Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy to jedna z najpopularniejszych i ulubionych schłodzonych zup na polskich stołach. Jak pisze Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious" można ją również uznać jako warzywną, chłodną wariację popularnych koktajli. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczy kilka ogórków, kefir i parę składników podkręcających smak dania.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Chłodnik ogórkowy to jedna z najpopularniejszych i ulubionych schłodzonych zup na polskich stołach. Jak pisze Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", można ją również uznać jako warzywną, chłodną wariację popularnych koktajli. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczy kilka ogórków, kefir i parę składników podkręcających smak dania.

Składniki na dwie porcje:

4 ogórki
500 ml kefiru
mały pęczek szczypiorku
mała gałązka rozmarynu
sól do smaku
pieprz czarny do smaku

Zblenduj razem wszystkie składniki, przelej do szklanek i gotowe.

Sugestie autorki: możesz zrezygnować ze szczypiorku i rozmarynu. Kefir możesz zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę chłodnego bulionu z drobiu lub warzywnego. Przed podaniem najlepiej schłodzić lub użyj dobrze schłodzonego kefiru i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Jeżeli masz pewność, że ogórki nie były pryskane nie musisz ich obierać; wystarczy, że dobrze je wyszorujesz pod bieżącą wodą. W ramach innych dodatków podkręcających smak dania polecam rzodkiewkę, młodą cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kiszone lub konserwowe ogórki, natkę pietruszki, natkę koperku lub dowolne ulubione zioła. Do wersji light użyj kefiru, maślanki lub jogurtu z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja