Chlebak przedłuży świeżość pieczywa. Nie musi być tylko drewniany

Wstajesz rano, ubierasz się i wychodzisz do piekarni. Wracasz ze świeżym chlebem i teraz tylko od ciebie zależy, jak długo utrzyma swoją świeżość. Możesz zostawić go w papierowej lub foliowej torbie albo włożyć do chlebaka. Wbrew pozorom, to nie jest tylko kolejny ładny pojemnik w kuchni.

W dużej mierze od ciebie zależy, jak długo pieczywo będzie smaczne i świeże
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Radosław Rosiejka

Dzięki chlebakowi pieczywo jest dłużej świeże, bo ogranicza jego wysychanie i zapobiega pleśnieniu. Prawie każdy chlebak składa się z dwóch elementów. To nieruchoma podstawa oraz otwierana lub rozsuwana pokrywka. Wszystko to musi zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza, bo tylko tak chleb może zachować dłużej świeżość.

Gdy myślimy o chlebaku, na myśl przychodzi owalny drewniany pojemnik z rozsuwaną pokrywką, czyli taki w najbardziej klasycznej odsłonie. Prawie każdy go kiedyś widział w kuchni dziadków, rodziców albo u znajomych, gdy nagle się okazało, że wszyscy goście postanowili dokończyć spotkanie w kuchni.

Jednak chlebaki są nie tylko drewniane, choć ten materiał świetnie się do tego nadaje. Drewno zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Dzięki temu pojemniki nie potrzebują otworów wentylacyjnych. Drugim naturalnym materiałem jest bambus i ma takie same zalety, jak drewno.

Ciekawą alternatywą są chlebaki ceramiczne. To nie jest coś, o czym myślimy, kiedy chcemy przechowywać chleb. To błąd. Po pierwsze, takie chlebaki doskonale regulują wilgotność, dzięki czemu chleb nie wysycha, ale też nie robi się miękki. Pozwala też na zachowanie stałej temperatury. To ważne, bo w kuchni może dochodzić do jej wahania, a to nie pomaga w zachowywaniu świeżości chleba.

Co do formy chlebaków ceramicznych, panuje duża dowolność. Świetnie sprawdzą się w nowoczesnej kuchni, będąc jednocześnie efektownym dodatkiem do wystroju. Okrągłe, owalne, kwadratowe, prostokątne – tutaj nie ma ograniczeń. Tylko od nas zależy, jaki chlebak wybierzemy.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru