródłem substancji pozytywnie wpływających m.in. na wyciszenie stanów zapalnych, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Dlatego warto go wprowadzać do jadłospisu osób chorujących na astmę.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru