Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Ciasteczka korzenne

Przepis

Korzenne ciasteczka umilą zimowe popołudnia. Są słodkie i niezwykle aromatyczne. Z powodzeniem możesz je zaserwować swoim gościom podczas świątecznego przyjęcia.

4.3
(6 głosów)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Ciasteczka korzenne
Fotolia
Składniki
  • 350 g zimnego masła
  • 240 g cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • 2 małe jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 g mąki owsianej
  • 220 g mąki ryżowej
  • 5 łyżek kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonych goździków (można utrzeć je również w moździerzu)
  • 3/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Przepis

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Masło posiekać, przełożyć do większej miski i zmiksować z cukrem oraz solą. Wlać rozmącone jajko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Cały czas miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo przesiane mąki, sodę oczyszczoną, przyprawy i kakao.

Z uzyskanej masy odrywać po małym kawałku, zrobić kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ciasteczka ułożyć w odstępach (podczas pieczenia zwiększają objętość) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut.

Gotowe studzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Ciasteczka korzenne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal