Ciasto francuskie zapiekane z warzywami i kremowym serkiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g twarożku kanapkowego
- 2 jajka
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 150 g śmietany 18%
- sól i pieprz
- ok.250 g różyczek brokuła
- 1 średnia marchewka
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Warzywa lekko podgotować na parze lub zblanszować, powinny być al dente. Ciastem francuskim wyłożyć formę do zapiekania (można również pociąć je na kawałki i ułożyć w kokilkach). Wstawić do piekarnika na 15 minut.
Twarożek dobrze wymieszać z jajkami, śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami. Na koniec doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Masę przelać do podpieczonego ciasta, na wierzchu ułożyć warzywa.
Piec jeszcze 10-12 minut, aż całość ładnie się zarumieni.
Przepis poleca Mój Ulubiony
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze