WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Burgery i lody jednak nie są niezdrowe? Dietetyk: "Nie trzeba z nich rezygnować"

– Choć nie zalecam odżywiania się za pomocą "śmieciowego jedzenia" przez cały czas, możesz włączyć je do swojej diety, o ile nie odczuwasz z tego powodu poczucia winy – zaleca dietetyk Lee Holmes w rozmowie z "Daily Mail". – Podobnie jak jeden zdrowy posiłek nie uczyni cię silniejszym, tak jeden niezdrowy nie sprawi, że przytyjesz – wyjaśnia.

Burgery nie są niezdrowe? Dietetyk proponuje zdroworozsądkowe podejście.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Lidia Pustelnik

Dietetyk bierze pod lupę nasze ulubione niezdrowe przekąski: czekoladę, lody i burgery. Jeśli chodzi o tę pierwszą, wiele zależy od jakości produktu. Jeśli lubimy czekoladę, zdecydowanie lepszym wyborem będzie ta, która ma wysoką zawartość kakao i niską cukru i tłuszczów utwardzonych. – Czekolada może być bogata w magnez, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – zauważa dietetyk. – Jednak co za dużo, to niezdrowo. Jedząc czekoladę, doceńmy jej smak. Pozwólmy, by rozpuściła się nam w ustach – zaleca. W ten sposób zjemy jej mniej i w pełni docenimy jej walory smakowe.

Dietetyk zauważa również, że świetnym pomysłem jest eksperymentowanie z nowymi rodzajami czekolady. Zachęca, by spróbować tej o 70 i więcej proc. zawartości kakao. – Jest bogata w antyoksydanty – wskazuje.

Zdaniem dietetyka osoba chcąca zdrowo się odżywiać nie musi rezygnować również z lodów. – Jeśli chcesz mieć silne kości i zęby, powinieneś dbać o to, by twoja dieta była bogata w wapń. A wiesz, gdzie znajduje się dużo wapnia? W nabiale! – mówi Lee. – Oczywiście nie mówię, że wapń w całości mamy pozyskiwać z nabiału, ponieważ są jeszcze warzywa i inne cenne źródła tego minerału. Po prostu wybierając swój ulubiony smak lodów, pamiętaj o tym, że nie są one całkowicie złe – zaznacza.

A jak sprawa ma się z burgerami? Australijski dietetyk nie chce ich nadmiernie demonizować. – O ile burgery z restauracji typu fast food zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone i trans, nie ma powodu, by nie cieszyć się pysznym burgerem domowej roboty – zauważa. Ważne, by w takim burgerze znalazły się świeże warzywa, a pieczywo było pełnoziarniste i dobrej jakości. Wówczas, zdaniem dietetyka, taki posiłek trudno nazwać niezdrowym.

Zdaniem dietetyka nie musimy całkowicie rezygnować z przekąsek powszechnie uznawanych za niezdrowe. Od czasu do czasu nam nie naszkodzą. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Powinny być wyjątkiem w diecie, a nie jej podstawą.

Źródło: "Daily Mail"

Zobacz też: Mistrzowskie burgery w domu

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru