Trwa ładowanie...

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy to jedna z najpopularniejszych i ulubionych schłodzonych zup na polskich stołach. Jak pisze Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious" można ją również uznać jako warzywną, chłodną wariację popularnych koktajli. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczy kilka ogórków, kefir i parę składników podkręcających smak dania.

Chłodnik ogórkowyŹródło: www.justmydelicious.com
d1baij4
d1baij4

Chłodnik ogórkowy to jedna z najpopularniejszych i ulubionych schłodzonych zup na polskich stołach. Jak pisze Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", można ją również uznać jako warzywną, chłodną wariację popularnych koktajli. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczy kilka ogórków, kefir i parę składników podkręcających smak dania.

Składniki na dwie porcje:

4 ogórki
500 ml kefiru
mały pęczek szczypiorku
mała gałązka rozmarynu
sól do smaku
pieprz czarny do smaku

Zblenduj razem wszystkie składniki, przelej do szklanek i gotowe.

Sugestie autorki: możesz zrezygnować ze szczypiorku i rozmarynu. Kefir możesz zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę chłodnego bulionu z drobiu lub warzywnego. Przed podaniem najlepiej schłodzić lub użyj dobrze schłodzonego kefiru i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Jeżeli masz pewność, że ogórki nie były pryskane nie musisz ich obierać; wystarczy, że dobrze je wyszorujesz pod bieżącą wodą. W ramach innych dodatków podkręcających smak dania polecam rzodkiewkę, młodą cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kiszone lub konserwowe ogórki, natkę pietruszki, natkę koperku lub dowolne ulubione zioła. Do wersji light użyj kefiru, maślanki lub jogurtu z obniżoną zawartością tłuszczu.

d1baij4

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Proste klopsiki z jabłkami

d1baij4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1baij4
Więcej tematów