Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Chłodnik litewski - Przepis

Trwa ładowanie...
Chłodnik litewski
Podziel się
Składniki
  • pęczek botwinki
  • 3 szklanki kefiru lub mleka zsiadłego
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
  • długi ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
Przepis

Botwinkę starannie umyć i pokroić na dość małe kawałki. Jeśli ma buraczki, obrać je i pokroić na ćwierćtalarki. Botwinkę ugotować w niewielkiej ilości wody posłodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny, wystudzić.
Rzodkiewki umyć, pokroić w grubą kostkę. Ogórek umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w grubą kostkę.
Umyć, posiekać drobno koperek i szczypiorek.
Kefir wymieszać starannie ze śmietaną, dodać botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Zupę mocno schłodzić w lodówce. Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
Do chłodnika można dodać pokrojone pieczone mięso.

Przepis dodał użytkownik ola2620

Qaqwqwrqw
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw