Chlebki pita - krok po kroku

Obraz

Składniki

  • 1 kg maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka drożdży
  • około 650 ml ciepłej wody

Przepis

Przesiać do miski mąkę, dokładnie wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepła wodę i oliwę. Wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się jednorodne. Przykryć w misce czystą ściereczka odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 30 ? 40 porcji. Ułożyć na stolnicy, oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczka i pozostawić tak na 20 minut. Po tym czasie Potrzebną ilość rozwałkować na kształt elipsy o średnicy 15 i 18 cm. Grubość nie powinna przekraczać ? cm. Jeśli chcemy mieć pity nacięte rozkroić je delikatnie ostrym nożem i pozostawić jeszcze kilka minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury około 240 stopni. Pity wkładamy do nagrzanego już piekarnika układając je na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Pieczemy około 8 minut.
Resztę pozostawiam Waszej inwencji gdyż pita jest podstawą do wielu wariacji kulinarnych

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm