Ciasto kokosowe dla leniwych. Bez pieczenia i kombinowania
Tuż przed spotkaniem rodzinnym czy Świętami nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciast. Dobrym pomysłem będzie propozycja, która nie wymaga pieczenia. Kokosowe ciacho dla leniwych z bloga "Kulinarne przygody Gatity" wpisuje się w tę ideę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 litr mleka
- 2 budynie śmietankowe (na 0,5 litra mleka)
- nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 opakowania krakersów po 180 g
- 200 g wiórków kokosowych
- suszone owoce do dekoracji
Z 1 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem cukru. Do mleka w szklance wsypujemy obydwa budynie, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy na małym ogniu, dosyć często mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło z żółtkami. Gdy uzyskamy puszystą, masę dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy 150 g wiórków i mieszamy. Dno formy (o wymiarach 23x23 cm) wykładamy krakersami, układamy na nich 1/3 część masy, przykrywamy ją krakersami, układamy kolejną część masy i znowu krakersy. Na samej górze układamy ostatnią część masy. Posypujemy ją wiórkami, przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Zobacz także: jarzynowa sałatka ze śledziem
src="https://d.wpimg.pl/920483967--640835459/sle.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze