Ciastko milionera
Na ciastko milionera po raz pierwszy natknęłam się w ogromnej książce o czekoladowych przepisach, którą dostałam w prezencie, kiedy postanowiłam zacząć prowadzić własny blog. Było idealne, z błyszczącym karmelem i polewą czekoladową równą jak nowiutka autostrada.
Kiedy opanowałam roślinną warstwę karmelową, postanowiłam upchnąć ją pomiędzy kruchym ciastem i czekoladą. To genialne połączenie, które zawsze robi wielkie wrażenie na konsumujących. Szczególnie kiedy później zdradzisz skład tych słodkich prostokącików.
Przepis na 16 małych kawałków
Składniki:
• 1 porcja ciasta kruchego
• 2 dojrzałe banany
• 120 g oleju kokosowego
• 120 g masła orzechowego
• 50 g ksylitolu
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• polewa czekoladowa
Wykonanie:
- Foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno foremki wyłóż ciasto i dokładnie je rozprowadź. Nakłuj ciasto, a następnie piecz je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
- Banany, olej, masło, ksylitol oraz wanilię umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Wylej na kruchy spód, wyrównaj i schłódź w lodówce do częściowego zastygnięcia.
- Mazurek polej czekoladą. Schłódź w lodówce.
- Krój ostrym nożem, maczanym w wodzie. Na koniec możesz ozdobić każdy prostokącik paskami rozpuszczonej czekolady. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl