Ciasto marchewkowe. Deser, który nie pójdzie w boczki
Na idealne ciasto marchewkowe zachorowałyśmy wraz z moją przyjaciółką Klaudią. Ustaliłyśmy kryteria, które marchewkowiec musi spełnia. Kiedy przed jej wyjazdem na studia spotkałyśmy się na pożegnalnym wieczorku, przywiozłam kartonik z wilgotnymi blatami przełożonymi twarożkiem. I to był strzał w dziesiątkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 140 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- 100 g mąki jaglanej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka musu jabłkowego (str. 28)
- 3 marchewki (starte drobno)
- 175 g ksylitolu
- 2/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- 1 garść posiekanych orzechów
- 1 garść napęczniałych rodzynek
Twarożek:
- 100 g naturalnego tofu
- 1 porcja bitej śmietany
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 75 g ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
Dodatkowo:
- orzechy włoskie lub pekan
Mąki przesiej dokładnie i zmieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kakao i ponownie przesiej. Dodaj sól i wymieszaj. W blenderze wymieszaj dobrze olej z ksylitolem i musem. Dodaj połowę marchewki i ponownie zmiksuj. W misce połącz składniki suche i mokre i wymieszaj. Dodaj marchewkę oraz bakalie i dokładnie rozprowadź. Przełóż masę do foremki o średnicy 18 cm i piecz 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj twarożek. Schłódź go w lodówce, aby stężał. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko za pomocą blendera. Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż twarożkiem. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj orzechami.
Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze