Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Składniki na ciasto:
- 8 białek,
- 1 1/2 cukru (najlepiej do wypieków),
- 2 łyżki soku cytrynowego,
- 1 łyżka aromatu śmietankowego,
- 8 łyżeczek żelatyny (rozrobionej ze 100 ml gorącej wody),
*Składniki na polewę: *
- 60 g masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao (niesłodzonego),
- 1 łyżeczka żelatyny,
*Dodatkowo: *
- herbatniki
- blacha o wymiarach 24x28 cm (lub tortownica o średnicy 29 cm)
Zacznij od ubicia białek, a kiedy zauważysz, że piana zaczyna sztywnieć, wsypuj stopniowo cukier. Cały czas mieszając, dodaj 2 łyżki soku z cytryny oraz aromat śmietankowy. Kiedy masa zacznie przybierać gęstą konsystencję, dodaj rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Teraz dokończ miksowanie. Masa białkowa będzie gotowa, gdy będzie sztywna.
Na tortownicę o wymiarach 24x28 cm (lub tortownicę o średnicy 29 cm) wyłóż równiutko herbatnikami, a następnie zalej je masą. Ciasto włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
Na patelni lub w niewielkim garnku roztop masło z dodatkiem kwaśnej śmietany. Teraz dodaj cukier, kakao i wszystko dokładnie mieszaj do chwili połączenia się składników, a na sam koniec dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w ok. 100 ml gorącej wody i jeszcze zamieszaj kilka razy.
Masę kakaową ostudź, a następnie wylej ją na ciasto i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie możesz już cieszyć się smakiem pysznego ptasiego mleczka. Smacznego!
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze