Trwa ładowanie...
da7igi0
Agata Witowska
23-12-2017 11:26

Ciasto kokosowe dla leniwych. Bez pieczenia i kombinowania

Przepis

Tuż przed spotkaniem rodzinnym czy Świętami nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciast. Dobrym pomysłem będzie propozycja, która nie wymaga pieczenia. Kokosowe ciacho dla leniwych z bloga "Kulinarne przygody Gatity" wpisuje się w tę ideę.

da7igi0
4.3
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
ww.kulinarneprzygodgatity.pl
Źródło: ww.kulinarneprzygodgatity.pl
Składniki
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe (na 0,5 litra mleka)
  • nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania krakersów po 180 g
  • 200 g wiórków kokosowych
  • suszone owoce do dekoracji
Przepis

Z 1 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem cukru. Do mleka w szklance wsypujemy obydwa budynie, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy na małym ogniu, dosyć często mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło z żółtkami. Gdy uzyskamy puszystą, masę dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy 150 g wiórków i mieszamy. Dno formy (o wymiarach 23x23 cm) wykładamy krakersami, układamy na nich 1/3 część masy, przykrywamy ją krakersami, układamy kolejną część masy i znowu krakersy. Na samej górze układamy ostatnią część masy. Posypujemy ją wiórkami, przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Zobacz także: jarzynowa sałatka ze śledziem

Ciasto kokosowe dla leniwych. Bez pieczenia i kombinowania
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
6
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
da7igi0
da7igi0
da7igi0
da7igi0
Więcej tematów
da7igi0