Chlebak przedłuży świeżość pieczywa. Nie musi być tylko drewniany

Wstajesz rano, ubierasz się i wychodzisz do piekarni. Wracasz ze świeżym chlebem i teraz tylko od ciebie zależy, jak długo utrzyma swoją świeżość. Możesz zostawić go w papierowej lub foliowej torbie albo włożyć do chlebaka. Wbrew pozorom, to nie jest tylko kolejny ładny pojemnik w kuchni.

W dużej mierze od ciebie zależy, jak długo pieczywo będzie smaczne i świeże
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Radosław Rosiejka

Dzięki chlebakowi pieczywo jest dłużej świeże, bo ogranicza jego wysychanie i zapobiega pleśnieniu. Prawie każdy chlebak składa się z dwóch elementów. To nieruchoma podstawa oraz otwierana lub rozsuwana pokrywka. Wszystko to musi zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza, bo tylko tak chleb może zachować dłużej świeżość.

Gdy myślimy o chlebaku, na myśl przychodzi owalny drewniany pojemnik z rozsuwaną pokrywką, czyli taki w najbardziej klasycznej odsłonie. Prawie każdy go kiedyś widział w kuchni dziadków, rodziców albo u znajomych, gdy nagle się okazało, że wszyscy goście postanowili dokończyć spotkanie w kuchni.

Jednak chlebaki są nie tylko drewniane, choć ten materiał świetnie się do tego nadaje. Drewno zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Dzięki temu pojemniki nie potrzebują otworów wentylacyjnych. Drugim naturalnym materiałem jest bambus i ma takie same zalety, jak drewno.

Ciekawą alternatywą są chlebaki ceramiczne. To nie jest coś, o czym myślimy, kiedy chcemy przechowywać chleb. To błąd. Po pierwsze, takie chlebaki doskonale regulują wilgotność, dzięki czemu chleb nie wysycha, ale też nie robi się miękki. Pozwala też na zachowanie stałej temperatury. To ważne, bo w kuchni może dochodzić do jej wahania, a to nie pomaga w zachowywaniu świeżości chleba.

Co do formy chlebaków ceramicznych, panuje duża dowolność. Świetnie sprawdzą się w nowoczesnej kuchni, będąc jednocześnie efektownym dodatkiem do wystroju. Okrągłe, owalne, kwadratowe, prostokątne – tutaj nie ma ograniczeń. Tylko od nas zależy, jaki chlebak wybierzemy.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀