Charles Strite. Bez niego nie byłoby dzisiejszych tosterów

Ciepłe, chrupiące pszenne pieczywo z rozpływającym się masłem na wierzchu. Wystarczy włożyć kromki do tostera i poczekać aż wyskoczą gotowe. Wszystko dzięki robotnikowi z Minnesoty. Gdyby nie Charles Strite prawdopodobnie nie każdy mógłby zrobić sobie w domu pyszne grzanki.

Charles Strite. Bez niego nie byłoby dzisiejszych tosterów
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Radosław Rosiejka
SKOMENTUJ

Wszystko zaczęło się jeszcze na przełomie XIX i XX wieku. Anglicy doskonale wiedzą o istnieniu grzanek, bo tostowanie chleb polega na przyłożeniu do niego rozgrzanych na ogniu płyty. Wraz z elektrycznością powstaje pierwszy elektryczny toster. Jednak urządzenie wiele nie ułatwiało w kuchni. Podstawowym problemem był element grzejny, który albo się topił, albo pod wpływem temperatury się kruszył. Do tego dochodziła konieczność przewracania chleba, bo ówczesne tostery opiekały tylko z jednej strony.

Do przełomu dochodzi w 1905 r., kiedy Albert Marsh tworzy stop niklu i chromu. To rozwiązało dotychczasowe problemy z elementem grzejnym, ale nie sprawiło, że toster nagle zagościł w kuchni. Chleb nadal był podgrzewany z jednej strony i trzeba było pilnować, żeby się nie przypalił.

Drugim przełomem okazał się 1919 r. To właśnie wtedy robotnik z Minnesoty Charles Strite wpadł na pomysł, co zrobić, żeby grzanki z obu stron były tak samo przypieczone, a już na pewno nie spalone. Amerykanin wymyśla genialną w swojej prostocie rzecz - toster, który opieka grzanki jednocześnie z obu stron, a do tego wyskakują one automatycznie. Wystarczyło zamontować sekundnik.

Od 1925 roku, kiedy wyprodukowano pierwszy toster z mechanizmem opatentowanym przez Charlesa Strite'a, działanie tostera się nie zmieniło. Podłączone do prądu urządzenie nagrzewa metalowe druciki, które przyrumieniają pieczywo. Sekundnik odmierza czas, po którym grzanki wyskakują z tostera, a druciki przestają się nagrzewać.

W XXI wieku toster może być w każdym polskim domu. Kosztuje tyle samo co czajnik elektryczny albo niezły garnek. Obecnie na rynku jest tyle różnych modeli, że aż trudno sobie wyobrazić, że sto lat temu istnienie urządzenia, które nie przypalało grzanek, nie było wcale takie oczywiste.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne