Trwa ładowanie...
d4adtif
12-05-2021 07:50

Chłodnik litewski. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz

Przepis

Chłodnik litewski to przepyszna sezonowa zupa najlepsza na upały. Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć.

d4adtif
3.7
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • pęczek botwinki
  • 3 szklanki kefiru lub mleka zsiadłego
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
  • długi ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
Przepis
  • Botwinkę starannie umyć i pokroić na dość małe kawałki. Jeśli ma buraczki, obrać je i drobno pokroić.
  • Botwinkę ugotować w niewielkiej ilości wody posłodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny, wystudzić.
  • Rzodkiewki umyć, pokroić w grubą kostkę. Ogórek umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w grubą kostkę.
  • Umyć, posiekać drobno koperek i szczypiorek.
  • Kefir wymieszać starannie ze śmietaną, dodać botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Zupę mocno schłodzić w lodówce.
  • Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
  • Do chłodnika można dodać pokrojone pieczone mięso.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chłodnik litewski. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4adtif
d4adtif
d4adtif
d4adtif
Więcej tematów
d4adtif