Ciasto żurawinowe
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 140 g cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 70 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 garść świeżych owoców żurawiny i lukier do dekoracji
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, mleko, roztopione i przestudzone masło, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przedkładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy świeżą żurawiną.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze