Ciasteczka korzenne
Korzenne ciasteczka umilą zimowe popołudnia. Są słodkie i niezwykle aromatyczne. Z powodzeniem możesz je zaserwować swoim gościom podczas świątecznego przyjęcia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 350 g zimnego masła
- 240 g cukru kokosowego
- szczypta soli
- 2 małe jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 300 g mąki owsianej
- 220 g mąki ryżowej
- 5 łyżek kakao
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonych goździków (można utrzeć je również w moździerzu)
- 3/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Masło posiekać, przełożyć do większej miski i zmiksować z cukrem oraz solą. Wlać rozmącone jajko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Cały czas miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo przesiane mąki, sodę oczyszczoną, przyprawy i kakao.
Z uzyskanej masy odrywać po małym kawałku, zrobić kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ciasteczka ułożyć w odstępach (podczas pieczenia zwiększają objętość) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut.
Gotowe studzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze