Trwa ładowanie...
d4h0mmd
24-01-2017 08:53

Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia

Przepis
3.4
(28 głosów)
Oceń:
d4h0mmd
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 8 białek,
  • 1 1/2 cukru (najlepiej do wypieków),
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 1 łyżka aromatu śmietankowego,
  • 8 łyżeczek żelatyny (rozrobionej ze 100 ml gorącej wody),

*Składniki na polewę: *

  • 60 g masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kakao (niesłodzonego),
  • 1 łyżeczka żelatyny,

*Dodatkowo: *

  • herbatniki
  • blacha o wymiarach 24x28 cm (lub tortownica o średnicy 29 cm)
Przepis

Zacznij od ubicia białek, a kiedy zauważysz, że piana zaczyna sztywnieć, wsypuj stopniowo cukier. Cały czas mieszając, dodaj 2 łyżki soku z cytryny oraz aromat śmietankowy. Kiedy masa zacznie przybierać gęstą konsystencję, dodaj rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Teraz dokończ miksowanie. Masa białkowa będzie gotowa, gdy będzie sztywna.

Na tortownicę o wymiarach 24x28 cm (lub tortownicę o średnicy 29 cm) wyłóż równiutko herbatnikami, a następnie zalej je masą. Ciasto włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.

Na patelni lub w niewielkim garnku roztop masło z dodatkiem kwaśnej śmietany. Teraz dodaj cukier, kakao i wszystko dokładnie mieszaj do chwili połączenia się składników, a na sam koniec dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w ok. 100 ml gorącej wody i jeszcze zamieszaj kilka razy.

Masę kakaową ostudź, a następnie wylej ją na ciasto i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie możesz już cieszyć się smakiem pysznego ptasiego mleczka. Smacznego!

Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

33
30

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
Więcej tematów
d4h0mmd