Chlebak przedłuży świeżość pieczywa. Nie musi być tylko drewniany

Wstajesz rano, ubierasz się i wychodzisz do piekarni. Wracasz ze świeżym chlebem i teraz tylko od ciebie zależy, jak długo utrzyma swoją świeżość. Możesz zostawić go w papierowej lub foliowej torbie albo włożyć do chlebaka. Wbrew pozorom, to nie jest tylko kolejny ładny pojemnik w kuchni.

W dużej mierze od ciebie zależy, jak długo pieczywo będzie smaczne i świeże
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Radosław Rosiejka

Dzięki chlebakowi pieczywo jest dłużej świeże, bo ogranicza jego wysychanie i zapobiega pleśnieniu. Prawie każdy chlebak składa się z dwóch elementów. To nieruchoma podstawa oraz otwierana lub rozsuwana pokrywka. Wszystko to musi zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza, bo tylko tak chleb może zachować dłużej świeżość.

Gdy myślimy o chlebaku, na myśl przychodzi owalny drewniany pojemnik z rozsuwaną pokrywką, czyli taki w najbardziej klasycznej odsłonie. Prawie każdy go kiedyś widział w kuchni dziadków, rodziców albo u znajomych, gdy nagle się okazało, że wszyscy goście postanowili dokończyć spotkanie w kuchni.

Jednak chlebaki są nie tylko drewniane, choć ten materiał świetnie się do tego nadaje. Drewno zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Dzięki temu pojemniki nie potrzebują otworów wentylacyjnych. Drugim naturalnym materiałem jest bambus i ma takie same zalety, jak drewno.

Ciekawą alternatywą są chlebaki ceramiczne. To nie jest coś, o czym myślimy, kiedy chcemy przechowywać chleb. To błąd. Po pierwsze, takie chlebaki doskonale regulują wilgotność, dzięki czemu chleb nie wysycha, ale też nie robi się miękki. Pozwala też na zachowanie stałej temperatury. To ważne, bo w kuchni może dochodzić do jej wahania, a to nie pomaga w zachowywaniu świeżości chleba.

Co do formy chlebaków ceramicznych, panuje duża dowolność. Świetnie sprawdzą się w nowoczesnej kuchni, będąc jednocześnie efektownym dodatkiem do wystroju. Okrągłe, owalne, kwadratowe, prostokątne – tutaj nie ma ograniczeń. Tylko od nas zależy, jaki chlebak wybierzemy.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥