Chłodnik litewski. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz
Chłodnik litewski to przepyszna sezonowa zupa najlepsza na upały. Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Botwinkę starannie umyć i pokroić na dość małe kawałki. Jeśli ma buraczki, obrać je i drobno pokroić.
- Botwinkę ugotować w niewielkiej ilości wody posłodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny, wystudzić.
- Rzodkiewki umyć, pokroić w grubą kostkę. Ogórek umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w grubą kostkę.
- Umyć, posiekać drobno koperek i szczypiorek.
- Kefir wymieszać starannie ze śmietaną, dodać botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Zupę mocno schłodzić w lodówce.
- Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
- Do chłodnika można dodać pokrojone pieczone mięso.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl