Ciasteczka z dodatkiem... czosnku! Są wyśmienite

Nietypowe połączenia często okazują się doskonałe. Kiedyś nikt nie podejrzewał, że hitem będą słone paluszki zatapiane w nutelli. Tak samo jest tym razem.

Wyglądają jak zwykłe, a w środku skrywają lekko słodki czosnkowy smak.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Wszyscy kochamy ciasteczka z kawałkami czekolady. Ale czy słyszeliście o ciasteczkach czosnkowych? Tak. Czosnkowych! 19 kwietnia obchodzimy światowy Dzień Czosnku. Z tej okazji dajemy wam ten świetny przepis. Wierzcie lub nie, ale czosnek jest doskonałym uzupełnieniem czekolady. Założymy się, że nikt nie będzie w stanie odgadnąć sekretnego smaku tych ciasteczek!

Składniki:

• 250 g miękkiego masła lub margaryny
• 150 g cukru
• 3 łyżki kakao ciemnego
• 300 g mąki pszennej
• Pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• Tabliczka gorzkiej czekolady
• 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Na początek zblanszuj czosnek we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Odcedź, obierz i zmiel. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wszystkie suche składniki, w tym czosnek, i zmiksuj, aż składniki się połączą. Dodaj pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować między nimi odstęp. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. Obserwuj ciastka, aby się nie przypaliły. Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów