Pieczarki są dostępne przez cały rok, dzięki czemu ich dobrodziejstwo mamy na wyciągnięcie ręki. Grzyby bogate są w minerały, takie jak: potas, fosfor, miedź i selen, magnez, żelazo oraz cynk. Regularne spożywanie tych grzybów znacznie poprawia pamięć i zdolność skupiania się. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Grzyby powinny dodać do swojej diety osoby, które są na diecie. 100 g pieczarek to zaledwie 20 kalorii. Hamują apetyt i pomagają w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Zawierają sporo błonnika, który pomaga w trawieniu i na długo zaspokaja głód. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne, pożywne dietetyczne dania.
Podczas jesieni i zimy, kiedy brakuje słońca i nie docierają do nas promienie słoneczne, warto jeść pieczarki. Naukowcy dowiedli, że są one źródłem witaminy D. Jest ona niezwykle ważna dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.