Ciasteczka z dodatkiem... czosnku! Są wyśmienite

Nietypowe połączenia często okazują się doskonałe. Kiedyś nikt nie podejrzewał, że hitem będą słone paluszki zatapiane w nutelli. Tak samo jest tym razem.

Wyglądają jak zwykłe, a w środku skrywają lekko słodki czosnkowy smak.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Wszyscy kochamy ciasteczka z kawałkami czekolady. Ale czy słyszeliście o ciasteczkach czosnkowych? Tak. Czosnkowych! 19 kwietnia obchodzimy światowy Dzień Czosnku. Z tej okazji dajemy wam ten świetny przepis. Wierzcie lub nie, ale czosnek jest doskonałym uzupełnieniem czekolady. Założymy się, że nikt nie będzie w stanie odgadnąć sekretnego smaku tych ciasteczek!

Składniki:

• 250 g miękkiego masła lub margaryny
• 150 g cukru
• 3 łyżki kakao ciemnego
• 300 g mąki pszennej
• Pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• Tabliczka gorzkiej czekolady
• 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Na początek zblanszuj czosnek we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Odcedź, obierz i zmiel. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wszystkie suche składniki, w tym czosnek, i zmiksuj, aż składniki się połączą. Dodaj pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować między nimi odstęp. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. Obserwuj ciastka, aby się nie przypaliły. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania