Ciasto Styropian
Pełne wiórków kokosowych i jogurtu. Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Jak przyznaje Natalia Kudela, autorka wypieku i bloga "Mała Cukierenka", po raz pierwszy robiła takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta. Smak w dużej mierze zależy od jogurtu, jaki wybierzemy. Może to być brzoskwiniowo-truskawkowa propozycja lub połączenie preferowane przez czytelniczkę, np. zestawienie wiśni i marakui.
Pełne wiórków kokosowych i jogurtu. Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Jak przyznaje Natalia Kudela, autorka wypieku i bloga "Mała Cukierenka", po raz pierwszy robiła takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta. Smak w dużej mierze zależy od jogurtu, jaki wybierzemy. Może to być brzoskwiniowo-truskawkowa propozycja lub połączenie preferowane przez czytelniczkę, np. zestawienie wiśni i marakui.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200 g masła
5 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
Masa jogurtowa:
1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400 g)
1/2 szklanki cukru
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65 g (jeśli mamy dwa mniejsze opakowania budyniu w proszku, proszę odmierzyć na wadze 65 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g wiórków kokosowych
5 białek
Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać posiekane masło (lub starte na tarce z grubymi oczkami), żółtka i zagnieść rękoma kruszonkę.
- Kruszonkę podzielić na większą i mniejszą część (około 2/3 i 1/3). Większą część kruszonki wsypać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko docisnąć. Masa jogurtowa:
- Wymieszać krótko mikserem jogurt, cukier, budyń, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
- Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką lub szpatułką z masą jogurtową.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
- Masę jogurtową przełożyć na spód w blaszce, wyrównać i wierzch posypać pozostałą kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto "styropian" przez podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:)
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepis na ciasto "Pijak" z brzoskwiniami, kokosem i makiem.