Ciasteczka z dodatkiem... czosnku! Są wyśmienite
Nietypowe połączenia często okazują się doskonałe. Kiedyś nikt nie podejrzewał, że hitem będą słone paluszki zatapiane w nutelli. Tak samo jest tym razem.
Wszyscy kochamy ciasteczka z kawałkami czekolady. Ale czy słyszeliście o ciasteczkach czosnkowych? Tak. Czosnkowych! 19 kwietnia obchodzimy światowy Dzień Czosnku. Z tej okazji dajemy wam ten świetny przepis. Wierzcie lub nie, ale czosnek jest doskonałym uzupełnieniem czekolady. Założymy się, że nikt nie będzie w stanie odgadnąć sekretnego smaku tych ciasteczek!
Składniki:
• 250 g miękkiego masła lub margaryny
• 150 g cukru
• 3 łyżki kakao ciemnego
• 300 g mąki pszennej
• Pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• Tabliczka gorzkiej czekolady
• 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Na początek zblanszuj czosnek we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Odcedź, obierz i zmiel. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wszystkie suche składniki, w tym czosnek, i zmiksuj, aż składniki się połączą. Dodaj pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować między nimi odstęp. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. Obserwuj ciastka, aby się nie przypaliły. Smacznego!