Ciasteczka korzenne

Korzenne ciasteczka umilą zimowe popołudnia. Są słodkie i niezwykle aromatyczne. Z powodzeniem możesz je zaserwować swoim gościom podczas świątecznego przyjęcia.

Ciasteczka korzenneCiasteczka korzenne

Składniki

  • 350 g zimnego masła
  • 240 g cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • 2 małe jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 g mąki owsianej
  • 220 g mąki ryżowej
  • 5 łyżek kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonych goździków (można utrzeć je również w moździerzu)
  • 3/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Masło posiekać, przełożyć do większej miski i zmiksować z cukrem oraz solą. Wlać rozmącone jajko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Cały czas miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo przesiane mąki, sodę oczyszczoną, przyprawy i kakao.

Przepis

Z uzyskanej masy odrywać po małym kawałku, zrobić kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ciasteczka ułożyć w odstępach (podczas pieczenia zwiększają objętość) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut.

Przepis

Gotowe studzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się