Charles Strite. Bez niego nie byłoby dzisiejszych tosterów

Ciepłe, chrupiące pszenne pieczywo z rozpływającym się masłem na wierzchu. Wystarczy włożyć kromki do tostera i poczekać aż wyskoczą gotowe. Wszystko dzięki robotnikowi z Minnesoty. Gdyby nie Charles Strite prawdopodobnie nie każdy mógłby zrobić sobie w domu pyszne grzanki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Radosław Rosiejka

Wszystko zaczęło się jeszcze na przełomie XIX i XX wieku. Anglicy doskonale wiedzą o istnieniu grzanek, bo tostowanie chleb polega na przyłożeniu do niego rozgrzanych na ogniu płyty. Wraz z elektrycznością powstaje pierwszy elektryczny toster. Jednak urządzenie wiele nie ułatwiało w kuchni. Podstawowym problemem był element grzejny, który albo się topił, albo pod wpływem temperatury się kruszył. Do tego dochodziła konieczność przewracania chleba, bo ówczesne tostery opiekały tylko z jednej strony.

Do przełomu dochodzi w 1905 r., kiedy Albert Marsh tworzy stop niklu i chromu. To rozwiązało dotychczasowe problemy z elementem grzejnym, ale nie sprawiło, że toster nagle zagościł w kuchni. Chleb nadal był podgrzewany z jednej strony i trzeba było pilnować, żeby się nie przypalił.

Drugim przełomem okazał się 1919 r. To właśnie wtedy robotnik z Minnesoty Charles Strite wpadł na pomysł, co zrobić, żeby grzanki z obu stron były tak samo przypieczone, a już na pewno nie spalone. Amerykanin wymyśla genialną w swojej prostocie rzecz - toster, który opieka grzanki jednocześnie z obu stron, a do tego wyskakują one automatycznie. Wystarczyło zamontować sekundnik.

Od 1925 roku, kiedy wyprodukowano pierwszy toster z mechanizmem opatentowanym przez Charlesa Strite'a, działanie tostera się nie zmieniło. Podłączone do prądu urządzenie nagrzewa metalowe druciki, które przyrumieniają pieczywo. Sekundnik odmierza czas, po którym grzanki wyskakują z tostera, a druciki przestają się nagrzewać.

W XXI wieku toster może być w każdym polskim domu. Kosztuje tyle samo co czajnik elektryczny albo niezły garnek. Obecnie na rynku jest tyle różnych modeli, że aż trudno sobie wyobrazić, że sto lat temu istnienie urządzenia, które nie przypalało grzanek, nie było wcale takie oczywiste.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce