Chlebak przedłuży świeżość pieczywa. Nie musi być tylko drewniany

Wstajesz rano, ubierasz się i wychodzisz do piekarni. Wracasz ze świeżym chlebem i teraz tylko od ciebie zależy, jak długo utrzyma swoją świeżość. Możesz zostawić go w papierowej lub foliowej torbie albo włożyć do chlebaka. Wbrew pozorom, to nie jest tylko kolejny ładny pojemnik w kuchni.

W dużej mierze od ciebie zależy, jak długo pieczywo będzie smaczne i świeże
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Radosław Rosiejka

Dzięki chlebakowi pieczywo jest dłużej świeże, bo ogranicza jego wysychanie i zapobiega pleśnieniu. Prawie każdy chlebak składa się z dwóch elementów. To nieruchoma podstawa oraz otwierana lub rozsuwana pokrywka. Wszystko to musi zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza, bo tylko tak chleb może zachować dłużej świeżość.

Gdy myślimy o chlebaku, na myśl przychodzi owalny drewniany pojemnik z rozsuwaną pokrywką, czyli taki w najbardziej klasycznej odsłonie. Prawie każdy go kiedyś widział w kuchni dziadków, rodziców albo u znajomych, gdy nagle się okazało, że wszyscy goście postanowili dokończyć spotkanie w kuchni.

Jednak chlebaki są nie tylko drewniane, choć ten materiał świetnie się do tego nadaje. Drewno zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Dzięki temu pojemniki nie potrzebują otworów wentylacyjnych. Drugim naturalnym materiałem jest bambus i ma takie same zalety, jak drewno.

Ciekawą alternatywą są chlebaki ceramiczne. To nie jest coś, o czym myślimy, kiedy chcemy przechowywać chleb. To błąd. Po pierwsze, takie chlebaki doskonale regulują wilgotność, dzięki czemu chleb nie wysycha, ale też nie robi się miękki. Pozwala też na zachowanie stałej temperatury. To ważne, bo w kuchni może dochodzić do jej wahania, a to nie pomaga w zachowywaniu świeżości chleba.

Co do formy chlebaków ceramicznych, panuje duża dowolność. Świetnie sprawdzą się w nowoczesnej kuchni, będąc jednocześnie efektownym dodatkiem do wystroju. Okrągłe, owalne, kwadratowe, prostokątne – tutaj nie ma ograniczeń. Tylko od nas zależy, jaki chlebak wybierzemy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja