Trwa ładowanie...
d11ua59
d11ua59

Ciasteczka cynamonowe

Przepis

Wycinanie ciasteczek czy pierniczków to świetna zabawa dla całej rodziny. Te cynamonowe ciasteczka są idealna na jesienny wieczór z książką i kubkiem gorącej czekolady. Tylko trzeba się spieszyć - znikają w mgnieniu oka.

Oceń jako pierwszy:
d11ua59
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Ciasteczka cynamonowe
123
Składniki
  • 400 g mąki orzechowej (mielone orzechy laskowe lub włoskie, można użyć również mieszanki obu)
  • 340 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g cukru drobnego
  • 4 białka z dużych jajek
  • 20 g cynamonu

Polewa:

  • 15 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
  • barwniki naturalne (opcjonalnie)
Przepis

Do miski przesiać mąkę, dodać mąkę orzechową, cukier i cukier puder. Wlać białka, wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 15 minut w 160 stopniach C.

Przygotować lukier mieszając składniki, a następnie udekorować przestudzone ciasteczka.

d11ua59
Ciasteczka cynamonowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d11ua59
d11ua59
d11ua59
d11ua59
d11ua59
d11ua59