Burgery i lody jednak nie są niezdrowe? Dietetyk: "Nie trzeba z nich rezygnować"
– Choć nie zalecam odżywiania się za pomocą "śmieciowego jedzenia" przez cały czas, możesz włączyć je do swojej diety, o ile nie odczuwasz z tego powodu poczucia winy – zaleca dietetyk Lee Holmes w rozmowie z "Daily Mail". – Podobnie jak jeden zdrowy posiłek nie uczyni cię silniejszym, tak jeden niezdrowy nie sprawi, że przytyjesz – wyjaśnia.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Dietetyk bierze pod lupę nasze ulubione niezdrowe przekąski: czekoladę, lody i burgery. Jeśli chodzi o tę pierwszą, wiele zależy od jakości produktu. Jeśli lubimy czekoladę, zdecydowanie lepszym wyborem będzie ta, która ma wysoką zawartość kakao i niską cukru i tłuszczów utwardzonych. – Czekolada może być bogata w magnez, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – zauważa dietetyk. – Jednak co za dużo, to niezdrowo. Jedząc czekoladę, doceńmy jej smak. Pozwólmy, by rozpuściła się nam w ustach – zaleca. W ten sposób zjemy jej mniej i w pełni docenimy jej walory smakowe.
Dietetyk zauważa również, że świetnym pomysłem jest eksperymentowanie z nowymi rodzajami czekolady. Zachęca, by spróbować tej o 70 i więcej proc. zawartości kakao. – Jest bogata w antyoksydanty – wskazuje.
Zdaniem dietetyka osoba chcąca zdrowo się odżywiać nie musi rezygnować również z lodów. – Jeśli chcesz mieć silne kości i zęby, powinieneś dbać o to, by twoja dieta była bogata w wapń. A wiesz, gdzie znajduje się dużo wapnia? W nabiale! – mówi Lee. – Oczywiście nie mówię, że wapń w całości mamy pozyskiwać z nabiału, ponieważ są jeszcze warzywa i inne cenne źródła tego minerału. Po prostu wybierając swój ulubiony smak lodów, pamiętaj o tym, że nie są one całkowicie złe – zaznacza.
A jak sprawa ma się z burgerami? Australijski dietetyk nie chce ich nadmiernie demonizować. – O ile burgery z restauracji typu fast food zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone i trans, nie ma powodu, by nie cieszyć się pysznym burgerem domowej roboty – zauważa. Ważne, by w takim burgerze znalazły się świeże warzywa, a pieczywo było pełnoziarniste i dobrej jakości. Wówczas, zdaniem dietetyka, taki posiłek trudno nazwać niezdrowym.
Zdaniem dietetyka nie musimy całkowicie rezygnować z przekąsek powszechnie uznawanych za niezdrowe. Od czasu do czasu nam nie naszkodzą. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Powinny być wyjątkiem w diecie, a nie jej podstawą.
Źródło: "Daily Mail"
Zobacz też: Mistrzowskie burgery w domu
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.